Coronavirus

Golfers in de strijd tegen coronavirus (2)

In deze serie portretteren we acht golfers die in vitale beroepen uren achtereen met een onverstoorbare drive hard werken om het coronavirus en de crisis te bestrijden. Aflevering 2: Soraia Kootker-da Silva Lopes uit Schagen.

Toen de omvang van het virus nog niet voor iedereen duidelijk was, voelde Soraia Kootker-da Silva Lopes in het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder angst om haar heen. Veel informatie over hoe met een besmette patiënt om te gaan was er nog niet. Welke persoonlijke beschermingsmiddelen moesten er worden gebruikt? Werden verpleegkundigen getest? Bracht dit hun gezondheid in gevaar? Dat maakte het werk op de Acute Opname Afdeling – al snel omgedoopt tot de corona-afdeling – in het begin bijzonder moeilijk. En er veranderde veel. Operaties gingen niet meer door, geen bijscholing en verbouwing, alles stopte. Nu zijn al enige tijd de dingen een stukje duidelijker en voelt ze zich veilig tijdens het werk.

Soraia leert als golfer de fijne kneepjes dicht bij huis

De 31-jarige verpleegkundige draaide al snel dag-, avond- én nachtdiensten. Op de afdeling worden alleen patiënten met verdenking van het coronavirus opgenomen. De al heel zieke patiënten gaan direct naar Alkmaar, waar ze IC-bedden hebben. Onder de patiënten mannen, vrouwen, kwetsbare ouderen en jongeren, die vaak niet weten waar ze besmetting hebben opgelopen. Ze zijn ziek en ze liggen de hele dag alleen, opgesloten in een kamer. 

Soraia Kootker, golfers in de gezondheidszorg en vitale beroepen

Bezoek is nog heel sporadisch mogelijk. De verpleegkundigen proberen zo veel mogelijk informatie telefonisch door te geven aan het thuisfront, hen gerust te stellen. Het team van servicemedewerkers, verpleegkundigen, artsen en leidinggevenden is een geoliede machine.

Braziliaanse

Op de dagen dat Soraia niet werkt, blijft ze thuis in Schagen. Af en toe stapt ze met haar man Rogier op de fiets, maar blijft ze altijd op minimaal anderhalve meter afstand. Ze weet als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn.

Dat Soraia van aanpakken weet, blijkt wel uit haar staat van dienst als nieuwe Nederlandse. De Braziliaanse kwam in juni 2018 naar Nederland en legde in november van dat jaar haar inburgeringsexamen met goed gevolg af. Vanaf januari 2019 werkte ze in het ziekenhuis van Den Helder als ‘hulp’, omdat ze het beroep van verpleegkundige in Nederland nog niet mocht uitoefenen. Dat veranderde snel. In maart 2019 haalde ze alle examens van Nederlands als tweede taal en in de maanden erna ‘haalde’ ze de papieren om als mbo-verpleegkundige in Nederland te mogen werken. Met een BIG-registratie is ze nu als zelfstandig verpleegkundige werkzaam.

Soraia Kootker, golfers in de gezondheidszorg en vitale beroepen

Fanatiek

Soraia is een beginnende golfer, maar één die de fijne kneepjes van de sport letterlijk en figuurlijk dicht bij huis leert. Ze is getrouwd met golfprofessional Rogier Kootker, die les geeft op de Heemskerkse. Maar het (fanatieke) golfen doet ze oprecht uit vrije wil. Het liefst wil ze vijf keer per week de baan in. Ze bezocht al eens het KLM Open en maakte een golfreisje naar Marokko.

Haar liefde voor de golfsport zet ze nu even opzij om haar werk als verpleegkundige vol overgave te kunnen doen. Maar ze snakt naar het moment waarop ze weer mag golfen. Fanatiek als ze is, om haar eerste prijs te winnen in een heuse wedstrijd.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij medewerking van personen in de omgeving van Soraia Kootker-da Silva Lopes.

Lees meer over
Fit en Gezond