Handicapranking: Gedreven jeugd

11 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Hoe goed is de Nederlandse golfjeugd gemiddeld? We zochten het op in de database van de GOLF.NL Handicapranking én we spraken met een gedreven jeugdgolfer, de nummer acht van alle elfjarige golfers.

De GOLF.NL Handicapranking brengt het niveau van iedere golfer in beeld. Je kunt zien hoe goed je bent ten opzichte van andere spelers van je club, uit je gemeente of je provincie. Uit al die gegevens kun je bijvoorbeeld ook destilleren wat de gemiddelde speelsterkte is van alle jeugdspelers (zie kader). Veel jeugdspelers hebben handicap 54 gehaald (het voormalige GVB) maar zijn nog niet verder in het 9-stappenplan, waardoor de gemiddelde speelsterkte van junioren vrij hoog is. Maar bij de oudere jeugd zitten single handicappers, zelfs plus-handicappers, die meedoen aan nationale wedstrijden en de NGF Competitie.

Arnaud Antoin

Bij de jongere jeugd zitten grote talenten die hard op weg zijn naar een single handicap. Bijvoorbeeld Arnaud Antoin, lid van Golfclub Oostburg op Domein de Brugse Vaart in Zeeland. Arnauds moeder Karen noemt Arnaud “gedreven”. Hij heeft zijn handicap onlangs verlaagd van 19,3 naar 18,9. Ten opzichte van leeftijdsgenoten is dat heel goed en daarom vroegen we Arnaud wat hem drijft.

Hoe lang speel je al golf?

“Dit is mijn derde seizoen, ik ben op mijn achtste begonnen.”

Hoe ben je aan het golfen geraakt?

“Mijn ouders spelen golf en ik heb drie jaar geleden aan een clinic meegedaan. Ik vond het meteen heel tof omdat dat balletje zo ver vliegt.”

Speel je ook nationale wedstrijden?
“In Nederland nog niet maar wel in België, daar speel ik onder meer op de Junior Tour.”

Wat zijn je sterkste onderdelen?
“De slagen met woods van de fairway en het chippen en putten.”

Kijk je vaak naar je positie op de GOLF.NL Handicapranking?
“Ik kijk elke maand als de lijst ververst wordt. Ik ben nu achtste van de elfjarigen. In België ben ik, denk ik, nummer vier of drie. Er is daar geen handicapranking maar ik weet het omdat de beste leeftijdsgenoten meedoen aan nationale wedstrijden.”

Hoe vaak speel en oefen je?
“Ik heb net toetsen achter de rug en had even wat minder tijd, maar ik ben drie tot vier keer per week op de golfbaan. Mijn beide opa’s golfen niet maar gaan wel vaak mee. Ik heb ongeveer één keer per maand les. In de grote vakantie wil ik zes dagen per week gaan golfen.”

Heb je een doel gesteld voor dit jaar?
“Ik wil graag handicap 14 of 15 aan het eind van het seizoen.”

Wie zijn je voorbeelden?
“Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Rory McIlroy.”

En wil je in hun voetsporen treden?
“Ja, ik wil later ook graag op de Tour spelen. Mijn ouders staan erachter.”

Het niveau van de jeugd

In deze tabel is de gemiddelde speelsterkte van de jeugd in kaart gebracht. Het gaat om alle junioren die een handicap hebben van 54 of lager. Er zijn ongeveer 385.000 golfers in Nederland en vier procent is jeugd.

Leeftijd Handicap
6 45,2
7 42,9
8 47,4
9 48,9
10 47,1
11 45,4
12 43,2
13 42,6
14 41
15 41
16 40,1
17 40,7
18 39,4
19 41,5
20 41,9
21 41,4

Benieuwd hoeveelste jij bent van je stad of club? Check gemakkelijk je eigen GOLF.NL handicapranking.

Naschrift op 11 juli: Arnaud heeft intussen op Brugse Vaart een "kanjer" van een wedstrijd gespeeld: 46 stablefordpunten ... Daarmee bracht hij zijn handicap op 15,7.  }