Enorme zinkgaten op baan in Amerika

27 mei 2015 Redactie GOLF.NL
Een maand geleden werd er op de Top of the Rock golfbaan in Ridgedale, Missouri, nog een toernooi van de Champions Tour gespeeld. Nu blijkt dat de spelers geluk hebben gehad dat ze er levend zijn weg gekomen.

Het woord zinkgat is in de geomorfologie de term die wordt gebruikt om de landschapsvorm aan te duiden die overblijft na instorting van een holte in het onderliggende gesteente of sediment. Instorting als landschapsvormend proces is een vorm van massabeweging, aldus Wikipedia. In andere bewoordingen, een zinkgat is een verdraaid groot gat dat opeens ontstaat in een landschap.

Met zo'n fenomeen hebben ze te maken gehad op Top of the Rock. Van het ene op het andere moment ontstonden daar vier grote zinkgaten. De grootste had een afmeting van maar liefst 20 bij 30 meter en was meer dan tien meter diep.

Het grootste gat vormde zich tussen de oefenfaciliteiten en een vijver bij de ingang van het terrein. Volgens geologen is de voornaamste reden voor de gaten hevige regenval in de afgelopen tijd. De regen stroomt naar beneden in de scheuren van de onderliggende rots en neemt kleine stukjes grond met zich mee, wat uiteindelijk op het 'dak' van de holle plek onder de grond uitkomt en er voor zorgt dat de hele boel instort.

Ondanks het gevaar dat er zich nog meer van zulke zinkgaten zouden kunnen vormen, wordt er gewoon doorgespeeld op Top of the Rock. Alleen de oefenfaciliteiten zijn even niet beschikbaar ... 

}