Wil Besseling
Wil Besseling zakte in de laatste ronde van Q-School door het ijs.
Beeld: Golfsupport.nl

Geen Nederlands succes op Q-School

19 november 2015 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is komend seizoen nog steeds de enige Nederlander op de Europese Tour. Het lukte Wil Besseling, Reinier Saxton en Maarten Lafeber niet om zich bij de beste 25 van de Qualifying School te spelen.

Van de drie Nederlanders had Wil Besseling de beste kans op een kaart voor de Europese Tour. De lange Noord-Hollander stond na vijf rondes gedeeld 24ste en dus precies op een plek die recht zou geven op een tourkaart. 

De laatste ronde van de Final Stage van de Qualifying School is er echter altijd een vol drama, zo ondervond ook Besseling.

De voormalig wereldkampioen bij de amateurs duikelde na vier holes dankzij een double bogey al de top-25 uit en kwam die klap niet meer te boven. 'Ik sloeg een slechte drive en kon alleen maar terug chippen. Daarna sloeg ik mijn bal over de green, moest ik terug chippen en maak ik een drieputt.' 

Besseling maakte nog een double bogey op hole twaalf - waar hij een dag eerder nog een eagle maakte. 'Hoe ik het voor elkaar kreeg weet ik ook niet, maar ik sloeg mijn bal van de tee het water in. Ik moest droppen en zo stond er weer een double op mijn kaart.' 

Op de par-4 veertiende leverde Besseling nog een slag in. Op hole vijftien won hij die slag terug, maar dat was lang niet genoeg om zich weer richting de vereiste score van -7 te spelen. Met een totaal van -2 eindigde Besseling uiteindelijk buiten de top-50. 

'Dit is gewoon klote', sipte een balende Besseling na afloop. 'Ik voelde me goed en had er echt vertrouwen in dat het zou gaan lukken, maar op een gegeven moment liep ik achter de feiten aan en had ik niet meer genoeg holes over om de opgelopen schade goed te maken. Natuurlijk had ik geen status toen ik aan deze finale van de Q School begon en kan ik nu weer Challenge Tour spelen en een paar Europese Tour toernooien, maar nu overheerst toch de teleurstelling.'

Ook Reinier Saxton redde het niet. De Santpoorter wist dat hij in de laatste ronde laag zou moeten gaan om nog een kans te maken, maar ondanks een goed begin met een birdie op hole twaalf (zijn derde hole), zat dat er niet in.

Saxton leverde op de holes vijftien, zestien en zeventien drie slagen achter elkaar in en kwam zo voor een onmogelijk opgave te staan. Met een birdie op hole zeven kwam Saxton uit op een score van +1 voor de dag. Met een score van -3 voor het toernooi eindigde Saxton wel als beste Nederlander (gedeeld 47ste).

'Overall heb ik eigenlijk nog vrij steady gespeeld vandaag. Het was niet heel slecht, maar ook zeker niet goed genoeg', aldus Saxton. 'Ik begon goed maar op hole vijftien raakte een goede drive net een tak en kwam daardoor niet op de fairway, maar in het bos. Dat en de twee bogeys erna waren een momentum killer. Toch ben ik ook blij met wat ik heb laten zien deze week. Ik heb met mijn rug tegen de muur gestaan en heb toch maar mooi een beter categorie voor de Challenge Tour verdiend, waardoor ik nu meer wedstrijden kan spelen en beter mijn seizoen kan indelen. Ik heb hier weer gezien dat het erin zit.'

Maarten Lafeber had bij het ingaan van de laatste ronde al acht slagen achterstand op de top-25 en alleen met een regelrecht wonder had hij zich nog van speelrecht voor de Europese Tour kunnen verzekeren. Dat wonder kwam er niet.

De Eindhovenaar begon met bogeys op zijn eerste drie holes en wist dat het daarna een kwestie was van de ronde uitspelen. Dat deed hij in 78 slagen (+6), waarmee hij uitkwam op een totaal van +7. 'Ik ben ontzettend teleurgesteld dat ik mijn kaart voor de Europese Tour niet heb gehaald', zei Lafeber in een korte reactie. Hij werd twee na laatste van de 78 spelers die de cut haalden. Daan Huizing miste de cut na 72 holes.

De overwinning na zes ronden op PGA Catalunya ging naar Daniel Im. De Amerikaan eindigde op -18 gelijk met Adrian Otaegui en Ulrich van den Berg, maar werd dankzij een birdie op de zeventiende tot winnaar uitgeroepen. In totaal haalden 27 spelers hun kaart voor de Europese Tour.

Leaderboard.

Challenge Tour

Als volgende week in Zuid-Afrika met het Alfred Dunhill Championship het nieuwe seizoen van de Europese Tour van start gaat, is Joost Luiten dus nog steeds de enige Nederlandse deelnemer. Daan Huizing, Wil Besseling, Reinier Saxton en Maarten Lafeber staan wel op de reservelijst voor het toernooi op Leopard Creek. 

Op de Challenge Tour is het komend seizoen met acht (!) man echter wel een weelde aan Nederlandse spelers. Dit zijn de spelers die uitkomen op de Challenge Tour. Wanneer het nieuwe seizoen van de Challenge Tour begint is nog niet bekend.

  • Daan Huizing
  • Taco Remkes
  • Wil Besseling
  • Maarten Lafeber
  • Reinier Saxton
  • Darius van Driel
  • Jurrian van der Vaart
  • Robin Kind

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}