Instructie

Train de 9 balvluchten net als Joost Luiten (en Tiger...)

Wie kan variëren met de balvlucht – hoog, laag en met curve – gaat veel beter scoren. Joost Luiten heeft een perfecte en heel leuke oefening om diverse balvluchten te trainen.

Om bunkers en water op de golfbaan makkelijker te vermijden, helpt het enorm als je de bal een beetje kunt manoeuvreren; bewust een hogere of lagere balvlucht of van rechts naar links en andersom. De golfer die meer balvluchten beheerst is ook veel beter in staat om de bal met zijn approaches dichter bij de hole te krijgen als vlaggen lastig zijn gestoken op de green, net achter een bunker bijvoorbeeld.

Tiger Woods heeft vaak het belang van de negen balvluchten aangekaart: drie verschillende hoogtes (laag, midden en hoog), van links naar rechts (fade voor rechtshandige golfers) en van rechts naar links (draw). Woods was een meester in die negen balvluchten, maar Joost Luiten kan er ook wat van.

Visualiseren

In de bovenstaande video laat onze beste golfer ooit een oefening zien om balvluchten op een heel leuke en speelse manier te trainen. Op de drivingrange van The Track, Meydan Golf in Dubai ziet Joost een denkbeeldig rooster voor zich met negen vlakken. Het idee is natuurlijk om al die vlakken te raken. Joost laat zien wat hij aanpast om de bal hoger of lager te slaan en hoe hij curve op de bal creëert. Heel belangrijk voor iedere slag: visualiseren, de vlucht in gedachten voor je zien en dan pas de trekker overhalen.

Testen

Joost doet de oefening met een ijzer-7. De laagste bal gaat zo’n 25 meter hoog, de hoogste tikt de 40 meter aan. Een lage bal is natuurlijk ideaal in de wind, een hoge bal helpt om net over de takken van een boom te komen of de bal zacht op de green te laten landen. Luiten doet de oefening met een Trackman, het meetapparaat dat alle info over de balvlucht geeft, zoals de hoogte en hoeveel meter de bal van het doel eindigt.

De luxe van een Trackman hebben amateurs doorgaans natuurlijk niet, maar ook zonder is dit een heel erg leuke oefening om jezelf te testen en te kijken of jij een beetje kunt spelen met de negen balvluchten, net als Joost en Tiger...

Lees meer over
Instructie Golftips