Luiten Olympische Spelen
Joost Luiten gaat voor Nederland definitief naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten definitief naar Olympische Spelen, Boeljon en Van Dam niet

12 juli 2016 Redactie GOLF.NL
NOC*NSF heeft dinsdag definitief de deelname van Joost Luiten aan de Olympische Spelen bevestigd. Na een afwezigheid van ruim 100 jaar, is golf weer onderdeel van het grootste sportevenement ter wereld.

Joost Luiten is de enige Nederlander die namens de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) en het NOC*NSF in Rio in actie komt. Maandag 11 juli verscheen de definitieve lijst van de International Golf Federation (IGF) met daarop de zestig mannen en vrouwen die zich geplaatst hebben voor het olympisch golftoernooi. Joost Luiten staat op de lijst bij de mannen op de 22ste plaats.

Geen dames in Rio

De Nederlandse speelsters Christel Boeljon en Anne van Dam staan ook op de IGF-lijst, maar voldoen niet aan de aanvullende eisen die het NOC*NSF hanteert. Boeljon staat op de 35ste plaats in de 'schone' lijst van de IGF - en voldoet daarmee aan de top-36 eis van het NOC*NSF - maar voldoet met een 121ste plaats niet aan de extra eis die verplicht stelt dat Nederlandse golfers ook in de top-100 van de officiële wereldranglijst moeten staan. Van Dam voldoet niet aan beide criteria.

Golf keert in 2016 na 112 jaar terug op de Olympische Spelen. In 2009 stemden de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in met de terugkeer van golf, en zo is golf een van de 28 sporten op het programma in Rio de Janeiro. In Rio de Janeiro spelen de mannen (11 t/m 14 augustus) en vrouwen (17 t/m 20 augustus) in afzonderlijke toernooien om de medailles. Het toernooi bestaat in Brazilië uit 72 holes strokeplay. Bij een gelijke eindstand voor de plaatsen 1, 2 en 3 wordt een play-off gespeeld over drie holes.

Het ontwerp van de nieuw gebouwde olympische golfbaan is van de Amerikaan Gil Hanse. De baan bevindt zich in Barra da Tijuca; in dit deel van Rio de Janeiro bevinden zich de meeste olympische venues zoals de stadions voor zwemmen, baanwielrennen en basketbal en het olympisch dorp, waar de atleten - onder wie Joost Luiten - tijdens de Spelen verblijven. 

Robert-Jan Derksen is het niet eens met de criteria van het NOC*NSF getuige een tweet:

Een bericht van Anne van Dam:

Recent heeft de PGA of Europe met Joost Luiten en zijn coach Phil Allen van de PGA of GB&I gesproken, onder meer over de Olympische Spelen. Bekijk de video hieronder of lees het interview hier.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Veel mannen hebben afgezegd voor de Spelen:

Lees al het Joost Luiten nieuws!

}