Hoezo golfpro?

Celso Cyrus vindt tweede liefde na profvoetbal: 'We sloegen ballen van cornervlag naar cornervlag'

Iedere golfer heeft te maken met een PGA-professional. Ze staan dag in, dag uit op de mat, allemaal met een eigen aanpak en visie. Maar wat drijft ze en hoe zijn ze golfpro geworden? Oud-profvoetballer Celso Cyrus kwam laat met golf in aanraking, maar werd helemaal gegrepen door het golfvirus.

Op zijn 21ste sloeg Cyrus zijn eerste golfbal. Maar pas tien jaar later werd hij echt gegrepen door de sport, nadat hij zijn professionele voetbalcarrière had moeten beëindigen vanwege een slechte heup. De aanvaller speelde onder andere in de jeugd van Ajax en op het hoogste niveau bij het Belgische Cercle Brugge.

“Tijdens mijn voetbalcarrière heb ik eigenlijk niet gegolft”, zegt de geboren Surinamer met Braziliaanse afkomst. “Ik kwam voor het eerst in aanraking met de sport tijdens een clinic in Knokke-Heist. En teamgenoot Didier Frenay nam altijd zijn golfclubs mee naar de training. Dan stonden we op het voetbalveld ballen te slaan van cornervlag naar cornervlag.”

Pielen op oud-hockeyveld

Als voetballer wist Cyrus niet wat hij zou gaan doen na zijn actieve loopbaan. Golf bood uitkomst. “Samen met Marciano Vink ben ik echt begonnen. Hij woonde toen in België en we zijn gaan pielen op een oud-hockeyveld. Later zijn we in de buurt van Eindhoven banen gaan spelen.” Dat deden de oud-voetballers zonder GVB. “Dat was dus eigenlijk illegaal. We zagen er als golfers uit en konden het ook al wel een beetje.”

Ik wil niet zeggen dat ik talent heb voor golf, maar ik heb er wel aanleg voor

Golf werd zijn nieuwe sport en hij begon aan de PGA-opleiding. Wel met een behoorlijke achterstand op spelers die ‘praktisch met een golfclub in hun hand geboren zijn’. “Ik begon met handicap 10, dus moest er flink aan trekken. Maar dat ging mij goed af. Ik wil niet zeggen dat ik talent heb voor golf, maar ik heb er wel aanleg voor.”

Mooie plekken

Cyrus is blij een sport gevonden te hebben die hij minstens zo leuk vindt als voetbal. “Ik had niet verwacht dat ik een sport zou vinden die zo leuk is. Met golf kom je op zo veel mooie plekken en je ontmoet veel interessante mensen. Als ik mijn sportcarrière over zou mogen doen, zou ik ook een individuele sport kiezen; golf of tennis. Toch heb ik het voetbal ook niet losgelaten. Ik heb meerdere UEFA-trainersdiploma’s behaald. Tegenwoordig ben ik trainer en hoofd opleidingen bij AFC IJburg.”

Dat betekent dat de 56-jarige golfprofessional drie dagen per week op het voetbalveld staat. “En zaterdag hebben we natuurlijk een wedstrijd. Het bijt niet met mijn werkzaamheden bij Golfclub Hoogland, dus het is goed te combineren.”

De les is 20 procent, de rest is spelen en oefenen

Als golfleraar wil Cyrus vooral dat mensen er plezier in hebben. Twee keer merkte hij dat daar duidelijk geen sprake van was bij leerlingen. “Toen heb ik gezegd dat ze beter een andere sport konden gaan doen. De intrinsieke motivatie moet er wel zijn. Eentje heeft ernaar geluisterd en de ander is juist van golf gaan houden.”

Celso Cyrus geeft les

Omdat hij zelf relatief laat begon met golfen, kan de ex-voetballer zich goed verplaatsen in leerlingen. “Iemand kan het heel leuk vinden, terwijl hij of zij niet zo'n goede bal slaat. Daar kan ik goed mee omgaan. Ik ben heel geduldig. En ik zie graag dat mensen gaan oefenen. De les is 20 procent, de rest is spelen en oefenen.”

Ben of ken jij ook een golfpro met een bijzonder verhaal? Mail dan naar redactie@golf.nl en dan nemen wij contact op!

Lees meer over
Interviews Banen Clubs