De vier ELTK teams bij elkaar
Beeld: Ronald Speijer
Girls: Van links naar rechts: Romy Meekers, Marjet van der Graaff (coach), Roos Haarman, Jennifer Sepers, Zhen Bontan, Mayka Hoogeboom, Cees Renders (coach), Marit Harryvan
Beeld: Ronald Speijer
Dames: Van links naar rechts: Tom Nijssen (coach), Myrte Eikenaar, Ileen Domela-Nieuwenhuis, Floor Sinke, Karin Jansen, Giulia van den Berg, Dewi Weber, Richard Kind (coach)
Beeld: Ronald Speijer
Boys: Gehurkt van links naar rechts: Mike Toorop, Jerry Ji, Inder van Weerelt (coach), Henry Lai, Floris de Vries (coach), Pierre Verlaar Jr. Zittend van links naar rechts: Stan Kraai, Dario Antonisse
Beeld: Ronald Speijer
Heren: Staand van links naar rechts: Taco Remkes (coach), Robbie van West, Lars van Meijel, Philip Bootsma, Jeroen Krietemeijer, Niels Kraaij (coach). In de buggy van links naar rechts: Lars Keunen, Rowin Caron
Beeld: Ronald Speijer

VIDEO: ELTK ijkpunt voor Oranje

6 juli 2015 Redactie GOLF.NL
Van 7 tot en met 11 juli wordt op verschillende banen in Europa het Europees Landenteam Kampioenschap (ELTK) gespeeld. Ook Oranje verschijnt met vier teams aan de start.

Het ELTK is een prestigieus toernooi. De beste zes amateurs van een land nemen deel in verschillende categorieën. 

De Heren zijn afgereisd naar het Zweedse Halmstad, de Dames spelen op de Helsingør Golfclub in Denemarken. De Boys (t/m 18 jaar) komen op de Pickala Golfclub in Finland aan de start en de Girls (eveneens tot en met 18 jaar) doen op het Golf Resort Kaskada Brno in Tsjechië mee.

Alle teams bestaan uit zes spelers of speelsters. De eerste twee dagen staan in het teken van kwalificatieronden. Na 36 holes strokeplay – waarbij een team in elk van de twee ronden de slechtste score mag laten afvallen – gaan de beste acht landen door naar de kampioenspoule. Daarin wordt om de Europese titel gespeeld. De andere landen spelen om de plaatsen negen en lager.

In de tweede fase is matchplay de wedstrijdvorm. Dat is de oervorm van golf, waarin niet alleen de vorm van de dag maar ook een sterke mentaliteit een belangrijke rol speelt. Mano a mano wordt er gespeeld met als doel een ronde verder te komen en uiteindelijk natuurlijk als eerste te eindigen. 

De Nederlandse resultaten zijn de laatste jaren niet echt om over naar huis te schrijven. De heren deden het met een vierde plaats in 2013 niet slecht, maar in 2014 stelden ze teleur met een veertiende plaats. Bij de andere teams kwam niemand in de afgelopen drie edities hoger dan een zevende plaats.

‘Deze vier ELTK’s zijn belangrijke tests voor ons’, zegt Niels Boysen, manager topsport van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. ‘We hebben dit jaar gekozen voor een andere structuur. Daarbij zijn de begeleiding, de trainingen en de coaching voor een groot gedeelte in handen van spelers en speelsters die op het hoogste niveau, zoals de Europese Tour, zijn uitgekomen. Die aanpak moet de komende jaren vruchten kunnen gaan afwerpen. Dit is een eerste ijkmoment.’

Volg de verrichtingen van de Nederlandse teams hier:

Girls

Dames

Boys

Heren