Signature Dish

André Bruins

Aangemoedigd door vrienden pakte André Bruins de BBQ-handschoen op. De liefhebber van slow cooking werd nu uitgedaagd om met de stopwatch in de hand te kokerellen.

André Bruins

André Bruins golft nog maar een jaar. Kokkerellen is al veel langer zijn hobby. Maar de overeenkomst is helder: het is allebei ‘verslavend’.

Naam: André Bruins
Leeftijd: 56
Woonplaats: Middelie
Club/golfbaan: Purmerend, Midden-Beemster

Hoe spannend was het om aan deze wedstrijd mee te doen?

“Nou spannend is een groot woord, maar ik keek er zeker naar uit. Het is een leuke opzet. Ik had me wel een beetje voorbereid op koken met een green box. Ik was nieuwsgierig naar wat erin zou zitten. Uiteindelijk kregen we wat minder tijd dan ik had verwacht. Dus ik heb niet meer dan tien minuten de tijd genomen om na te denken. Toen kwam er ook wel iets in me op en ben met de kip aan de slag gegaan. Die maak ik eerlijk gezegd niet zo vaak klaar op de barbecue. Ik ga liever aan de slag met een lekkere steak of vis, maar dit was mooi om te doen. Ik ben tot de allerlaatste seconde bezig geweest.”

Waar komt jouw hobby voor kokkerellen vandaan?

“Niet speciaal ergens vandaan. Het is wel een uit de hand gelopen hobby. Ik heb professionele trainingen gevolgd en ik heb met vijf vrienden een kookclub, die elke maand bij elkaar komt. Vrienden wezen me op deze wedstrijd. Nu ik ook sinds een jaar aan het golfen ben, leek ze dat wel wat voor mij.”

Hoe vaak sta je achter het fornuis?

“Het wisselt. Mijn vrouw en ik werken nu allebei thuis, dus maar net voor wie het goed uitkomt. Doordeweeks is het niet altijd bijzonder hoor. Het kokkerellen is echt voor in het weekeinde.”

Wat is jouw signature dish?

“Het hangt ervan af wie de gasten zijn. Op verjaardagen krijg ik verzoeknummers, dan mag de jarige het zeggen. Ik houd zelf van het bereiden van vis op een cederhout plankje, heerlijk met zo’n rooksmaakje. Dat heb ik ook met de kip gedaan. En spareribs vallen bij ons in de smaak. Maar om die heel goed te krijgen, moet je wel tot 6 tot 7 uur uittrekken. Dat moet je dus plannen. Korter kan, maar dan zijn ze niet half zo lekker.”

Hoe lang golf je al en hoe ben je op de golfbaan beland?

“Nu een klein jaar. Ik heb 25 jaar geleden al weleens gegolft, via mijn toenmalige werkgever. Die had een bedrijfslidmaatschap op Nunspeet. Maar ik was een fanatiek zeiler en dat kost heel veel tijd. Een paar jaar geleden heb ik mijn boot verkocht en kwam golf weer in beeld.”

Waar golf je en hoe vaak?

“Ik probeer doordeweeks een of twee keer naar de drivingrange te gaan. Hier in de buurt rond Purmerend heb je een paar mogelijkheden. In de winter heb ik, een beetje afhankelijk van het weer, toch ook twee keer per maand gespeeld. Het is een cliché, maar het is heerlijk om buiten te zijn en ongemerkt loop je nog flink wat.”

Geniet je op de golfbaan net zo veel van natuur om je heen als van het spel?

“Eerlijk gezegd minder. Ik woon op het platteland en zie dagelijks al veel natuur om me heen. Ik kijk op de golfbaan wel om me heen. Het is hier behoorlijk open, dus je kunt ver kijken. Ik speelde in Frankrijk een keer in het bos en dat maakte de holes gevoelsmatig veel kleiner.”

Is een golfrondje voor je te vergelijken met het bereiden van een diner?

“Allebei is leuk, en wat ze met elkaar gemeen hebben: je komt altijd verrassingen tegen. Je kunt het nog zo goed plannen, maar bij het koken gaat er altijd wel iets mis en moet je improviseren. Dat is met golf ook zo. Op de baan ben je lekker gefocust op één ding, dat is met koken ook. Het leidt je af van de dagelijkse zaken.”

Op de baan ben je lekker gefocust op één ding, dat is met koken ook

Welke voldoening haal jij uit golf?

“Je komt jezelf enorm tegen op de baan. Dat is uitdagend. De ene keer ben je voor jezelf de held, de andere keer voelt het alsof je die club voor het eerst in handen hebt. Maar die bal heel goed raken, dat blijft kicken. Net als koken, is golf voor mij ontspanning. Zo ervaar ik dat. Als mijn hoofd niet rustig is, hoef ik ook niet naar de drivingrange te gaan. Maar verslavend is het al wel.”

Lees meer over
Culinair