Zeegersloot
Zeegersloot-voorzitter Hans van Weezel

Een duurzame GEO-plaquette

24 februari 2016 Redactie GOLF.NL
In het clubhuis van Golfclub Zeegersloot in Alphen aan de Rijn hangt sinds kort een originele plaquette: een berkenboomschijf van eigen bodem met daarin een logo dat aangeeft dat de baan GEO-gecertificeerd is.

Het idee ontstond op de jaarlijkse ‘takken-dagen' van de golfclub, waarop zogenoemde ‘wijkers’ (snelgroeiende bomen die jarenlang als bescherming voor de ‘blijvers’ hebben gediend) worden gekapt en gesnoeid om dichtgroeiende plantvakken voldoende lucht te geven. De verzaagde boomresten worden vervolgens tot takkenrillen en rolstapels gemaakt, die door de welig tierende fauna dankbaar als schut- en broedplaats wordt gebruikt.

Het GEOcertificaat is ontwikkeld door Golf Environment Organization en geeft aan dat een club verantwoordelijk omgaat met de natuur. Clubvoorzitter Hans van Weezel, die leiding gaf aan het GEO-traject dat Zeegersloot vorig jaar met succes afrondde, hing het milieuvriendelijke symbool op naast het officiële GEO-certificaat.

Het inbranden van de berkenschijf is uitgevoerd door de Amsterdamse ontwerper en graficus Paul Mansoor, die daarvoor een speciale laser graveermachine gebruikte.

}