Open Amateur Golf Tour 'nieuwe stijl'

30 april 2016 Redactie GOLF.NL
Er komt een nieuwe wedstrijdenreeks, de Open Amateur Golf Tour Nederland. Er worden voor spelers met maximaal handicap 12,0 en minimaal 18 jaar oud voornamelijk 36-holes toernooien georganiseerd.

De Open Amateur Golf Tour Nederland is een initiatief van Green Pepper Golf (Erwin Mulder). De wedstrijdenreeks wordt aangekondigd als een vervolg op de Single Handicap Series van vorig jaar en de Open Amateur Golf Tour van vroeger. Hieronder volgt informatie van de organisatie over het initiatief.

De oude Tour

De Open Amateur Golf Tour van vroeger begon in 1990 met drie losstaande toernooien in Rotterdam, Amsterdam en Groningen die samengevoegd werden tot de RAG Tour. Dit waren het Rotterdams Strokeplay Kampioenschap, het Amsterdams Strokeplay Kampioenschap en het Groningse Peerd van Ome Loeks. Men was zo enthousiast dat er het jaar daarop tien toernooien waren en een jaar later zelfs twintig.

De naam van de Tour veranderde bijna regelmatig van naam door nieuwe hoofdsponsors: de VanDerLande Amateur Tour, Ormit Amateur Tour, Ordina Amateur Tour en de NTA Golf Tour. In 2007 kwam de Amateur Tour terug met de naam Van Lanschot Amateur Tour en in 2008 bestond de tour uit tien wedstrijden. 2009 was het laatste jaar van de wedstrijdenreeks, waaraan veel van de beste Nederlandse amateurs deelnamen.

De opzet van de nieuwe Open Amateur Golf Tour

Vier categorieën: drie leeftijdscategorieën voor heren en een categorie voor dames:

*             Young AdultsHeren met de leeftijd 18 t/m 29 jaar

*             Mid AmateursHeren met de leeftijd 30 t/m 49 jaar

*             SeniorsHeren met de leeftijd 50 jaar en ouder

*             Ladies: Dames met de leeftijd van 18 jaar en ouder

Voor alle categorieën geldt een maximale exact handicap van 12,0 en spelen op dezelfde dag in dezelfde ronde. 

Spelvorm

De spelvorm is bruto strokeplay maar er is ook een netto strokeplay uitslag. Bij de prijsuitreiking is er altijd een eerste, tweede en derde bruto dagprijs en een netto dagprijs (bruto score minus playing hcp).

Opzet tourkalender

De kalender van de Open Amateur Golf Tour Nederland (OAGTN) bestaat voornamelijk uit 36-holes toernooien op verschillende golfbanen door het land. In principe vinden deze toernooien op één dag plaats, maar voor de toekomst wordt ook gekeken naar meerdaagse toernooien die over 36 holes en 54 holes plaatsvinden. Ook wedstrijden op golfbanen over de grens van België en Duitsland behoren tot de wensen. 

De toernooikalender bestaat niet alleen uit wedstrijden die door de OAGTN worden georganiseerd. Zo maakt in 2016 ook het Zaans Open onderdeel uit van de tourkalender. Deelnemers aan het Zaans Open kunnen dus ook punten verdienen voor  de Open Amateur Golf Tour Order Of Merit. Inschrijvingen voor toernooien die niet door de OAGTN georganiseerd worden, gaan rechtstreeks via de organisatie van dat toernooi. 

Tourkalender 2016

 • Zondag 5 juni: 36 holes strokeplay op Efteling Golfpark​ (OAGTN) € 69,50
 • Zaterdag 11 juni: 36 holes strokeplay op Golfbaan Zuid-Drenthe​ (OAGTN) €57,50
 • Maandag 13 juni: 18 holes De Reünie strokeplay incl. koffie/thee buffet, lunch en daghap € 59,50 Golfclub Liemeer​ (OAGTN)
 • Zaterdag 2 juli: 36 holes strokeplay Utrechtse Golfclub Amelisweerd​ (OAGTN) € 69,50
 • Zaterdag 9 juli: 36 holes strokeplay op Golfclub de Koepel​ (OAGTN) € 69,50
 • Zaterdag 30 juli: 36 holes strokeplay op Golfbaan Dirkshorn​ (OAGTN) € 69,50 incl. lunchpakket.
 • Zaterdag 6 augustus: 36 holes strokeplay op Golfresidentie Dronten​ (OAGTN) € 60
 • 27 en 28 augustus: Zaans Open (2-daags toernooi) kosten en aanmelding via de website van de Zaanse Golfclub.
 • Zaterdag 3 september 27 holes strokeplay op Golfbaan Bentwoud​ (OAGTN) € 62,50
 • Zaterdag 10 september: 36 holes strokeplay op Golfbaan Wouwse Plantage​ € 69,50
 • Zaterdag 8 oktober: 36 holes strokeplay Golfclub Zwolle​ (OAGTN) € 65,00
 • Zaterdag 22 oktober 18 holes strokeplay Tour Finale op Golfpark De Turfvaert​ (OAGTN) €87,50 volledig verzorgde dag.

Er wordt gestart van twee tees (1 en 10) en er kunnen maximaal 72 golfers deelnemen per wedstrijd. Met uitzondering van de wedstrijd op Bentwoud waar van drie tees wordt gestart en waar maximaal 108 spelers kunnen deelnemen.

Bij 36-holes wedstrijden is er een ochtend en middagstart, je speelt dus 36 holes op één dag. Bij alle wedstrijden ontvangen de deelnemers in ieder geval een kopje koffie of thee met een lokale lekkernij bij aankomst. Het clubhuis is minimaal een uur voor de eerste start geopend en dit geldt ook voor de drivingrange.

Tourlidmaatschap

De OAGTN biedt een tourlidmaatschap aan: per jaar (Tour Member) en voor het leven (Life Tour Member). Tour Members en Life Tour Members hebben een aantal voordelen. Zo ontvangen ze korting op het inschrijfgeld (m.u.v. De Reunie, Tour Final en externe toernooien) en ontvangen ze een members badge. Vanaf 2017 zullen meer voordelen gelden voor members en moet men Tour Member zijn zich te kunnen plaatsen voor de Tour Final. Om deel te nemen aan de wedstrijden van de Open Amateur Golf Tour Nederland hoef je geen lid te zijn van de tour.

Meer informatie: openamateurgolftour.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}