Beter golfen

Feiten & Fabels: 'Je moet onder de bal komen'

Golfers geven elkaar onderling vaak advies. Dat varieert van 'houd je polsen strak bij chippen' tot 'probeer een draw als je verder wil slaan'. Maar klopt het wel wat we tegen elkaar zeggen? In de serie Feiten & Fabels zoeken Bernardus Academy-pro's Roel Verdonschot en Piet van Eijndhoven het voor je uit. In aflevering 5 gaat het over onder de bal komen.

Amateurgolfers hebben vaak moeite om de bal zuiver te raken vanaf de (kortgemaaide) fairway. Ze wijten dat aan het feit dat ze niet onder de bal kunnen komen. Piet en Roel laten zien dat onder de bal komen wel mogelijk is, mits de bal in het hoge gras ligt, maar dat het niet ideaal is.

Bal van het asfalt slaan

De golfprofessionals vertellen dat je juist shaft lean nodig hebt om de bal goed te raken. Dat betekent dat je handen voor de bal zijn op het moment van impact. Op die manier is het ook mogelijk om de bal van het asfalt te slaan, zoals Roel knap voordoet.

Mocht je toch graag onder de bal willen komen, dan gebeurt het tegenovergestelde van shaft lean en krijgt de club meer loft. Een ijzer-7 wordt zodoende een ijzer-9 en dat zorgt ervoor dat je de club niet optimaal gebruikt.

Lees meer over
Instructie Golftips Video