Gaasterland
Zonnepanelen op het dak van het clubhuis

Zonnepanelen gefinancierd met barconsumpties

1 augustus 2016 Redactie GOLF.NL
Op Golfclub Gaasterland zijn zonnepanelen min of meer gefinancierd met bartegoeden. Elke golfclub die de bar in eigen beheer heeft kan het concept overnemen.

Golfclub Gaasterland is de eerste golfbaan in Europa met een groenlabel en de vereniging heeft sinds 2013 ook het GEO-certificaat. De club zet voortdurend duurzame stappen en een voorbeeld daarvan is de installatie van 176 zonnepanelen op het dak van het clubhuis in Oudemirdum, zodat de vereniging zelf energie kan opwekken.

Er was 40.000 euro nodig en de club heeft dat bedrag op een bijzondere manier bijeengebracht – door crowdfunding (waarbij de leden de crowd vormden).

De club heeft certificaten van 1.000, 500 en 250 euro uitgebracht. De eigenaar van een certificaat krijgt jaarlijks een bedrag bijgeschreven op het bartegoed. De club betaalt de certificaten in termijnen terug met een lage rente.

De actie heeft veel publiciteit opgeleverd omdat het benodigde geld al binnen enkele weken verzameld was. ‘Het kost de club nagenoeg niets en de leden ook niet’, zegt voorzitter Reyer Koudenburg in een artikel dat op de website is geplaatst.

Golfclub Gaasterland ligt in een Fries bos- en weidegebied en wordt een ‘natuurgolfbaan’ genoemd. De club kreeg bij de opening van de baan in 2003 het groenlabel uitgereikt door het ministerie van landbouw. Een voorwaarde voor deze erkenning was dat het terrein maar voor een deel golfgebied is. Tweederde van het terrein is natuur. 

Meer informatie: golfclubgaasterland.nl en Golf Weekly 27 van 2013.

}