Nieuwe ballen van TaylorMade en Wilson Staff

4 november 2015 Redactie GOLF.NL

WILSON STAFF

DX3 URETHANE

Urethaan is een organische verbinding die veel wordt gebruikt in het wat duurdere golfballensegment. Een bal met een relatief zachte buitenlaag van urethaan zorgt – door de bank genomen – voor iets meer spin en gevoel dan ballen die worden gemaakt met het (goedkopere) kunsthars van surlyn (een ionomeer van firma Dupont). De ballenmakers van Wilson Staff komen nu met de allerzachtste urethaan-bal op de markt, zo claimen zij. Die DX3 Urethane past naadloos in de reeds bestaande DX-lijn van Wilson Staff.
Eerder verschenen namelijk de DX3 Spin, een 3-piece ‘crossover’ bal voor spelers die het midden zoeken tussen een zacht gevoel, spin en lengte, plus de DX2 (2-piece ionomeer) die het predicaat ‘’s werelds zachtste golfbal’ van de firma meekreeg.
“Onze testen laten zien dat de meerderheid van de golfers, met welke handicap dan ook, het liefst met een zachtere bal spelen,” aldus Frank Simonutti, Global Director of Innovation bij Wilson Staff. “Wij springen graag op deze trend in en zijn vastbesloten om voor alle categorieën de zachtste golfbal in de markt uit te brengen.”

De compressieratio (zie onderaan) voor de DX3 Urethane is 55, de DX 3 Spin 35 en DX2 29.

De adviesverkoopprijs voor een dozijn DX3 Urethane-ballen is 39,99 euro. De DX3 Spin en DX2 kosten respectievelijk 29,99 euro en 24,99 euro per 12 stuks.

Meer info: Wilsongolf.nl

TAYLORMADE

TOUR PREFERRED (X) EN PROJECT (a)

TaylorMade lanceert niet één maar drie nieuwe golfballen voor 2016. De firma, die zegt na Titleist de nummer twee ballenproducent op de PGA Tour te zijn, komt vanaf 15 december met de Tour Preferred X, Tour Preferred en Project (a). Waarbij TaylorMade uiteraard niet vergeet te melden dat de overwinning van Justin Rose tijdens het UBS Hong Kong Open mede tot stand is gekomen dankzij zijn nieuwe Tour Preferred X-ballen.
Tour Preferred
TaylorMade’s Tour Preferred bal (4-piece, compressieratio van 80) beschikt over een SpeedMantle binnenlaag die 65 procent zachter is dan eerder gebruikte materialen. Met een buitenlaag van urethaan en een patroon met 322 dimples moet deze bal een hogere vlucht en meer spin opleveren, maar met net even een zachter gevoel dan de Preferred X-bal. Deze bal is ontworpen voor spelers met zowel een trage als een snelle swing.
Tour Preferred X
Tour Preferred X (5-laags, compressie: 87) is volgens de producent de bal die voor het meeste gevoel zorgt. Naast Justin Rose wordt ‘ie inmiddels ook gebruikt door ander andere Dustin Johnson, Sergio Garcia en Jason Day. In vergelijking met zijn naamgenoot geeft de X-variant een iets vlakkere en strakkere balvlucht vanaf de tee en stevigere feedback rond de green.
De adviesverkoopprijs van de Tour Preferred & Tour Preferred X bedraagt 58 euro per dozijn.
Project (a)
Ook de amateur wordt niet vergeten in de ballenfabriek van TaylorMade. Met de nieuwe Project (a) golfbal levert de firma een compressie van 70, ten opzichte van 88 bij de originele bal. Dit komt met name doordat de compressie van de kern met 33 procent is afgenomen. De buitenlaag is nog steeds van SoftTech-urethaan, die we ook op beide Tour Preferred-modellen aantreffen. Omdat amateurs gemiddeld 50 procent minder spin dan professionals genereren, ligt de focus van de Project (a)-lijn juist op een hogere spinratio bij het gebruik van de korte ijzers en wedges.
De Project (a) ballen zijn vanaf 15 december leverbaar voor een prijs van 45 euro per 12.

Meer info: TaylorMadeGolf.com

COMPRESSIE?

Wie over golfballen leest, komt regelmatig de term ‘compressie’ tegen. Compressie staat voor de mate van vervorming op het moment dat de bal het clubblad raakt. Hoe lager de compressie, hoe groter de vervorming op het moment van impact, des te groter het deel van de golfbal is dat met het clubblad in contact komt. Ballen met een lage compressie voelen daardoor zachter aan. Er wordt wel beweerd dat zachte ballen het meeste geschikt zijn voor spelers met een langzame swingsnelheid en dat ze beter functioneren bij lage temperaturen. In een recent gepubliceerd artikel van Wilson Staff (www.mygolfspy.com/the-truth-myths-about-soft-feel-golf-balls/) worden deze beweringen echter ontkracht. Neemt niet weg dat iedere golfer zelf zal moeten ondervinden welk type bal het beste bij zijn of haar spel past.

Lees meer over

Equipment