Golfreizen

Birdies tussen de Zwitserse Alpen

Zwitserland staat bekend om zijn natuur en bergen en wat is er mooier dan golfen op hoogte en in een berglandschap. Een ontdekkingsreis middels de Grand Tour of Switzerland, die je langs de verschillende golfbanen voert, is er eentje voor op je bucketlist.

De Grand Tour of Switzerland is een aaneenrijging van hoogtepunten. Een autoroute van totaal 1.600 kilometer, langs 12 UNESCO-werelderfgoederen, 5 Alpenpassen, 22 meren en last but not least meerdere unieke golfbanen, met elk ieder een uniek verhaal en waanzinnig uitzicht.
Zo kom je via de oostelijk route van de Grand Tour of Switzerland in Graubünden, het grootste kanton van Zwitserland en in de regio Engadin terecht. Onderweg tussen Zernez en St. Moritz passeren we Samedan, het knooppunt van de Rhätische Bahn en daarom het ideale uitgangspunt voor uitstapjes in het Engadin, St. Moritz en naar het Zwitsers nationaal park. Dit dorp in het hart van Oberengadin herbergt de oudste golfclub (127 jaar) van Zwitserland, Golf Engadin St. Moritz. En de vlakste. Hoewel vlak, Samedan ligt nog altijd op 1750 meter hoogte. Het uitzicht op de alpentoppen is adembenemend, zowel in de baan als vanaf het terras waar de stilte af en toe wordt onderbroken door een in de verte klinkende koeienbel.

 

Beeld: Een dag golf in Samedan met Caroline Rominger en Eugenio Ruegger. ©Zwitserland Toerisme / Filip Zuan
Beeld: Een dag golf in Samedan met Caroline Rominger en Eugenio Ruegger. ©Zwitserland Toerisme / Filip Zuan

De Engadin Golfclub biedt twee golfbanen, de andere ligt iets verderop in het dorp Suoz.
De kans is groot dat je hier Eugenio Rüegger of tourprofessional Caroline Rominger tegenkomt. Caroline, de 35-jarige ‘amazone’ van de Zwitserse golfwereld en Eugenio Rüegger, de 80-jarige golfpionier en vriend van de familie Rominger hebben hun passie voor golf met elkaar gemeen.

Graubünden

Naast de liefde voor de kleine, witte bal hebben de twee ook een band door een onbedwingbare liefde voor Graubünden. Vandaag de dag zijn caddies alleen terug te vinden in de professionele golfwereld voor mannen. Maar in de jaren '50 waren de behendige jongens en meisjes bij alle golfpartijen actief. Zo verdiende ook de jonge Eugenio tussen 1948 en 1954 tijdens de zomervakanties zijn zakgeld op de golfbaan Samedan.


Beeld: Het legendarische Badutt's Palace Hotel in St. Moritz ©Badrutt's Palace
Beeld: Het legendarische Badutt's Palace Hotel in St. Moritz ©Badrutt's Palace

Eugenio was in dienst van persoonlijkheden zoals hotelhouder Andrea Badrutt of schrijver John Knittel. De eerste was nogal zuinig met fooien, maar uiterst gul met zijn afscheidsgeschenk (vijf golfclubs!). De tweede was voortdurend aan het foeteren. Als caddie en later als speler leerde Eugenio de verschillende golfbanen in Graubünden kennen en waarderen.

Verhalen

Overnachten in St Moritz kan in het legendarische en iconische hotel van de al eerdergenoemde hotelhouder Andrea Badrutt. Het Badrutt’s Palace is in 1896 geopend en nog altijd in het bezit van de familie Badrutt. Het is een hotel met legendarische wereldfaam en is lid van de Leading Hotels of the World, Swiss Deluxe Hotels en Swiss Historic Hotels. Hier schuilen vele verhalen die de moeite waard zijn.  

Beeld: Cyrille Kamerzin, chef-kok Eden Roc, bereidt de barbecuelunch op het strand van het hotel.  ©Zwitserland Toerisme/ Giglio Pasqua.
Beeld: Cyrille Kamerzin, chef-kok Eden Roc, bereidt de barbecuelunch op het strand van het hotel. ©Zwitserland Toerisme/ Giglio Pasqua.

Milde klimaat

De reis door Zwitserland vervolgend rijden we via Splügen over de St Bernadinopass naar Ticino. Hier treffen we weer een golfbaan aan in Ascona. Ascona is de laagstgelegen plaats van Zwitserland. Het stadje ligt op 196 meter boven zeeniveau aan de noordelijke oever van een inham van het Lago Maggiore. Ascona is beroemd vanwege haar oude binnenstad, de Zuid-Europese meerpromenade met de vele terrassen en het milde klimaat.

Eden Roc

De Golf Championship Course Gerre Losone met 18 holes is een juweeltje met perfecte greens. Van 2006-2012 werd hier het op twee na grootste toernooi van de Ladies European Tour gehouden. De golfbaan van Ascona staat bekend als een van de mooiste van Zwitserland. Hij ligt tussen oude bomen in een natuurlijk landschap van een zeldzame schoonheid.
Wie hier met volle teugen heeft genoten, zal ook de smaak van het vijfsterrenhotel Eden Roc waarderen. Garantie voor ontspanning van het hoogste niveau: direct aan de oever van het Lago Maggiore gelegen, met privéstrand, jachthaven, vier uitzonderlijke restaurants en een 2000 vierkante meter grote spa. De combinatie van Eden Roc en de beide schitterende golfbanen in Ascona en Losone kon niet passender zijn.

Klik hier voor meer informatie en meer mooie reisbestemmingen in Zwitserland

Lees meer over
Reizen