Golfreizen

Golfen waar de lat hoog ligt

Het is misschien moeilijk kiezen in Portugal als het om een golfbestemming gaat; het aanbod is immers groot. Maar bekijk het van de andere kant: je kunt daardoor ook iets vinden dat aan hoge eisen voldoet. Monte Rei bijvoorbeeld.
Portugal mag dan wellicht vanwege goedkopere concurrentie elders een paar jaar uit de gratie zijn geraakt, maar het zuidwesten van Europa floreert als golfbestemming nu misschien wel meer dan ooit tevoren. De Algarve is en blijft voor het grootste deel van het jaar een zonzekere bestemming en dat is voor veel golfers een voorwaarde die ze aan golfreisje verbinden. In Schotland en Ierland neem je een plons water op de koop toe, maar daarvoor ga je niet naar Portugal. Een van de bestemmingen in de Algarve die al jaren in het oog springt, is Monte Rei Golf & Country Club. Niet de goedkoopste baan, maar volgens diverse lijstjes wel een van de beste golfbanen in Portugal. 

Bucketlist

Monte Rei ligt een beetje weg van de golfstrip tussen Faro en Portimao; na aankomst op Faro ga je niet links- maar rechtsaf, richting de Spaanse grens. Het ligt in de uitlopers van Serra do Caldeirão, met zicht op de bergen en een paar uitijkjes op de Atlantische oceaan. Monte Rei is een plek waarvoor je kiest als je ongeremd in de watten wil worden gelegd. Het vijfsterrenresort biedt een keur aan villa’s met een of meerdere slaapkamers en ontstijgt de hotel-met-golfbaan-categorie. Voor je golfvriendengroepje is dit er eentje voor op de gezamenlijke bucketlist. Bij het zien van de diverse logeeradresjes, krijg je al het vermoeden dat de rest ook wel dik in orde is. De keuken wordt gerund door chefs die in hun carrière al de erkenning via een Michelin-ster hebben gekregen en dat niveau nu in Monte Rei willen waarmaken. Vier restaurants en twee bars maken deel uit van het complex.
De baan is volwassen geworden en behoorlijk indrukwekkend. Natuurlijk ben ik daar trots op.

Ruimte

Je zou – geconfronteerd met de bovengemiddelde sport- en relaxfaciliteiten (tennis, gym, zwembaden, wellness) – bijna vergeten dat je hier bent om te golfen. De 18 holes Championship Course (North Course), ontworpen door niemand minder dan Jack Nicklaus en geopend in 2007, is niet bepaald een dertien-in-een-dozijn-baantje. En, om eerlijk te zijn, de recordhouder van het aantal gewonnen majors heeft de holes gemaakt voor de geoefende golfer. Als beginnende golfer loop je hier misschien wel het risico dat je je na de ronde afvraagt wat behalve de wandeling in een adembenemend decor zo leuk was aan golf… Monte Rei is een baan waar je de ruimte krijgt. Met tussen de flights een gat van twaalf minuten (meer dan op de meeste Portugese banen) wordt dat gevoel bevestigd. Tien minuten voor je teetime word je opgehaald door de plaatselijke tourgids, die je nog even een klein geschiedenislesje over de baan en het resort meegeeft. De buggy met alles erop en eraan staat natuurlijk voor je klaar en na de ronde worden je clubs behandeld alsof het je... nou, vul zelf maar in.

Nieuwe baan in de maak

“Monte Rei is een juweeltje”, zegt Nicklaus, natuurlijk niet helemaal onbevooroordeeld, zelf over zijn schepping. “De baan is volwassen geworden en behoorlijk indrukwekkend. Natuurlijk ben ik daar trots op.” Goed nieuws voor golfers: Nicklaus gaat nóg een 18-holesbaan aanleggen op Monte Rei (South Course), die in 2021 klaar moet zijn. “Aanvullend op de North Course, maar met dezelfde zorg en van eenzelfde kwaliteit”, belooft de Amerikaan, die ook kleine aanpassingen zal doen aan de North Course. Daarmee is de verleiding bijna niet meer te weerstaan. Bucketlist!

Lees meer over
Reizen Banen