Prins Claus Cup
Winnaar Martin van der Schans (l) met John van Hoesen, voorzitter NGA (r).

42ste editie Prins Claus Beker

5 augustus 2015 Redactie GOLF.NL
Ook dit jaar was weer veel animo voor de NGF-wedstrijd om de Prins Claus Beker die sinds 1972 gespeeld wordt.

De 42e editie van deze traditionele wedstrijd voor (oud-)baanmedewerkers (lid NGA) werd op maandag 3 augustus gehouden op de Koninklijke Haagsche. Totaal 66 deelnemers, verdeeld over twee categorieën, gingen de sportieve strijd aan. Onder leiding van hoofdgreenkeeper Willem Slats had het team van de Koninklijke Haagsche de baan in topconditie gekregen en ook de weersomstandigheden waren perfect. De Haagsche werd in de dankwoorden geprezen om de kwaliteit en de gastvrijheid.

Naast een gezellige dag werd er ook serieus gespeeld. In de A-categorie was Martin van der Schans - baanmanager van Golfbaan Duurswold - de beste. Met 31 stablefordpunten tegen par bleef hij Jordy Kuijsters (30 ptn) en Jan van Zandvoort (28 ptn) voor.

In de B-categorie deed NGA bestuurslid Antoon Kuijstermans buiten mededinging mee en dus werd zijn score van 39 punten geschrapt. Daardoor ging de winst naar Gerben de Kievit, die het met 34 punten een slag beter deed dan Herman Runneboom en Luis Carreiro.

'De dag was fantastisch georganiseerd', zei A-categorie winaar Martin van der Schans. 'De baan was in uitmuntende staat. Het was mijn eerste bezoek aan de Haagsche waardoor ik onbevangen speelde en vooral kon genieten. Ondanks de stevige wind was mijn spel solide en ben ik erg tevreden over mijn score 77 (+5) en mijn 31 stablefordpunten tegen par. Ik zag dat de eerste winnaar van de Prins Claus Beker in 1973 won en ik ben op de hoogte van de rijke historie rondom deze wedstrijd. Daarom ben ik zeer vereerd om de beker te winnen.'

Historie

In 1971 is het idee geboren om een wedstrijd om de Prins Claus Beker in het leven te roepen. Dit is gebeurd op initiatief van de caddies van Toxandri­a, die goede contacten hadden met bevriende clubs in België, waar al jaren om de zogenaamde Prinsen-beker werd gespeeld.

Door tussenkomst van een lid van Toxandria werd Prins Claus bereid gevonden om zijn naam aan deze wedstrijd te verbinden. In 1973 werd de eerste Prins Claus beker georganiseerd, uiteraard op Toxandria. Jarenlang heeft Prins Claus tijd gevonden om de beker zelf uit te reiken.

Tot en met 1996 werd een apart Nationaal Kampioen­schap voor Caddies en Personeel gehouden. Deze jaar­lijkse wedstrijd begon begin 50-er jaren. Aanvan­kelijk was deze wedstrijd alleen bedoeld voor caddies en caddiemasters.

Toen er steeds minder caddies kwamen, werden ook andere personeelsleden van A- en B-clubs toegelaten.

In 1996 bleek dat een apart 'Cad­die-kampioenschap' niet langer haalbaar was en werd besloten om dit toernooi onder te brengen bij de Prins Claus Beker. Prins Claus ging met de wijziging van de formule van zijn wedstrijd akkoord.

Met ingang van 2011 werd de Prins Claus Beker gekoppeld aan het Nederlands Kampioenschap voor Greenkeepers en wordt de wedstrijd over achttien holes gespeeld.