Joost Luiten Dubai Ivor Robson
Joost Luiten met Ivor Robson, de legendarische starter van de European Tour die vandaag, na 41(!) jaar, afscheid nam en voor het laatst zijn herkenbare en vertrouwde stemgeluid liet horen.
Beeld: Golfsupport.nl

McIlroy de beste, Luiten 31ste

22 november 2015 Redactie GOLF.NL
Een topnotering in het laatste toernooi van het seizoen 2015, het DP World Championship in Dubai, bleef uit voor Joost Luiten. De Nederlander kwam zondag niet onder par binnen op Jumeirah Golf Estates en met een 73(+1), voor een totaal van -6, eindigde hij als 31ste. Rory McIlroy pakte de dubbel.

Met vier bogeys en drie birdies kon Luiten op zondag geen aanspraak maken op een topnotering. Na dag drie, waarop de 29-jarige professional met een 68 flink steeg op het leaderboard, was het vat op de vierde dag leeg. De gedeelde 31ste plaats leverde hem een cheque op van 63.785 euro.

'Ik kreeg halverwege de ronde kramp in mijn rug', zei Luiten. 'In de backswing viel het nog wel mee, maar ik had moeite de swing goed af te maken. Het speelt niet lekker natuurlijk als je steeds het gevoel hebt dat er een pijnscheut aankomt als je goed doordraait. Dat was vervelend, want na mijn goede spel gisteren wilde ik het toernooi hier in Dubai graag goed afsluiten. Die rug was hinderlijk maar eerlijk is eerlijk, ik maakte ook weer net te veel fouten. Dat is ook het verhaal van dit seizoen: ik maak meestal genoeg birdies maar ook te veel bogeys. Dat scheelt gauw een of twee slagen per ronde en dat is een enorm verschil over een heel toernooi.'

In de twintig toernooien die Luiten dit jaar speelde, won hij 775.547 euro. Hij wordt daarmee 50ste in de Race to Dubai. In 2014 werd de Nederlander elfde en in 2013 twaalfde. 

Het eerste toernooi in het nieuwe seizoen laat niet lang op zich wachten. Aanstaande donderdag speelt Luiten het Alfred Dunhill Championship op de baan van Leopard Creek in Zuid-Afrika.

McIlroy heer en meester

De laatste ronde op de Earth Course in Dubai stond volledig in het teken van de strijd tussen Andy Sullivan en Rory McIlroy, die de dag begon met een slag achterstand op Sullivan. Met vier birdies op de eerste zes holes sloeg Sullivan een gat van drie slagen, maar met vijf birdies op de volgende negen holes was het nu McIlroy die afstand nam.

Met nog twee holes te spelen stond McIlroy met twee slagen voorsprong op de tee van de par-3 zeventiende. Tot grote verbazing van het publiek sloeg de Noord-Ier daar zijn slechtste bal van de dag: rechts in het water. 

Uit de dropping zone sloeg hij de bal allesbehalve dichtbij de vlag, maar hij holede vervolgens wonder boven wonder zijn lange putt voor bogey, en hield de schade zo beperkt. De voorsprong van een slag was op de laatste hole voldoende om de eindzege (met een score van -21)  in zowel het toernooi als de Race to Dubai veilig te stellen.

Het is de tweede keer dat McIlroy het slottoernooi wint en hij wint net als vorig jaar de Race to Dubai. Als bonus voor deze prestatie krijgt hij 1.875.000 dollar op zijn rekening bijgeschreven. McIlroy won eerder dit jaar de Dubai Desert Classic en het WGC Match Play.

'Felicitaties voor Andy. Hij speelde geweldig en het leek er vandaag op alsof hij niet kon missen. Gelukkig maakte ik op de tweede negen zelf ook genoeg birdies', zei McIlroy na het ontvangst nemen van de twee grote bekers. 

Het is de derde keer in de afgelopen vier jaar dat McIlroy de beste was van Europa. Saillant detail: de nummer 3 van de wereld had dit jaar eigenlijk te weinig toernooien op de European Tour gespeeld om te mogen deelnemen aan de Final Series. De nieuwe directeur van de European Tour, Keith Pelley, maakte voor McIlroy een uitzondering en liet de publiekstrekker wel spelen.

Pieters

Danny Willett had deze week de beste papieren om in de weg te staan van McIlroys overwinning in de Race to Dubai. De Engelsman kwam tekort maar werd knap vierde en verdedigde daarmee zijn tweede plaats op de seizoensranglijst.

Francesco Molinari steeg, mede dankzij een ace op de par-3 zesde, naar een met Schwartzl, Fitzpatrick, An, Grillo en Willett gedeelde vierde plaats.

Thomas Pieters rekende op zondag eindelijk af met de de achttiende, de par-5 die hem in de eerste drie rondes al vier slagen had gekost. Dankzij een birdie (zijn vijfde van de dag) tekende de Belg voor een ronde in 70 slagen en een 22ste plaats in het klassement. In de Race to Dubai werd Pieters, mede dankzij zijn overwinning in het KLM Open, 29ste (1.175.961 euro). 

Leaderboard.

Eindstand de Race to Dubai.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.}