Inspiratiedag golfen met een beperking

Hoe golfers met een beperking kunnen integreren in de golfsport.
5 oktober 2015 NGF
Golfclubs, golfbanen en golfprofessionals ontdekken in toenemende mate dat golf een sport is die bij uitstek geschikt is voor mensen met een fysieke, visuele, auditieve, verstandelijke en/of psychische beperking. De tijd is dan ook rijp om de golfbranche  te inspireren tijdens de eerste inspiratiedag, op maandag 9 november op Golfclub Zeewolde.
Ramón van Wingerden, Manager Sportontwikkeling van de NGF, zal de dag openen en een korte toelichting geven op het platform dat in Nederland is opgezet door de belangrijke stakeholders om golf voor mensen met een beperking op de kaart te zetten. De volgende onderwerpen worden besproken:

Best practice revalidatiecentrum

De stichting Golf voor Gehandicapten heeft een intensieve samenwerking met het Sophia Revalidatiecentrum in Den Haag om mensen met een beperking aan het golfen te krijgen. Zij zijn hier zeer succesvol in en hebben de mensen die enthousiast zijn geraakt meegenomen naar Golfvereniging Leeuwenbergh. Zowel Sophia, als De Stichting Golf voor Gehandicapten, als de club en de spelers vertellen hun verhaal!

Monique Kalkman

Monique Kalkman, een van de meest succesvolle Nederlandse atletes aller tijden, is zelf een fanatiek golfster. Ze maakt inmiddels deel uit van de NGF-selectie. Ze zet zich met haar Foundation in om golf voor mensen met een beperking op de kaart te zetten. Monique vertelt over de samenwerkingen die ze hebben met golfclubs en waar hun clinics blijvend impact hebben.

Verstandelijke beperking

Cora van Rongen,PGA-golfprofessional, gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen met een beperking en Natascha Breurs, directeur Special Olympics NL, vertellen over de talloze mogelijkheden die er zijn om mensen met een verstandelijke beperking aan het golfen te krijgen. Samen met Golfclub Holthuizen Roden, waar inmiddels drie mensen met een verstandelijke beperking lid zijn, vertellen ze uit eigen ervaring. De focus zal ook liggen op de internationaal bepaalde en beproefde spelvormen die beschikbaar zijn voor deze doelgroep.

 

De tijd is rijp voor voorbeelden van golfen met een beperking

NOC*NSF

Directeur Gehandicaptensport Rinske de Jong van NOC*NSF zal het landelijke programma Grenzeloos Actief toelichten. Verder geeft zij voorlichting over subsidiemogelijkheden binnen de Sportimpuls. Tot slot zal ze ingaan op de best practices vanuit het NOC m.b.t. samen sporten binnen de sportclub.

 

Auditieve beperking

Leonie Warringa is 25 jaar oud en zesdejaars geneeskundestudente in Utrecht. Ze speelt inmiddels al elf jaar golf op hoog niveau. Haar hoogtepunt is het winnen van het WK golf voor doven/slechthorenden in 2012 in Japan. Leonie is zeer slechthorend geboren en zal de aanwezigen meenemen in de wereld van een dove/slechthorende en vooral een aantal gemakkelijk toepasbare tips meegeven om uw golfbaan.

Niet zichtbare beperking

Judith Terken, initiatiefnemer van Together4Adventure en PGA-professional José Loomans vertellen over hun positieve ervaringen die ze hebben met het laten golfen van kinderen met een niet zichtbare beperking als ADHD, ADD e.d. Ze deden een pilot op Golfclub De Hoge Kleij en de Gooise Golfclub en merkten dat golf een rustgevend effect heeft op deze groep kinderen.

Golfsport in Nederland

De NGF heeft de ambitie om bij de top 3 landen te behoren in Europa op het gebied van topgolf voor mensen met een beperking. Nationale Coach Edward de Jong vertelt over de opzet van het team en zijn ervaringen op het Europees Kampioenschap 2015.
Jacqueline Lambrechtse, voormalig voorzitter van de NVG en lid van het 'Platform Golf voor mensen met een beperking', licht toe wat wel en niet wenselijk is bij het aanpassen van de locatie ten behoeve van golfers met een beperking.
PGA Holland directeur opleidingen én voorzitter van het platform, Jim van Heuven van Staereling, zal informatie geven over de bijscholing die de PGA al vier jaar geeft aan professionals om beter les te kunnen geven aan mensen met een beperking.

Meer informatie? 

Neem contact op met Ramón van Wingerden via email of 030 242 63 70.

 

}