De baan op

Op zoek naar early birdies

We weten dat ze er zijn. Golfers die bij voorkeur de allereerste tee time van de dag boeken. Wie zijn zij? En waarom zijn ze voor dag en dauw te vinden op de golfbaan?
First tracks. Voor fervente wintersporters is het een sport op zich om als eerste een vloeiende lijn door de vers geprepareerde, nog krakende sneeuw te snijden. Golfers die tegelijk met de zon opstaan om de eerste bal door de dauw van het gras te laten rollen, voelen misschien wel dezelfde magie. Er zijn golfers die op hole 1 staan als een waterig zonnetje nog moet opkomen. Golfers die de eerste voetstappen in de dauw achterlaten of op de fairway de rijp aan het gras onder hun voeten voelen. Het zijn de Early Birds. Een begrip in de golfwereld. Naar deze groep golfers wordt zelfs een greenfeekorting vernoemd. Wij gingen op zoek naar deze vroege vogels op de golfbaan. De golfer die elke dag of met vaste regelmaat voor dag en dauw opstaat om als eerste af te slaan. Met een partner, alleen of in een vast vriendengroepje.

 

Early birds - golfers

Peter Reyneveld (36 jaar, handicap 9,4)

Speelt met zijn vrienden om de koffierekening

Peter (meest links op de foto) speelt met zijn golfvrienden Robert Jan, Falko en Dennis. Steevast op zondagochtend op Golfbaan Bentwoud. Geen uitzondering, in weer en wind. “In de winter starten we rond kwart over acht om negen holes te spelen, maar zodra het daglicht het toelaat, spelen we achttien holes. Hoogzomer starten we om kwart over zes. We zijn snelle golfers, spelen ready golf en op dat tijdstip jagen we zelf geen mensen op en we hoeven niet te wachten.” Of zijn golfmaatje Falko altijd even enthousiast is, weet Peter niet zeker, zegt hij met een knipoog. “Hij is vaak de klos als we de laatste vier holes om de koffierekening spelen, de zogenaamde koffieholes. De eerste vier holes is het rustig inkomen, de volgende tien stabiliseren. Het gaat dan om die laatste vier holes. Zo’n zondagochtend is een rustpunt in de week. We zijn allemaal ondernemers, golf is eigenlijk onze yoga. De dag is fris begonnen en om tien uur zitten we aan de ontbijttafel. Het gezin heeft dan nauwelijks in de gaten dat er al achttien holes in de benen zitten. Ik weet zeker dat veel meer mensen het fijn zouden vinden maar earlybirdgolf moet niet te populair worden, want dan staat straks heel golfend Nederland zo vroeg op en zijn wij ons plekje kwijt.”

Early bird Iain Currie

Iain Currie (34 jaar, handicap 18)

Heeft handgebaren bedacht om de rust niet te verstoren

Iain is opgegroeid in Schotland. Als kind van vijf speelde hij al op zondagochtend in alle rust met zijn vader. “Om op dat tijdstip de rust niet te verstoren, hebben we handgebaren bedacht. Twee vingers in de lucht, duim omhoog en verder spelen. Dan hoef je niet over de fairway te schreeuwen.” Nu Iain sinds twaalf jaar in Nederland woont en werkt voor een mondiaal vastgoedbedrijf, speelt hij nog altijd zijn zondagochtendrondje, vaak op Golfbaan Tespelduyn, middenin de bollenstreek. “Voor mij is dat eigenlijk een trip down memory lane, de vogels klinken in Nederland hetzelfde als in Schotland. Het enige verschil is dat ik nu alleen speel of eens per maand met mijn vrienden uit Ierland en Engeland. ’s Middags bel ik mijn vader even via FaceTime en bespreken we de zondagochtend.” Met zijn basisschoolvrienden speelde Iain vaak achttien holes op Saline Golf Club met halverwege een typisch Schotse lunch. “Destijds nog voor 15 pond. Saline is een mooi geheimpje in Schotland om aan de lezers mee te geven. Ik hoop dat mijn dochtertje golf ook interessant gaat vinden en ik haar daarnaartoe kan nemen. Vooralsnog swingt ze alleen met ballet, ze is pas zeven jaar dus liefde voor golf kan nog komen.”

Early birds Marcel en Barbara

Barbara Smits (54 jaar, handicap 25) en haar man Marcel (56 jaar, handicap 16)

Sparen voor leuke uitjes met 2,50 euro per par en 5 euro per birdie

Het echtpaar speelt wekelijks een of twee keer een earlybirdronde op hun homecourse De Swinkelsche. “Het gaat altijd ergens om. We spelen vaak matchplay en als een van ons een par of birdie maakt, gaat er 2,50 of 5 euro in ons spaarpotje. Daar gaan we dan wat leuks van doen. Bijvoorbeeld een nachtje weg zodat we op andere golfbanen kunnen spelen. In de winter is het echt magisch op de Swinkelsche. We komen het bed uit als het nog donker is, maar met opkomende zon hipt er hier en daar een ree of konijntje over de fairway. Dat maakt het vroege opstaan direct goed. Het is dan net alsof we samen in onze enorme, door eigen greenkeepers onderhouden, achtertuin lopen.” Op woensdag is het soms ellebogenwerk, want dan is de eerste starttijd erg populair. “Het is een duppie op zijn kant wie er eerder zijn; zitten de drie heren in de flight achter of voor ons?” Na achttien holes kunnen ze fris en fruitig aan het werk in hun eigen pannenkoekenrestaurant in Leende. Je zou verwachten dat er voor onderweg een pannenkoekje in de tas zit, maar niets is minder waar. “We nemen lekker een boterham met gebakken ei mee.”

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd
Lees meer over
Interviews