Efteling Golfpark
Efteling Golfpark

Schapen op Efteling Golfpark en jarige Gelpenberg

2 augustus 2015 Redactie GOLF.NL
Verschillende Nederlandse golfclubs zetten schapen in voor een natuurlijk beheer van de baan. Voorbeelden zijn Efteling Golfpark en De Gelpenberg.

Efteling

Afgelopen vrijdag arriveerden ruim 250 schapen op Efteling Golfpark om daar de gebieden rondom de greens te gaan begrazen. De kudde, onder leiding van schaapsherder Bart van Ekkendonk en twee van zijn border collies, onderhoudt de ruigtes op een milieuvriendelijke manier.

Al eerder waren de schapen te gast op het Loonsche Land om te voorkomen dat de heidevelden daar dichtgroeien met jonge planten of gras. Op het golfpark leidt het begrazen tot een mooier en natuurlijker beeld dan wanneer machinaal wordt gemaaid. De schapen zullen de ruigtes rondom de holes ongeveer drie dagen lang begrazen en later dit jaar komen de dieren nog eens terug.

Als deze ecologische manier van onderhoud succesvol blijkt, dan zijn de schapen in de toekomst wellicht vaker op het Efteling Golfpark te vinden.

Efteling Golfpark uit 1995 is gelegen tussen de natuurgebieden de Loonse en Drunense Duinen en het landgoed Huis ter Heide. De 18-holes golfbaan met NGF A-status is 6.256 meter lang en beslaat 116 hectare.

De Gelpenberg

Op donderdag 13 augustus zal er weer een kudde van ruim 200 Drentse schapen op De Gelpenberg aankomen om de rough te beheren, onder leiding van herder Hilde en haar twee honden.

Deze kudde zorgt er al drie jaar voor dat de rough op de baan schraler wordt en de heide op de oude baan zich gaat verjongen.

De club spreekt van een heel groot succes. ‘Langzaam maar zeker komt ook op de nieuwe baan nu heide en is de rough lang niet meer zo vet als hij was, waardoor de ballen veel makkelijker zijn terug te vinden’, zegt Ellen Kroes, clubmanager van de Drentse Golfclub de Gelpenberg. ‘Buiten dat het zeer nuttig is, is de kudde ook elke keer weer een ware beleving voor zowel onze eigen leden als onze gasten. Dit schouwspel is werkelijk geweldig om te zien en geeft een extra dimensie aan de golfbeleving.’

Ooievaars en bijen

De milieuvriendelijke Gelpenberg, die dit jaar de 45ste verjaardag viert, heeft op dit moment drie jonge ooievaars op een nest bij hole 7. ‘Deze jongen zijn nu zo groot dat ze van het nest af komen en daar hole 7 nu beheren’, zegt Kroes. ‘Golfers of grasmaaiers, het doet ze niets, en ze lopen heel de dag op de fairway of aan de waterkant met een air of het hun fairway is!’

Deze maand, als de heide gaat bloeien, komt een imker uit de omgeving twee bijenkasten neerzetten. Het plan is dat de club eigen bijenhoning gaat verkopen. Leden krijgen de kans om te bestuderen wat er allemaal in een bijenkast gebeurt.

Uitbreiding

De Gelpenberg heeft een 18-holes baan en er was een 6-holes par-3 baan. Die laatste is dit jaar onder leiding van architect Frank Pont uitgebreid naar negen holes, de holes zijn recent ingezaaid.

Er zal een apart lidmaatschap komen – als ‘afstap’ als je een leeftijd bereikt hebt dat de grote baan te zwaar wordt en als ‘opstap’ als je wil kennis maken met de golfsport. De 9-holes par-3 baan krijgt de naam ‘Kleintje Gelpenberg’.

Aanbieding

Het 45-jarige bestaan wordt gevierd met een aanbieding voor gasten die tot en met oktober 2015 loopt: 18 holes spelen inclusief plate voor €45. De club viert het lustrum van 12 tot en met 15 augustus.

Lees meer over

Banen Duurzaamheid