De Approach X10 van Garmin.
Beeld: Garmin.com
Het slanke design van de Arpproach X10.
Als je bij de hole bent vraagt de X10 wat je score is op die hole.
De afstand naar het midden en voorkant, achterkant van de green worden duidelijk weergegeven.
De Approach X10 geeft ook de afstanden naar hindernissen (bunkers, water).
In een oogopslag zie je hoe ver het nog is naar je favoriete lay-up afstand.
Voor nog meer precisie in afstanden kan je aangeven waar de vlag precies staat.
Handig: de X10 weet hoe lang het nog licht is en of er nog tijd is voor een paar holes.
Weten hoe ver je hebt geslagen? Door in het hoofdmenu op de meetlat te drukken kan je de afstand meten van waar je je laatste slag hebt gedaan.

Review: Garmin Approach X10

2 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Garmin heeft veel in huis op het gebied van GPS afstandsmeters en andere snufjes waarmee het spel wat makkelijker wordt. De Approach X10 is het eenvoudige, maar nog steeds zeer veelzijdige horloge uit de catalogus. GOLF.NL ging de baan in voor een review.

Puur golf

Garmin heeft een naam hoog te houden als het gaat om GPS-technologie. Het in 1989 (door GARy Burrel en MIN Kao) opgerichte merk heeft inmiddels een flink assortiment voor de fietser, klimmer, hardloper, fitnessfanaat én golfer. 

Het merk - dat blij zal zijn geweest met het nieuws dat TomTom heeft aangekondigd te stoppen met GPS-golfhorloges - heeft 9 verschillende golfhorloges en handhelds. Het meerendeel van deze modellen geven niet alleen afstanden, maar bieden ook functionaliteiten die je buiten de golfbaan kunt gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan de hartslagmeter op de Approach X40, S20 of de nog luxer met kleurenscherm uitgevoerde S60. Met de lager geprijsde Approach X10 houdt Garmin het echter simpel en richten ze zich alleen op golf, en dat pakt goed uit. 

Klein maar fijn

Het smalle sportieve ontwerp van de X10 heeft veel weg van de populaire 'fitnessbands' (FitBit, TomTom) die je steeds vaker ziet. Het design oogt prettig en leidt niet af. Belangrijker: het horloge weegt slechts 31 gram, zit goed om de pols en hindert niet tijdens het swingen. Het bandje is gemaakt van TPU, een mix tussen hard plastic en zachte siliconen, en kan tegen een stootje.

Dan waar het allemaal om draait: afstanden. De X10 - standaard voorgeladen met 41 duizend golfbanen - geeft afstanden naar de voorkant, achterkant en midden van de green. Daarnaast worden lay-up afstanden (100, 150, 200 meter) gegeven en weet je ook hoe ver het nog is naar (en over) een hindernis. 

De X10 ziet automatisch wanneer je op de volgende tee staat. Als je met een ronde begint vraagt het horloge of je de score wilt bijhouden. De afstand van je laatste slag meten? Druk na je slag op de 'Measure shot' functie (meetlat icoontje in het hoofdmenu), loop naar je bal en je weet precies hoe ver je hebt geslagen.

Het updaten van banen doe je via Garmin Express op je computer, want de X10 heeft helaas geen Bluetooth functionaliteit (waarmee je sneller met je eigen smartphone kunt updaten). 

Intuïtieve bediening

De bediening via touchscreen (1 inch) werkt goed en intuïtief. Het scherm is misschien klein, maar dat zorgt niet voor problemen bij de navigatie door de verschillende menu’s. Met een veeg naar boven/onder of naar de zijkant scroll je door de menu’s en kan je naar een volgende/vorige hole. Naast het touchscreen heeft de X10 één knop, de ‘Home’ button waarmee je terug naar het hoofdmenu kan gaan.

Een mooie functie – die we eerlijk gezegd niet hadden verwacht op het compacte horloge – is de ‘Green View’ optie. Hiermee kan je niet alleen de vorm van de green zien, maar ook aangeven waar de vlag die dag staat voor een nog nauwkeurigere afstand. De Garmin Golf app – die vernieuwd is – biedt je de mogelijkheid om scores bij te houden en leaderboards te bekijken van de banen die je hebt gespeeld. 

De 'band' kan tegen een stootje en is waterbestendig. De X10 heeft geen ‘backlight’, wat zou kunnen betekenen dat je in de schemer soms lastig kan zien wat er op het schermpje staat. Wat ons betreft (zie foto's boven dit bericht) viel dat ons erg mee. 

Batterij

Garmin zegt dat de batterij van de X10 12 uur meegaat in GPS-modus. Of het horloge na één volle oplaadbeurt 12 uur meegaat weten we niet, maar na 36 holes was er nog een kwart aan batterij over. Een prima prestatie. In de horlogemodus (datum/tijd) – dus als de GPS uit staat - gaat de batterij tot 23 dagen mee. Tip: als je weet dat je over een paar minuten op de tee moet staan, zorg dan dat je het horloge alvast aanzet, want het apparaatje heeft aardig wat tijd nodig om satellieten te vinden en je locatie te bepalen.

Conclusie

Zoals gezegd is de Approach X10 eenvoudig en puur gericht op golf, en dat is prima want dan kan je je concentreren op iets wat niet zo simpel is: het daadwerkelijk slaan van de juiste afstand. Het horloge heeft geen functies als swinganalyse (Garmin TruSwing), swing tempo, smartphone notificaties en clubadvies. Dit was geen gemis, want onze ervaring is dat deze extraatjes niet altijd een echte toevoeging zijn en tijdens het spelen vaak voor verwarring en frustratie zorgen. 

Voor iemand die nog bezig is om het spel te leren is de X10 een perfect instapmodel en een aanrader. Daarbij is deze Garmin goed betaalbaar en krijg je flink wat waar voor je geld. De X10 is voor de golfgadgetfreak misschien beperkt – en laat zeker niet alles zien wat Garmin in huis heeft – maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met degelijk functionerende basisfuncties, waar ook de niet-beginnende golfer blij van wordt.  

Prijs: € 179,99

De Approach X10 is verkrijgbaar in twee verschillende maten/bandjes: small/medium (polsomtrek 132-195 mm)  en large (polsomtrek 162-225 mm).