Voorspeelregeling en inactieve handicap vervallen

22 september 2015 GOLF.NL
Bij een bijeenkomst voor NGF competitie-coördinatoren in de week van het KLM Open is bekendgemaakt dat de voorspeelregeling wordt afgeschaft en dat het onderscheid tussen een 'inactieve' en 'actieve handicap' per 1 januari 2016 vervalt.

Op de bijeenkomst zijn de data van de NGF Competitie in 2016 bekendgemaakt. 

Verder maakte de Commissie Competitie van de NGF bekend dat 'het opgelegde gratis voorspelen' in de competitie wordt afgeschaft. Spelers van bezoekende teams in hogere klassen mochten vroeger gratis oefenen. De regeling stamt volgens de commissie uit de tijd dat banen eigendom waren van de clubs; nu veel banen commercieel zijn, wordt het opleggen niet meer van deze tijd beschouwd. 

Clubs kunnen vanaf nu wel onderling regelingen gaan treffen over voorspelen (gratis of tegen introductietarief of een aangepast tarief). Clubs kiezen zelf hoeveel teams worden ingeschreven, kiezen ook zelf de voorspeelregeling en bepalen dus zelf hoe ‘druk’ het is op de baan.

Handicap

Op de bijeenkomst is ook gemeld dat in 2016 het onderscheid tussen een inactieve en actieve handicap zal vervallen; iedereen krijgt een actieve handicap. Het voornemen om dit onderscheid te laten vervallen is eerder dit jaar al bekendgemaakt.

Groei

Uit cijfers die gepresenteerd zijn op de bijeenkomst blijkt dat het aantal NGF Competitie-teams nog steeds fors groeit.

2012 2207 teams

2013 2257 teams

2014 2266 teams

2015 2312 teams

Najaarstour

Op de bijeenkomst is ook gesproken over de Najaarstour. De Najaarstour wordt gehouden op vier zondagen in november (8, 15, 22 en 29). De doelen zijn:

• Meer golfers de mogelijkheid geven met hun club tegen andere clubs te spelen.

• Activiteiten op de banen in rustige perioden.
• Het clublidmaatschap meer waarde geven.

De tour bestaat uit poules van vier teams van vier spelers. Er zijn vier wedstrijden (stableford). Er zijn geen leeftijdsbeperkingen en teams kunnen uit vrouwen en mannen bestaan. 

Lees meer in een bericht van de NGF en raadpleeg voor meer informatie de competitiecommissie van je baan of club.

}