Zeegersloot

Zeegersloot herstelt windwatermolen

30 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Golfclub Zeegersloot heeft een onbruikbaar geworden windwatermolen in Polder Oudshoorn-Noord letterlijk en figuurlijk in ere hersteld. In de polder ligt sinds 1990 de Griendbaan van de club.

De molen heeft ruim 45 jaar dienst gedaan, meldt de club in Alphen aan den Rijn, maar werd enkele jaren geleden, samen met een exemplaar in hetzelfde gebied, wegens slijtage buiten bedrijf gesteld en vervangen door elektrische pompen.
In opdracht van Golfclub Zeegersloot heeft molenrestaurateur Cor Bus van de twee door de tand des tijds versleten molens één ‘nieuw’ werkend exemplaar gemaakt. De tandwielen en lagers zijn vernieuwd, maar de originele wieken en de staartbladen, die van gegalvaniseerde platen en buizen zijn gemaakt, konden worden gerenoveerd. 

De karakteristieke Record-waterwindmolen, die zijn oorsprong vindt in Amerika, wordt sinds 1911 geproduceerd bij de firma Bakker in IJlst. De groeiende aandacht voor het milieu zorgt volgens Zeegersloot momenteel voor een opleving van deze windwatermolens, die veelal worden toegepast voor polderbemaling. 

De capaciteit van de waterwindmolen is circa 60 m3 per uur en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de handhaving van het waterniveau op de Griendbaan, de eerste negen holes van de 18-holes baan.

Met de renovatie zegt Golfclub Zeegersloot 'niet alleen op energiekosten te besparen, maar ook de "GEO"-belofte waar te maken om het poldergebied, waarin de golfbaan is gelegen, zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat te houden of te herstellen'. 

}