Opening Nederlands Golfmuseum op 22 april

2 april 2016 Redactie GOLF.NL
Op 22 april 2016 wordt op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Noord-Limburg het Nederlands Golfmuseum geopend.

Met de opening van het Nederlands Golfmuseum wil Golfbaan Landgoed Bleijenbeek de Nederlandse oorsprong van de golfsport onderstrepen. Twee jaar geleden al werd op deze golfbaan in Afferden een symposium over dit onderwerp gehouden. Pieter van Afferden, uit Afferden, beschreef in 1545 als eerste de golfsport. Hij deed dat in het boekwerk Tyrocinium Linguae Latinae. 

In het museum wordt de ontstaansgeschiedenis van de golfsport uitgediept. John Ott, voorzitter van het Nederlands Golfmuseum, reisde door Schotland om inspiratie op te doen en stukken te verzamelen. Hij bezocht onder meer het British Golf Museum in St Andrews: 'Een geweldige ervaring. Je voelt er hoe belangrijk deze sport voor de Schotse samenleving is.'

Golflegende Archie Baird ontving Ott persoonlijk in zijn privémuseum, Heritage of Golf in Gullane. Beelden daarvan zijn te zien zijn in de audiovisuele ruimte van het museum. Ott: 'Ondanks  dat de meeste Schotten hardnekkig blijven beweren dat de golfsport in hun land is ontstaan, meent Baird dat de Nederlandse oorsprong wel degelijk bewezen is.'

Schenkingen en bruikleen

In het museum hangen afbeeldingen waarop te zien is hoe de golfsport oorspronkelijk werd beoefend. Daarnaast zijn er veel oude golfbenodigdheden en accessoires te bewonderen. Houten clubs, oorspronkelijke ballen, tassen, karretjes en klassieke golfkleding. Maar vooral ook veel oude boeken waarin de sport wordt beschreven, geïllustreerd met sfeervolle afbeeldingen uit die tijd. 

Het museum heeft ook een replica van het Tyrocinium Linguae Latinae laten maken - het topstuk van het museum, het bewijs voor de Nederlandse oorsprong van de golfsport. 

Een deel van de collectie is geschonken door de Nederlandse Golf Federatie en is afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, waarmee de NGF haar 100-jarige bestaan in 2014 vierde. Andere items komen uit privécollecties. Zo heeft Romana Oosterbeek-Airoldi een deel van de verzameling van haar overleden echtgenoot aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen gegeven: onder meer een serie antieke clubs en golftassen en een set loden sloffen waarmee de houten clubs vroeger verzwaard werden.

Op de dag van de opening wordt een demonstratie gegeven van hickory golf, het golfspel met antieke houten shafts. Robbie van Erven Dorens, Jan Dorrestein en Rob Hoogland verrichten de opening.

Meer informatie: bleijenbeek.golfenopeenlandgoed.nl.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


}