Golfreizen

Droombaan: St Andrews

Vraag vier GOLF.NL-redacteuren naar een golfbaan op de wereld waar ze ooit graag zouden willen spelen en je krijgt vier verschillende antwoorden. Wat is de droombestemming van videoproducer Niels Hooft?

Moet een droombestemming een exclusief paradijs zijn in je diepste fantasie? Zo’n tropisch en luxueus resort waar na afloop geen bruin fruit wordt gesnackt maar zwart goud wordt weggespoeld met champagne? Deze keer niet, ik ga terug naar de basis! Aan de oostkust van Schotland liggen prachtige golfbanen maar het kleine dorpje St. Andrews trekt de meeste aandacht. Daar ligt al sinds 1754 een 18-holesbaan genaamd The Old Course. Het is de oudste golfclub ter wereld en achter de green van de slothole staat het clubhuis van The R&A, de autoriteit op het gebied van de golfregels. Kortom, hier ligt de oorsprong van het golf. Door de jaren heen is het aanzien gestegen naar epische vormen en mag je jezelf de vraag stellen: Ben je wel een echte golfer als je niet eenmaal de pelgrimstocht naar het heilige St. Andrews hebt ondernomen? Ik kan de vraag met een ja beantwoorden maar er is een maar. 

Eén en al golf

In 2015 tijdens de 144ste editie van The Open mocht ik met collega’s naar St. Andrews om verslag te doen (zie video hierboven). We reden het dorpje binnen en stopten naast de fairway van hole 17, de fameuze Road hole. Geen hek te zien dus waarom niet de 18de hole oplopen om te poseren op de Swilcan bridge (op de foto bovenin: links Niels, rechts collega Chris)? Eerlijk gezegd was ik niet direct kapot van The Old Course. Zelfs na enkele rondes meelopen met en filmen van Joost Luiten kon het me niet bekoren. Het pittoreske dorpje wel! Dat was geweldig, het is één en al golf. Ik zag het bij iedereen, zowel bij de spelers als bezoekers: het respect voor de omgeving is imposant. Pas na terugkomst realiseerde ik dat er een bepaalde affectie was ontstaan en groeide de wens om terug te gaan. Maar dan zonder camera en met mijn golftas.

Meer info: standrews.com


Lees meer over
Reizen Banen