Tips

Top 5 chipinstructies

Op weg naar een lagere handicap? Het advies luidt: vermijd twee-chips! Voor veel golfers is op het onderdeel 'short game' veel winst te boeken! Daarom heeft GOLF.NL speciaal voor jouw 5 instructievideo's op een rij gezet, hoe je het basis chippen helemaal onder de knie krijgt. Bekijk de video's en leer onder andere van Nederlands beste golfers Joost en Anne!

Alles begint met een goede set-up

Floris en Wouter de Vries leggen in een serie van vier video's uit waar je op moet letten bij het chippen. In de eerste chip instructie van de Vries & de Vries gaan ze in op de set-up en het juiste contact met de bal. Met een goede basis set-up en het juiste balcontact voorkom je onder andere die vervelende toppers! Laat de club het werk doen, help de bal niet in de lucht! Bekijk de video:

Balpositie, Balans & Neerwaarts op de bal slaan

Nederlands beste golfer en chipper Joost Luiten legt in het kort uit wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor een goede basistechniek bij het chippen. Tip om de balans en de impact constant te houden: ga eens op één been staan en maak dan een chip. Dan zul je zien dat je altijd moet versnellen door de bal! Bekijk de video:

Houd het clubblad recht

Als je de green hebt gemist, kun je dat met een goede chip herstellen. Nederlands beste golfster Anne van Dam legt uit waarom het belangrijk is om je clubblad recht te houden bij het chippen. Bekijk de video:

Korter grippen & Gebruik een pokerfiche

Voor goed chippen is zuiver balcontact essentieel. Raak je de grond voor de bal of top je de chipslagen vaak? Deze simpele drill met een pokerfiche maakt je gegarandeerd een betere chipper. Bekijk de video:

Zorg voor een goede eindstand 

Stop met lepelen! Het is belangrijk dat je polsen stabiel blijven. Als je dat goed doet is je clubblad een dienblad. Bekijk de video:

Conclusie

Voor een goede chip is dit de basis:

  1. Korter grippen.
  2. De voeten een clubbladbreedte uit elkaar.
  3. Draai (voor rechtshandige golfers) de linkervoet wat meer naar het doel.
  4. Balpositie is onder het borstbeen, bijna ter hoogte van de linkerhak.
  5. Gewicht is wat meer op de voorste voet.
  6. De handen zijn boven of iets voor de bal.

Veel voorkomende fouten:

  1. Achterover hellen om de bal de lucht in te helpen.
  2. De handen te ver voor de bal houden om een extreem neerwaarts raakmoment te krijgen.

Lees meer over
Instructie