Beeld: Getty Images
Beleving en inspiratie

Top 5: met deze golfuitdrukkingen wil je liever niks te maken hebben

Beeld: Getty Images
Vijf golfuitdrukkingen die je op de golfbaan liever ‘uit de weg gaat’. En ze beginnen allemaal met de s van sh*t…

Snowman

Je zou zeggen dat deze ‘meneer’ je alleen in de winter kan lastigvallen, maar niets is minder waar. Ook hartje zomer loop je ‘m net zo makkelijk tegen het lijf. De snowman is de ‘personificatie’ van een 8 op een hole. Net als een acht bestaat een sneeuwpop uit twee ronde vormen op elkaar. Acht slagen. Ja, dat is even slikken. In het meest gunstige geval van een sneeuwman noteer je die score op een par-5, dan kom je nog weg met een triple bogey. Maar met een snowman op een par-4 of par-3 verdwijnt ook de hoop op een goede eindscore als sneeuw voor de zon.

Shank

De nachtmerrie van iedere golfer. Bijna iedere golfer dan. Wanneer je de bal shankt, dan raak je ‘m niet goed. Dat is nogal een understatement. Je raakt de bal dan hoogstwaarschijnlijk eerst met de hosel van de club (aan het einde van de shaft) en dan pas met het clubblad. Meestal veroorzaakt doordat de swing te veel van buiten naar binnen gaat. Gevolg: de bal vliegt (bij een rechtshandige golfer) direct naar rechts. Vaak laag, soms hoog.

Het is beter om na een shank het oogcontact met je medespelers te mijden en vol onbegrip naar de club te blijven kijken. Na een shank ben je meestal ook de sjaak of de sigaar, want in de meeste gevallen ligt je bal ergens op een plek vanwaar je niet echt een volgend schot hebt. Geen paniek: hieronder zie je hoe je van deze ‘vreselijke golfziekte’ geneest…

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Sla

Hadden we het zojuist niet over een plek vanwaar je niet graag de bal slaat? Yep, de rough bijvoorbeeld. Alias sla. ‘Oh, lig je weer in de sla’, wordt nog weleens gebruikt als een speler de bal in het hoge gras heeft zien eindigen. En dan rest je weinig anders dan de bal uit de sla te hakken. Een andere geliefde groente die voor deze situatie wordt gebruikt, maar je meer in de Verenigde Staten hoort dan op de Nederlandse polderbanen, is spinazie, Ook geheel toevallig met de s van…

Golfen vanuit de rough

Sandbagger

Dit stempel wil je niet opgeplakt krijgen. Een sandbagger is niets meer en niets minder dan een bedrieger, een cheat. Ook wel gekarakteriseerd als duikboot en dan weet je wel hoe laat het is. Sandbaggers in golf doen zich slechter voor dan ze in werkelijkheid zijn en dat komt ze van pas in wedstrijden met handicapverrekening, want dan win je makkelijker prijzen. De Engelse benaming sandbagger werd in de 19de eeuw ook al gebruikt voor gangsters, die er sluwe praktijken op nahielden om andermans bezittingen te kunnen toe-eigenen.

Spiegelei

Volgens zure golfers je straf als je weer eens niets van gebakken hebt. Had je maar niet in die bunker moeten eindigen, want dat is waar je het spiegelei aantreft. In negen van de tien gevallen rolt de bal uit de eerste afdruk naar een (vlak) lagergelegen deel van de zandbak, maar soms ploft de bal zo hard in een bunker met zacht zand, dat-ie nauwelijks nog van zijn plek komt. Dan zit je met de gebakken peren. En een ‘gebakken’ ei. Culinaire tip: gebruik voor het beste resultaat een gele speelbal.

Spiegelei in de bunker

 

Lees meer over
Achtergrond