De baan op

Redacteur Eefje is zwanger, wat verandert dit in haar golfspel?

Hoera, Eefje is zwanger! Alles gaat tot nu toe goed met haar en de baby. Het is haar tweede zwangerschap en tijdens de eerste in 2022 speelde ze met 22 weken haar laatste rondje golf. Voor nu heeft Eefje besloten zolang het lukt golflessen te nemen. “Ik wil graag met behulp van mijn pro bekijken wat er verandert in mijn swing en set-up.” Elke twee weken schrijft Eefje hierover een blog.

In 2022 was ik zwanger van onze zoon Mees. Tijdens die zwangerschap heb ik weinig gegolft. Toen ik 22 weken zwanger was, mocht ik op een prachtige lentedag spelen op Bernardus Golf. Ik heb de score (helaas) niet bijgehouden, maar op mijn man maakte ik een relaxte en solide indruk. “Je ritme is zo ontspannen en rustig, die zwangere buik doet echt wonderen”, zei hij.

Wat ik in elk geval wilde voorkomen, was een slag in de grond

Ik kon het beamen: mijn spel was rustig. Ik was aan het genieten, sloeg niet geforceerd. Lengte hoefde ik niet per se te maken en risico’s wilde ik al helemaal niet nemen. Wat ik in elk geval wilde voorkomen, was een slag in de grond met als effect spanning op mijn buikspieren. “Want geloof me, dat wil je niet”, vertelde een vriendin mij voordat we gingen spelen.

Vermoeidheid sluipt erin

Eefje zwanger in 2022
Na de eerste negen holes stond er een buggy voor mij klaar. Ik wilde de eerste negen holes graag wandelen, voor de tweede negen leek het mij verstandig een buggy te pakken. Op hole 10 sloop echter de vermoeidheid erin. Met de afslag hakte ik vol in de grond, ook mijn tweede en derde slag hadden hun weerslag op mijn onderrug en buik.

Het leek me daarom verstandiger de tweede negen niet af te maken en gewoon tevreden te zijn met het resultaat van de eerste negen. Ook wist ik dat er in het clubhuis een wellness is waar ik prima kon wachten tot mijn man wel de volledige achttien holes had gespeeld. Rechtsomkeert dus, prima oplossing.

Amy Olson

Toen ik na mijn verlof weer begon met werken, stuitte ik op het nieuws dat Amy Olson, professional op de LPGA Tour, het US Open zou gaan spelen terwijl zij op dat moment al 31 weken zwanger was (7 maanden!). Indrukwekkend, dacht ik, dat kan niet goed zijn voor je lijf. Uiteraard is het grote verschil dat zij in de basis een goed getraind lijf heeft en ik daar toch wat steekjes laat vallen. Desalniettemin, 31 weken zwanger dus, en dan een wedstrijd spelen.

Ik heb me er destijds in verdiept. Olson heeft naar eigen zeggen de set-up op de green aangepast. “Mijn rechterarm komt nu tegen mijn buik. Ik heb dus met putten een aanpassing gedaan”, vertelde zij aan de aanwezige pers. En hoe zit dat met lengte vanaf de tee? "Over het algemeen merk je vanaf vijf maanden zwangerschap pas dat de lengte vanaf de tee afneemt", zei ook ervaringsdeskundige Catriona Matthew, die ooit elf weken na de geboorte van haar tweede dochter het Women's British Open won. Olson gaf aan natuurlijk nauwlettend te blijven monitoren hoe haar lichaam en baby reageren. Ze miste de cut, dus hoefde ‘maar’ 36 holes te spelen.

Hoe zit dat dan?

Bij contactsporten zoals voetbal en hockey wordt het aangeraden om met 16 weken al te stoppen met topsport en competitie. Ik informeerde aangaande het nieuws van Olson toch uit interesse eens bij mijn bekkenfysiotherapeut. Zij vertelde mij toen: “Als het lichaam van de vrouw in goede conditie is, en dan met name de onderrug en bekkenbodem, is golfen nog prima mogelijk.”

“Wat je wel in acht moet nemen”, vervolgde ze, “is het feit dat 'de weke delen' zoals spieren en kraakbeen vanaf week 1 in de zwangerschap al weker worden door het hormoon relaxine. Naarmate de zwangerschap vordert, maakt de bekkenbodem geleidelijk meer ruimte om de baby een weg naar de uitgang te kunnen bieden. En neem dan nog de combinatie dat een full swing een asymmetrische beweging is voor de ruggenwervel. Na impact op de bal komt immers de meeste kracht vrij op de onderrug."

Haar advies: “Luister naar je lichaam en vooral de baby in je buik, maar dat geldt ook als je ‘gewoon’ aan het afwassen bent."

In mijn volgende blog lees je hoe mijn eerste golfles me is ‘bevallen’ en hoe er werd gereageerd op dit experiment.