Noord-Korea
Een Google Earth-foto van de 18-holes baan in Pyongyang die bestaat sinds 1987

Nieuwe golfbaan in Noord-Korea?

30 december 2015 Redactie GOLF.NL
Verwarrende berichtgeving over golf in de duistere dictatuur Noord-Korea. Volgens persbureau UPI is er een nieuwe golfbaan maar dat is uiterst onzeker.

UPI berichtte op 28 december dat de Noord-Koreaanse staatstelevisie recent beelden heeft getoond van een nieuwe golfbaan in de hoofdstad Pyongyang, 'waar alleen de politieke elite zich een rondje kan veroorloven'. De greenfee bedraagt daar volgens UPI zo'n 100 dollar terwijl een Noord-Koreaan maar één of twee dollar per maand verdient.

Misschien is het een nieuwe baan (waarschijnlijk niet), maar dan is het zeker niet de eerste in Noord-Korea. In Pyongyang is al sinds 1987 een baan, meestal aangeduid als Pyongyang Golf Course, weet ook lezer Robin Tudge. Hij heeft een bericht onder het artikel van UPI geplaatst:

'It's not the first golf course by any means. There was a 9-hole course at the base of the Yanggakdo hotel in Pyongyang, and an 18-hole course about 30 km south-westish of PY, built with Japanese money in the 1980s and leading to the western-sourced rumour of Kim Jong Il ludicrously being claimed to have got 11 holes in 1. Jesus, you don't even know the most basic myths: northkoreanopen.comIsn't this new course in Pyongyang? Why have you got a picture of Sinuiju, which is 100s of km away? What a boatload.'

Inderdaad, volgens de propagandamachine was oud-dictator Kim Jong-Il een briljante golfer. Noord-Koreaanse media meldden destijds dat Kim bij zijn eerste ronde - in 1994 - een eagle maakte, gevolgd door vijf holes-in-one, voor een score van 34 slagen over 18 holes. Dat bericht leidde in het buitenland tot veel hoon.

Golfen in Noord-Korea

Hoe dan ook, toeristen kunnen golf spelen in de communistische heilstaat. Sinds 2011 organiseert een westers reisbureau in Noord-Korea een toernooi voor recreatiegolfers, het DPRK Amateur Golf Open. DPRK staat voor Democratic People's Republic of Korea. Het toernooi wordt gespeeld op de 18-holesbaan in Pyongyang (de 9-holesbaan daar was volgens reizigers niet meer).

Golfliefhebbers die aan dit toernooi willen meedoen, reizen in een groep, net als normale toeristen die Noord-Korea bezoeken, en de groepen worden alleen langs de mooiere straten en gebouwen in het land geleid, niet langs de ellende die er in het land ook is.  

De editie 2016 van het golftoernooi in Noord-Korea is op 8 en 9 oktober. Meer informatie is te vinden op northkoreanopen.com. De prijs? Er zijn reispakketten vanaf 949 euro maar het is onduidelijk of de vlucht hierbij is inbegrepen.

Er zijn redelijk recente beelden van het toernooi en de 18-holesbaan die toeristen kunnen spelen. Bekijk hieronder filmpjes met beelden van Pyongyang Golf Course.