Indoor Golf Twente
Guido Oomkens: 'Passie voor golf komt van binnen.'
Beeld: FRANK UIJLENBROEK

Golf een binnensport?

1 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Er zijn er maar weinig in Nederland: indoor golfcentra. Onder ideale omstandigheden, weer of geen weer, aan je spel werken. En dat onder begeleiding van een PGA-professional. Sinds vorige week kan het in Hengelo, waar Indoor Golf Twente haar deuren opende.

Passie voor golf komt van binnen. Zo luidt het toepasselijke motto van Guido Oomkens, de 44-jarige PGA-professional en de initiatiefnemer van Indoor Golf Twente. 

“Mijn hart ligt bij het lesgeven. Voordat ik in 2009 golfprofessional werd, was ik gymleraar. Ik ben begonnen op Golfresidentie Dronten, de afgelopen vier jaar heb ik gewerkt op Het Rijk van Sybrook. Op beide clubs was duidelijk te zien dat de mensen in de winter wegbleven. Het idee van een indoor golfcentrum, waar mensen het hele jaar door aan hun spel kunnen werken, spookte door mijn hoofd. Op een gegeven moment zat ik niet meer op één lijn met de club en werd ik zzp’er. Eerst heb ik gekeken naar mogelijkheden om samen met een golfbaan iets op poten te zetten, maar uiteindelijk ben ik voor het ondernemerschap gegaan om mijn droom te verwezenlijken. Of het zal aanslaan weet ik niet. Mijn gevoel zegt van wel, maar of dat gevoel klopt...”

'Ik ben altijd aanwezig en kan snel een tip geven. Het gaat mij om de interactie.'

Driehonderd vierkante meter indoor

Tijdens de drukbezochte opening op 26 september leek er weinig mis met het gevoel van Oomkens. Nadat de wethouder van Sport het centrum met een putt opende, gingen de geïnteresseerden, onder wie opvallend veel jeugd, gretig aan de slag in de mooi ingerichte bedrijfsloods van driehonderd vierkante meter. Naast twee golfsimulatoren en een grote kunstgras puttinggreen is er een aantal met netten beschermde afslagplaatsen. Gebruik van de puttinggreen en het slaan van ballen is gratis. Voor dertig euro kun je met vier man een uur in de simulator staan. “Er zijn aardig wat vergelijkbare golfsimulatoren in Nederland, maar er zijn er maar weinig waar een geschoolde PGA-professional lesgeeft en altijd aanwezig is”, zegt Oomkens. “Die combinatie is juist belangrijk. Ik ben altijd aanwezig en kan snel een tip geven. Het gaat mij om de interactie, mensen beter leren golfen.”

Drempel verlagen

De locatie van Indoor Golf Twente, goed bereikbaar op een industrieterrein vlak naast de A1, koos Oomkens zorgvuldig. Tussen twee woonwijken en dichtbij een aantal scholen is de jeugd binnen handbereik. Oomkens: “Er liggen hier in een straal van dertig kilometer zes golfbanen. En met Ahaus en Bad Benthem op een half uur rijden is de Duitse golfer ook een potentiële klant. Er wonen twintigduizend golfers in de regio, zesdui- zend zijn lid. Verenigingsleden die competitie spelen, kunnen hier in de winter mooi komen trainen. Naast golfers wil ik ook niet-golfers bedienen. Dat zijn er hier in de omgeving 180.000. Het doel is om de drempel nog verder te verlagen en de jeugd te stimuleren. Met de ervaring die ik heb opgedaan in het onderwijs wil ik dat op mijn eigen manier gaan invullen. Ik ga in ieder geval de scholen benaderen om jeugd hierheen te krijgen. Of ik ga naar de scholen toe met materiaal.”

Aanvullen, niet concurreren

Oomkens is de eerste in de regio die beschikt over een SAM PuttLab, een apparaat (vergelijkbaar met Track- man en Flightscope) waarmee niet de swing maar de puttingstroke minutieus geanalyseerd kan worden. “Vaak voel je als speler wel hoe je je puttingstroke doet, maar met dit apparaat krijg je het ook echt te zien. Met deze feedback kan ik samen met de speler aan de grip, het oplijnen of de stroke werken. Het is een perfect hulpmiddel om het putten te verbeteren.” Beginners kunnen in het centrum ook handicap 54 halen. “Alle technische en theoretische aspecten van stap 1 en 2 van stappenplan van de NGF kan ik hier doen: putten, chippen, pitchen, volle swing. In dat lestraject ga ik ook naar buiten. De mensen leren het hier, maar uitein- delijk willen ze de baan in. Met de banen in omgeving heb ik afspraken gemaakt. Als de professional op de golfclub de mensen niet oppikt, om welke reden dan ook, en ik kan dat wel, dan ben ik van meerwaarde voor die golfbaan. Banen en golfprofessionals zijn nog wel terughoudend als het gaat om samenwerken. Maar ik wil niet concurrerend zijn, wel aanvullend.”

Meer informatie: indoorgolftwente.nl.

}