Tips

Zo speel je een downhill pitch volgens Lowry

Shane Lowry is een Ierse tourpro die in 2019 zijn hoogtepunt beleefde met het winnen van het Brits Open. Voor GOLF.NL laat Shane Lowry zien hoe je een downhill pitch slaat.

Downhill pitch

Veel amateurs maken deze slag onnodig lastig met een slechte set-up. Ze vechten tegen de slope en doen alles om de bal de lucht in te 'helpen', en dat maakt het bijna onmogelijk om goed contact te maken. Het belangrijkste is dat je je laat helpen door de slope, en je er niet tegen vecht.

FOTO 1: Je beginstand moet gelijk lopen met de hoek van de slope. Dus bij een downhill ligging voelt het alsof je gewicht meer op je linkervoet leunt (als je rechtshandig bent). Je krijgt genoeg hoogte in deze slag door een club met meer loft te gebruiken dan je normaal zou doen en je clubblad open te zetten. 


FOTO 2: Kijk hoe bij impact mijn linkerknie meer gebogen is dan mijn rechter. Dit is het bewijs dat mijn gewicht goed met de helling is mee gegaan, zodat ik goed contact kan maken met de bal. Misschien moet je een stapje naar beneden doen als je de bal hebt geslagen, maar dat is niet erg, omdat het laat zien dat je gewichtsverdeling goed is geweest. 
 

FOTO 3 - FOUT: In bovenstaande foto zie je dat ik de bal de lucht in wil helpen. Dat is niet gek, want de bal wil bij deze ligging van nature lager vertrekken. Maar als je dit doet door je gewicht achter de bal te houden is de kans groot dat je te vroeg de grond raakt of de bal juist heel dun raakt en over de green vliegt. 

 

FOTO 4 - GOED: Een goede manier om het juiste beeld in je hoofd te creëren voor consistentie bij deze slag is door je schouders parallel aan de slope op te lijnen. Dit zorgt automatisch voor een goede houding. Plaats een club langs je borst en zorg dat je schouders opgelijnd staan in lijn met je voeten. Dus in dit geval (zie foto boven) is het uiteinde van je grip hoger dan het clubhoofd.

Lees meer over
Golftips Instructie