Ralph Miller
Midden: Ralph Miller. Links Phil Helsby (Dutch), rechts Frank Kirsten (PGA Holland)

Miller wint, wildcard KLM Open voor Merkx

16 augustus 2016 Redactie GOLF.NL
Ralph Miller heeft dinsdag The Dutch Futures gewonnen, een tweedaags 36-holes toernooi op The Dutch. De wildcard voor het KLM Open is veroverd door Thomas Merkx.

Ralph Miller, na de eerste ronde nog gedeeld tweede, won met een totaal van zeven onder par. Op maandag maakte hij 69 en op dinsdag 66. Dat is een nieuw baanrecord vanaf de witte tees (bij het KLM Open zal deels van wit en deels van zwart gespeeld worden).

Miller, pro van de Lage Vuursche en generatiegenoot van Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen – maakte dinsdag zes birdies en een bogey op de par-71 baan in Spijk. ‘Goed gespeeld van tee tot green’, zei Miller. ’En ook een paar goede putts geholed.’

Voor de winnaar van The Dutch Futures, een nieuw toernooi op de kalender van de PGA Holland Tour, lag een wildcard voor het KLM Open klaar. Maar Miller heeft eerder dit jaar al een wildcard verdiend met een overwinning in het PGA Holland Kampioenschap. De wildcard van The Dutch Futures gaat daarom naar de speler die tweede is geworden: professional Thomas Merkx. Hij maakte dinsdag ook 6, na een 72 in de eerste ronde. Merkx heeft de afgelopen jaren wedstrijden op de Alps Tour en Pro Golf Tour gespeeld.

Ramon Schiperoord werd derde met 69 en 72 slagen (-1).

De 16-jarige amateur Nordin van Tilburg was leider na dag 1 dankzij een 67, een evenaring van het baanrecord tot en met gisteren, maar Van Tilburg liet dinsdag een 79 noteren.

Op de website van PGA Holland zegt Miller dat hij een lage winnende score verwacht in het KLM Open: ‘Ik denk dat er, zeker bij goede omstandigheden, een paar jongens heel laag kunnen gaan. Denk aan een 63 of een 64 en een cut die op twee of drie onder kan komen te liggen. En de winnende score? Achttien, negentien onder par. Maar als er veel wind staat, dan ligt het allemaal heel anders. Afwachten dus.’ 

Voorlopig richt Ralph Miller zijn aandacht op het lesgeven en coachen op De Lage Vuursche en het Nationaal Open, dat van 30 augustus tot en met 1 september op de Hilversumsche GC wordt gespeeld. 

Een week voor de wedstrijd van de European Tour is opnieuw een wildcard voor het KLM Open te winnen - in de Twente Cup op de Twentse GC. 

The Dutch

The Dutch is van 8 tot 11 september voor het eerst gastheer van het KLM Open. Een team van ruim 20 greenkeepers is de baan aan het prepareren voor het toernooi van de European Tour. Volgens Phil Helsby, één van de founders van The Dutch, zijn de baancondities ongekend voor Nederland: 'De hoge rough en de snelheid en kwaliteit van de greens maakt dit een uitdaging voor zelfs de beste golfpro’s.'

Order of Merit

The Dutch Futures is ook de naam van een initiatief van The Dutch om talenten in Nederland te helpen. De golfers kunnen trainen en spelen op The Dutch op basis van een speciaal lidmaatschap. Ze krijgen ook loopbaantraining. 

Voor The Dutch Futures zijn dit jaar tien wedstrijden georganiseerd met een prijzenpot van ongeveer 25.000 euro. De 36-holes wedstrijd op The Dutch op maandag en dinsdag was onderdeel van de onderlinge Order of Merit-competitie van het talentenprogramma. Wouter de Vries heeft de Order of Merit gewonnen.

Eindstand en meer informatie: thedutchfutures.n en facebook.com/TheDutchFutures.