Beeld: Leo Vogelzang

Boeljon en Luiten golfers van het jaar 2015

De Golf Awards luiden Olympisch jaar 2016 feestelijk in
17 december 2015 NGF
Joost Luiten en Christel Boeljon werden in Noordwijk vereerd met de titel van Nederlandse golfer en golfster van het jaar. Tijdens een feestelijke avond gehouden in Huis ter Duin werden diverse spelers uit de golfsport in het zonnetje gezet, in aanwezigheid van diverse betrokken partijen in de golfwereld.

Joost Luiten speelde afgelopen weekend zijn laatste toernooi van 2015. Zijn 24ste plaats in het Thailand Golf Championship had geen gevolgen voor de ranking, hij blijft de nummer 84 van de wereld. Luiten begon het jaar als de nummer 29. In totaal speelde Luiten € 914.852,67 bij elkaar. Dit prijzengeld leverde hem een 50ste plaats op in de Race to Dubai van de European Tour.
Hoewel dit zijn zesde achtereenvolgende Award is, blijft Luiten zeer verheugd dat hij deze prijs mag ontvangen. Ondanks dat het niet helemaal zijn jaar was. “Het was een lang seizoen en ik kijk ernaar uit een tijdje geen clubs aan te raken en de batterij op te laden. Mijn eerstvolgende toernooi is het Abu Dhabi Golf Championship dat op 21 januari begint. De periode daarvoor zal ik naar Dubai gaan om te trainen. Komend jaar focus ik me ook op de Olympische Spelen in Rio.”

"Het is voor mij een enorme eer om mijn land te vertegenwoordigen in Rio!"

Voor Christel Boeljon was 2015 een jaar met twee gezichten. Aan de ene kant won ze het Deloitte Ladies Open en werd ze tweede in de LPGA Shoprite Classic, maar daarnaast was het vanwege familieomstandigheden
een emotioneel jaar waardoor zij haar seizoen vroegtijdig moest onderbreken. De golfster van het jaar keert in januari weer terug op de greens.

''Ik ben dankbaar dat ik deze prijs heb mogen ontvangen. Het is een eervolle onderscheiding en erkenning voor mijn prestaties van afgelopen seizoen. In januari 2016 start ik mijn nieuwe seizoen op de LPGA en speel ik de eerste twee wedstrijden van het seizoen in Florida en de Bahama's. Daarnaast heb ik als doel mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio! Het lijkt mij een enorme eer om Nederland te kunnen vertegenwoordigen en zal er alles aan doen om mij te kwalificeren en daar ook succesvol te zijn!”

Bekijk hier de door Marcel Maijer gemaakte video's van de winnaars

Overige winnaars

De overige zeven Golf Awards werden uitgereikt aan de volgende personen:

Golftalent van het jaar: Darius van Driel

In zijn eerste jaar als professional heeft hij geheel op eigen kracht een prachtig golfjaar gehad. Zo won hij  het Nationaal Open en de Order of Merit van de AlpsTour. De jury verwacht komende jaren nog veel van Darius.

Golfteam van het jaar: Noordwijk Heren 1 en Dames 1

Uniek moment: de stemmen onder het publiek waren zo verdeeld, dat er geen duidelijke winnaar aangewezen kon worden. Daarom hebben beide teams de Award gewonnen. Vooraf kon via social media gestemd worden op genomineerde teamfilmpjes. De twee teams met de meeste stemmen werden uitgenodigd voor de Golf Awards.

Golfprofessional van het jaar: Wiebe Giesen

Wiebe Giesen is een PGA A-professional die bij Golfclub Sluispolder met veel entousiasme de jeugdleden stimuleert en hen probeert te binden aan de sport. Dat is goed voor golf in de breedte, maar ook voor topgolf; hoe meer jeugd er immers met plezier speelt, hoe meer kans op toppers. Ook zet hij zich in voor het sportieve beleid bij de vereniging. 

Golfbaan van het jaar: Golfclub Midden-Brabant

Voor de verkiezing van Golfbaan van het jaar 2015 (met het thema Innovatie) brachten golfbanen en -clubs voorkeursstemmen uit. De twee banen met de meeste stemmen werden voorgedragen tijdens de Golf Awards: Golfbaan Sluispolder en Golfclub Midden-Brabant. De publieksjury koos voor Golfclub Midden-Brabant als winnaar; deze baan heeft een duurzame methode in gebruik genomen voor bemesting. 

Greenkeeper van het jaar: William Boogaarts

Boogaarts was voor de tweede maal genomineerd en heeft bewezen dat hij zich nog verder heeft ontwikkeld. Binnen een jaar heeft hij een compleet team op De Turfvaert klaargestoomd om zelfstandig te draaien,nu doet hij hetzelfde op Golfbaan Stippelberg. Hij is actief in de golfwereld, coacht zijn teamleden, is een vakidioot en ‘aanwezig’ op twee banen tegelijk én doet er nog een studie bedrijfskunde naast.

Fysiek beperkte golfer van het jaar: Willem-Aart Vlug

Op basis van zijn resultaten dit jaar is Willem-Aart Vlug op een objectieve manier verkozen tot fysiek beperkte golfer van het jaar.

Golfpersprijs van het jaar: Niels Hooft

Videoproducent Niels Hooft (GOLF.NL) heeft met zijn film over de Greenkeepers van het KLM Open de vakjury ontroerd. Prachtige beelden tijdens de preparatie van de Kennemer. De film is te zien via YouTube

Bekijk hier de door Marcel Maijer gemaakte video's van de winnaars

}