Golfreizen

De ideale combi: golfen en skiën

Golfen en skiën op één dag? GOLF.NL nam de proef op de som op de gletsjer van Kaprun en de golfbaan van Zell am See.

Het is technisch, verslavend en in de mooiste landschappen waar de elementen een grote rol spelen. Je komt al gauw op aardig wat overeenkomsten tussen golf en skiën. Maar kan je het ook allebei op één dag doen? 

De perfecte plek hiervoor is Zell-am-See/Kaprun. Als je een beetje tempo maakt, kijk je vanaf 3200 meter op Kitzsteinhorn, het symbool van de regio, terug het dal in naar Golfclub Zell-am-See, waar je net nog in een herfstzonnetje met 20 graden op de fairway stond.  

ski golf

Golfclub Zell am See

Golfclub Zell am See ligt tegen de noordoever van de Salzach en telt twee 18-holesbanen: de Kitzsteinhorn en de Schmittenhohe. Geheel toepasselijk zijn ze vernoemd naar de beroemde bergtoppen. Wij speelden tijdens ons bezoek de Schmittenhohe Course, een serieuze golfbaan met veel water en bunkers ontworpen door Donald Harradine, een Engelse architect die veel banen heeft gebouwd in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en ook Nederland (Capelle a/d IJssel & Grevelingenhout). 

De greens van de Schmittenhohe liggen vaak wat hoger, dus een goed shortgame is gewenst als je approaches niet scherp zijn. De 18 holes van de 'Kitz' zijn wat korter maar minstens zo uitdagend door de vele waterhindernissen. De bal vliegt verder op deze hoogte (750 meter), maar dat scheelt minder dan drie meter op een drive van 225 meter. Het baanrecord hier - 66 slagen - is in handen van Bernhard Langer. Zou 'Fritzie' ook kunnen skiën?

Golf in de 'Snow Show'

Onder begeleiding van de experts van de 'Snow Show' van wintersport.nl gingen we vroeg in het skiseizoen de gletsjer van Kaprun op. De condities zijn in oktober vaak nog uitstekend, terwijl de golfbanen in het dal ook nog goed te bespelen zijn. Vervolgens namen wij de twee mannen mee de tee op voor een ronde golf. Bekijk de video: 

Bergen en birdies

Lijkt je het wel wat, skiën en golfen? Er liggen aardig wat golfbanen in de Alpen en veel regio's zien golf als het perfecte middel om toeristen buiten het winterseizoen te trekken. Denk bijvoorbeeld aan Crans-Montana, Andermatt (Zwitserland), Chamonix, Evian-les-Bains (Frankrijk), Kitzbuhel (Oostenrijk) of wat verder van huis in Whistler, Banff (Canada) of Beaver Creek en Boyne (Amerika).

Als je zoals in Zell am See op een dag wil golfen en skiën is de spoeling dunner. Hieronder een aantal gletsjers waar je ook buiten het winterseizoen kunt skiën met de dichtstbijzijnde golfbanen.

Land Gletsjer Golfbaan  Afstand 
Frankrijk Les 2 Alpes Golf de l'Alpe d'Huez 31 km
Zwitserland Saas Fee Golfclub Matterhorn 36 km
Zwitserland Zermatt Golfclub Matterhorn 9 km
Oostenrijk Solden Passiria Merano 58 km (Ita.)
Oostenrijk Kitzsteinhorn Golf Club Zell am See 11 km
 Oostenrijk  Hintertuxer  Golf Club Zillertal 39 km
Oostenrijk Pitztal Mieminger Plateau 71 km
crans montana
Beeld: Crans Montana

 

In 6 lessen sta jij op de baan!

Golfstart geeft je de beste introductie in de golfsport. Met de actiecode 'Buiten10' krijg je 10% korting op Golfstart. Dus trommel je vrienden op en boek een lespakket bij jou in de buurt. De actiecode kun je invoeren bij het afrekenen van je Golfstart.

Klik hier >>

Wereldkampioenschap Ski & Golf

Het bewijs dat skiën en golf in Zell am See/Kaprun goed samengaan, is een heus wereldkampioenschap Ski & Golf op deze plek. Jaarlijks wordt gestreden om de wereldtitel: een afdaling op de gletsjer en twee dagen golf op de Kitsteinhorn en Schmittenhohe. 

De tijd bij het skiën (ongeveer 40 seconden, al zal de gemiddelde golfer iets meer nodig hebben) wordt vermenigvuldigd met vier en daar worden de golfscores (36 holes) bij opgeteld. Dat betekent dat elke seconde die je verliest in de sneeuw, je vier slagen kost op de golfbaan. Ter indicatie: de winnaar van het afgelopen jaar deed er iets meer dan 35 seconde over in de sneeuw en speelde rondes in 71 en 75 slagen. Serieuze scores dus, net als de deelnemers, want de beroemde Amerikaanse Bodie Miller deed vijf keer mee en won vier keer het teamklassement. Wij hebben ons doel voor volgend jaar gevonden...

Lees meer over
Reizen