Special Olympics

35 golfers naar Special Olympics

29 juni 2016 Redactie GOLF.NL
Op 1 juli beginnen in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek de grootste Special Olympics Nationale Spelen ooit. Er zullen ook 35 golfers actief zijn, zij spelen op Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek.

De Special Olympics Nationale Spelen worden om de twee jaar gehouden. Ongeveer 2.400 mensen met een verstandelijke beperking doen op 1, 2 en 3 juli 2016 mee aan dit evenement met 18 sporten.

Met 2.400 sporters en 800 begeleiders worden dit de grootste Nationale Spelen in Nederland ooit. De afgelopen edities zat het aantal sporters rond de 2.000, maar mede dankzij de toename van het aantal 'G-verenigingen' in Nederland én drie nieuwe sporten is dit aantal ruim overschreden.

Golf als nieuwe sport

Bocce, basketbal en golf zijn nieuwe sporten die op het programma staan, waarbij bocce een sport is die geheel nieuw is voor Nederland. Bocce lijkt op jeu de boules en bowls, maar heeft zijn eigen specifieke spelregels en gewoontes waarbij het uiteindelijk draait om slim teamwork en goed mikken.

Openingsceremonie

Op vrijdagavond 1 juli beginnen de Nationale Spelen 2016 met een openingsceremonie in het Gofferstadion in Nijmegen. De sporters staan in de schijnwerpers en Frans Bauer zal optreden. Gastheer van de avond is Jochem van Gelder, de ambassadeur van de Special Olympics Nationale Spelen 2016.  

Sportprogramma

Op zaterdag 2 juli zullen de wedstrijden worden gespeeld ter voorbereiding op de finales van zondag 3 juli. De sporters doen mee in: atletiek, badminton, basketbal, bocce, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, hockey, judo, korfbal, paardrijden, skeeleren, tafeltennis, tennis, voetbal, wielrennen en zwemmen. De wedstrijden beginnen op de zaterdag en zondag rond 9.00 uur en gaan door tot uiterlijk 17.00 uur.

Wandel3Daagse

De organisatie van de Nationale Spelen 2016 introduceert naast de 18 toernooisporten ook een Wandel3Daagse. Op 1, 2 en 3 juli wordt een wandeling aangeboden (2,5 km, 5 km of 25 km) door respectievelijk Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. De inschrijving voor de Wandel3Daagse is inmiddels gesloten; 850 wandelaars zullen in het weekend langs de locaties van de Nationale Spelen wandelen.

Healthy Athletes

Maar liefst 2.200 sporters en coaches overnachten in het Special Olympics Dorp op Heumensoord, dat speciaal wordt verbouwd voor de Nationale Spelen.

In het dorp wordt het gezondheidsprogramma Healthy Athletes georganiseerd. Bij Healthy Athletes worden de sporters gecontroleerd op hun gezondheid. Het programma bestaat uit zes verschillende onderdelen: Fit Feet, Special Smiles, Opening Eyes, FUNfitness, Healthy Hearing en Health Promotion. Vakkundige mensen, zoals tandartsen, bewegingswetenschappers en optometristen, zetten zich vrijwillig in om al deze programma's mogelijk te maken.

Special Olympics Nederland

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. ‘Immers, sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal “fitter”, het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld’, zegt de organisatie. ‘Special Olympics Nederland zet zich tevens in om bij te dragen aan een positieve beeldvorming over mensen met een verstandelijke beperking.’

Het evenement heeft als hoofdsponsors Aegon, Rabobank en als maatschappelijke partners Fonds Gehandicaptensport en VriendenLoterij. Daarnaast zijn er veel event sponsors die de Nationale Spelen 2016 mogelijk maken.

Informatie: specialolympics.nl.

Lees ook op GOLF.NL: Voorbereidingen op Special Olympics.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.}