NGF
De winnaars van het NK voor golfers met een fysieke beperking.
Beeld: Ronald Speijer

Neggers en Wijsman winnen NK voor golfers met een fysieke beperking

22 augustus 2015 Redactie GOLF.NL
Het allereerste NK voor golfers met een fysieke beperking is gewonnen door Marcella Neggers bij de dames en bij de heren was Martijn Wijsman de beste. De scores waren meer dan goed te noemen, zeker in het licht van de lichamelijk en geestelijke grenzen die de deelnemers hebben moeten verleggen.

Op golfbaan de Batouwe ging zaterdag een groep van 29 personen met een kleine of grote fysieke beperking van start in twee categorieën om te strijden om het Nederlands Kampioenschap. 

In de A-categorie ging Marcella Neggers er nipt met de hoofdprijs vandoor. De teaching pro van de Eindhovensche Golf finishte met een score van 83 slagen, één minder dan Tineke Loogman die met 84 tweede werd. De derde plek was voor Monique Kalkman met een score van 98.

“Ik heb mixed feelings over vandaag”, sprak de winnares na afloop. “Ik kwam met het doel om te winnen naar het NK, maar het was de eerste keer in lange tijd dat ik competitief golf, dat wil zeggen met een scorekaart in de achterzak, en dat is toch anders dan een oefenrondje. Ik mis wedstrijdritme. Het is voor mij speciaal. Ik heb eerder een NK gewonnen bij de valide golfers dus heb ik een titel in twee categorieën.”

Heren

Bij de heren was voormalig paralympisch skikampioen Martijn Wijsman de sterkste. Met een score van 80 slagen hield hij aan het eind van de achttien holes twee slagen voorsprong op Hans van Elven die met 82 slagen binnenkwam. Ton Volmer legde beslag op de derde plaats met 84 slagen.

“Ik ben er blij mee, ik heb er veel voor getraind en gelukkig kwam het er vandaag uit”, sprak Wijsman in het clubhuis. “Ik heb vijftien jaar in de nationale selectie alpineskiën gezeten, heb vier Paralympische Spelen gedaan vanaf Albertville in 1990 tot de Spelen van Salt Lake City in 2002. Daarnaast ook nog drie Wereldkampioenschappen. En nu, vandaag deze titel. Ik ben op de goede weg.”

In de B-categorie was Serafina van Elck met 32 stablefordpunten de beste bij de dames. Bij de heren finishten Roel van Iersel en Leon Kneepkens gelijk, met 35 stablefordpunten, maar Van Iersel had een betere tweede negen waardoor hij won. De derde plek ging naar Remon Visser die tekende voor 31 punten.

Onder de deelnemers aan dit eerste NK voor golfers met een fysieke beperking waren spelers met een amputatie, MS, PTST, ME of een niet aangeboren hersenaandoening. Veel van de deelnemers zijn tijdens hun revalidatie in contact gekomen met golf, als middel om sneller te integreren. 

Een aantal van de spelers is inmiddels doorgestroomd tot volwaardig lid van een golfvereniging in Nederland. Naast een snellere revalidatie krijgen golfers met een beperking meer zelfvertrouwen, komen ze via het golf in aanraking met valide spelers en komen ze vaak uit hun isolement.

De president van de NGF, Willem Zelsmann, was aanwezig bij het NK: “We zijn heel positief over dit initiatief, dat we steunen met referees en wedstrijdorganisatie. We hebben in het voorjaar een promotietour gedaan met boegbeeld Monique Kalkman, en de Europese overkoepelende organisatie, om zo dit toernooi onder de aandacht te brengen. Met dit NK heeft het golfen met een fysieke beperking een plaats veroverd in de reguliere wedstrijdkalender van de NGF.”

"Naast dit NK heeft de NGF een afvaardiging gestuurd naar een buitenlandse wedstrijd. We hebben een Paragolfer-buggy aangeschaft voor spelers die daar niet over kunnen beschikken. Belangrijk is, dat de NGF dit najaar met twee teams naar het EK in Spanje gaat."

Mark Tempelman, de secretaris van de Batouwe Minder Valide Golf (BMVG) kijkt tevreden terug op het eerste NK. “Het Stichtingsbestuur heeft zich tot doel gesteld om de golfbaan verder aantrekkelijker te maken voor minder valide spelers om ze zo naar de Batouwe te krijgen. Daarnaast verwerven we materieel, zoals de Paragolfer en zorgen we voor een goede begeleiding van de golfschool om spelers met een beperking op te leiden.”

“De NGF organiseert het NK maar wij faciliteren het met onder meer twaalf vrijwilligers die in hun rol als begeleiders, spotters en catering actief waren. Ons doel was om het de mensen naar de zin te maken en ik denk, gezien de hoeveelheid complimenten die ik heb gekregen, dat we daarin meer dan geslaagd zijn. Het was fantastisch! De Batouwe heeft alles uit de kast gehaald. De greenkeepers die geweldig werk hebben verricht om de baan in optimale conditie te krijgen tot de Batouwe BV die haar volledige medewerking heeft verleend om een geslaagd NK neer te zetten.”

Uitslag A-categorie

Uitslag B-categorie

Lees meer over

NGF