Joost Luiten
Joost Luiten in de eerste ronde
Beeld: Golfsupport.nl

Mickelson aan kop met -8, net geen 62, Luiten +4

14 juli 2016 Redactie GOLF.NL
De Amerikaan Phil Mickelson gaat na een prachtige ronde 63 (-8) aan de leiding in het Brits Open. Joost Luiten is de major begonnen met een ronde 75 (+4).

Patrick Reed was lange tijd de leider in het clubhuis met een ronde in 66 slagen. De Amerikaan maakte onder meer een eagle (de eerste van The Open 2016).

Maar landgenoot Phil Mickelson kwam daar later op de dag overheen met een briljante ronde 63 (-8). De oud-Brits Open-winnaar (Muirfield, 2013) maakte geen bogeys, vier birdies op de eerste negen en vier op de back nine, die moeilijker is.

De 46-jarige Mickelson evenaarde met zijn 63 het record in een eerste ronde van het Brits Open. En hij evenaarde de recordscore in een major; zijn putt op 18 lipte uit dus er is nog steeds geen ronde 62. Hij is de 28ste speler die 63 in een major maakt en de negende in The Open. Bekijk de birdieputt hier:

Mickelsons reactie na zijn birdieputt op 18: 'I had that surge of adrenaline that I had just shot 62, and then I had the heartbreak that I didn't and watched that ball lip out. It was -- wow, that stings.'

Patrick Reed is na ronde één gedeeld tweede, samen met de Duitser Martin Kaymer.

Luiten 121ste met +4

Joost Luiten had net als zijn medespelers te maken met zonnig weer en een licht briesje in zijn eerste ronde. Vijftig spelers zijn na ronde één onder par. Luiten maakte op de eerste negen van Royal Troon al snel een birdie, op de par-4 tweede, maar op de op de par-5 vierde maakte hij een dubbele bogey nadat zijn bal in een fairwaybunker was terechtgekomen.

Op de moeilijke back nine maakte Luiten een bogey op 13, een birdie op de par-5 16de maar daarna weer een double bogey (op de par-3 17de) en een bogey op de slothole.

Luiten is gedeeld 122ste van de 155 spelers. Om de cut te halen moet hij vrijdagavond tot de beste 70 spelers plus ties behoren. 

'Ik heb voor mijn gevoel niet zo slecht gespeeld maar als je eindigt met double bogey-bogey, dan doet het wel even pijn', zegt Luiten onder meer. 'Het is hier af en toe een soort loterij. Op de een of andere manier voel ik me op dit soort (links)banen nooit helemaal op mijn gemak, het is niet mijn spelletje.' Lees eem uitgebreide reactie op joostluiten.com of luister hieronder naar de reactie van Luiten:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Justin Rose, Sergio Garcia en Thomas Pieters speelden een goede eerste ronde, 68, en zijn gedeeld 12de. Rickie Fowler, Adam Scott en Rory McIlroy gingen rond in 69 slagen, goed voor een gedeelde 22ste plaats. 

Jordan Spieth maakte 71, net als Ernie Els en Lee Westwood. De Belg Nicolas Colsaerts maakte 72 op de eerste dag en staat op de gedeelde 75ste plaats.

Volg de tweets van GOLF.NL gedurende de ronden van Joost Luiten.

Volg The Open

Leaderboard.
Starttijden.
Course Guide.
Player Locator.

Live beelden op de website van The Open.

The Open app

Android
iOS

TV

Het Brits Open wordt live uitgezonden op Ziggo:

Donderdag en vrijdag: 07:30 - 21:00. 
Zaterdag: 11:00 - 20:30. 
Zondag: 10:00 - 20:30.

De BBC verslaat het Brits Open op de radio (klik hier) en zendt op BBC 2 samenvattingen uit op tv:
Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag: ongeveer 21:00 - 23:00.

Hoogtepunten van donderdag:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees al het Joost Luiten nieuws!

 

}