Interview

Dominique (40) verruilde de fairways voor het luchtruim en werd als helikoptervlieger beschoten door de Taliban

Ze was twintig jaar militair vlieger bij de Nederlandse luchtmacht. Een droom die ze als klein meisje al had. Maar Dominique Schreinemachers (40) maakte ook de schaduwzijde mee, en moest in een levensbedreigende situatie het hoofd koel zien te houden. Nu geniet ze van haar leven als onderneemster, van haar twee kinderen én golfen met haar man. "Ik ben het aan het herontdekken", zegt de Brabantse, die als tiener in de NGF-jeugdselectie zat.
De achtergrond van Dominique Schreinemachers is even fascinerend als inspirerend. Na twintig jaar dienst als militair vlieger bij de Nederlandse luchtmacht, is ze nu gedragspsycholoog, bemiddelaar en ondernemer.

Als leider van haar bedrijf, The Boost Company, brengt Schreinemachers een schat aan ervaring mee op het gebied van leiderschapsvaardigheden, teamwork en persoonlijke groei. De verhalen over haar diensttijd in oorlogsgebieden, als een van de weinige vrouwelijke veteraan-luchtmachtpiloten die zijn opgeleid door Vietnamveteranen in de Verenigde Staten, zijn niet alleen boeiend maar ook motiverend.
Het leek mij het stoerste beroep wat er bestond
Schreinemachers was aanwezig als spreker tijdens het Nationaal Golf Congres dat de NGF begin februari hield. Haar verhaal zorgde ervoor dat de hele zaal muisstil aan haar lippen hing. En wat bleek, ze bracht als kind enige jaren door in de NGF-jeugdselectie waarvan destijds ook de huidige coach van de Nederlandse vrouwen Dewi-Claire Schreefel deel uitmaakte. Redenen te over om haar na afloop van het congres nog eens te spreken.

Gestart met tien andere kinderen

Toen Dominique 14 à 15 was, stuitte haar moeder op een advertentie in de krant. Kinderen konden met een goedkoop abonnement leren golfen bij Golf- en Countryclub Geijsteren in Limburg. “Mijn moeder was daar al lid en het leek ons wel wat voor mij", vertelt ze. "Met nog tien andere kinderen ben ik toen gestart.”
Al snel bleek dat ze talent had. “Binnen een half jaar werd ik al ‘ontdekt’ door een scout, geloof ik, en die nodigde mij uit voor de selectietrainingen. Het leek me wel leuk, en voor ik het in de gaten had kreeg ik een oranje jasje om mijn schouders en alles wat daarbij hoorde. Op dat moment voelde dat wel als een eer.”

Strak schema

Dominique Schreinemachers helicoptervlieger luchtmacht

Bij de luchtmacht zou later blijken hoe het is om écht te leven volgens een strak stramien, maar onderdeel zijn van de NGF-jeugdselecties ervoer Schreinemachers ook als heftig. “Ik leefde al een leven als tiener: ging leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen en het stappen op vrijdagavond had ik al ontdekt. Toen moest ik me ineens ook ‘melden’ op de trainingen op zaterdagochtend, om 8 uur in Wormerveer. En op zondag speelden we dan ergens in Nederland 36 holes. Dat was het hele weekend golfen.”

Ze vond het hartstikke leuk en het ging goed, maar ze had niet de ambitie om echt door te breken als golfer. “Ik vond het best pittig, hoor. Mijn hele leven stond ineens in het teken van golf. Na school structureel naar de golfbaan tot aan het avondeten, daarna nog huiswerk maken en dan op zaterdagochtend slapend in de auto naar de trainingen.” Het was een leuke periode, ze genoot ervan, maar uiteindelijk bleek het niet echt voor haar weggelegd.

“De andere selectiegenootjes hadden echt als droom professioneel golfer te worden, maar dat had ik niet.” Haar leeftijdsgenoot Dewi-Clare Schreefel is bijvoorbeeld wel een eind gekomen als golfster en is momenteel coach van het Nederlands vrouwenteam.

Andere plannen

Voordat Schreinemachers als tiener met golfen begon, was haar meisjesdroom eigenlijk allang gevormd. Ze was 11 jaar toen er een Starfighter op televisie te zien was. “Ja, ik was onder de indruk van wat ik toen zag en ik zei: ‘Mama, ik wil piloot worden in zo’n vliegtuig’, wijzend naar de Starfighter op beeld. Dat kwam uit het niets, want het is niet dat er iemand uit mijn omgeving een link heeft of had met Defensie. Hoe dan ook, het leek mij het stoerste beroep wat er bestond.”

En zo geschiedde. Alle vakkenpakketten op de middelbare school werden erop afgestemd om die droom te verwezenlijken. Uiteindelijk was het strenge stramien bij de NGF-jeugdselectie een peulenschil. “Je kunt natuurlijk roepen wat je wilt, het is een bijzonder pittige opleiding. Maar ik wilde er echt voor gaan.” Over bijzonder zwaar gesproken: mocht je een lezing van Dominique kunnen bijwonen, dan zul je begrijpen waarom je op het puntje van je stoel gaat zitten.

Als je als vrouw neerstort midden in Taliban-gebied en je brengt het er levend vanaf, dan word je door het hele dorp verkracht en daarna vermoord

Bijvoorbeeld wanneer ze vertelt over de vlucht die ze in de tweede week van haar uitzending in Afghanistan maakte, dwars over Taliban-gebied. Met tien man achter in de Cougar-helikopter werden ze beschoten en werd de staart van haar helikopter door de Taliban geraakt. “Als je als vrouw neerstort midden in Taliban-gebied en je brengt het er levend vanaf, dan word je door het hele dorp verkracht en daarna vermoord”, vertelde ze in een interview in het kader van Veteranendag.

Door haar intuïtie te volgen, en te doen wat ze in al die uren in de simulator had geleerd, kon ze de helikopter lang genoeg in de lucht te houden en ‘gecontroleerd’ crashen bij een Amerikaanse militaire compound.

Golf herontdekken

Voor haar opleiding moest Schreinemachers één heel jaar naar Amerika, en daardoor verslofte het golfen al een beetje. Maar nadat ze gestopt was als vlieger en weer wat vaker in Nederland kwam, begon het toch weer te kriebelen. “Ik vroeg mijn man of hij het ook niet eens wilde leren. Hij nam een cursus en blijkt over een goede hand-oog-coördinatie te beschikken, hij is ook een vlieger. En ook nog eens retefanatiek! Het is heel leuk om samen te kunnen spelen. We spelen lekker op verschillende banen bij ons in Brabant. Dus ik ben het eigenlijk weer een beetje aan het herontdekken.”

Ik hoop dat mijn kinderen, die nu 1 en 5 zijn, golf ook leuk gaan vinden

Ook spelen ze samen graag tijdens vakanties. “Het is natuurlijk de ideale sport om overal te kunnen doen en overigens ook heel handig voor mijn zakelijk netwerk.” Ze speelt met haar man zonder regels en het maakt eigenlijk niet uit dat haar handicap nog op 54 staat geregistreerd.

Of toch… “Nee, ik wil wel dit voorjaar mijn kaarten gaan invoeren zodat de handicap weer een beetje klopt. En uiteindelijk hoop ik dat mijn kinderen, die nu 1 en 5 zijn, golf ook leuk gaan vinden. Ik verheug me op de dag dat ze gaan vragen: ‘Mogen we eens mee?’.”

Lees meer over
Achtergrond Interviews