Instructie

Je drives ver en op de fairway slaan? Deze tips van Joost Luiten gaan je helpen

Als je de bal van de tee op de fairway weet te krijgen met flink wat afstand wordt golf een heel stuk makkelijker. Joost Luiten laat zien wat voor hem belangrijk is met de driver en wat jij daarvan kunt leren.

De driver is voor veel amateurs een lastige club. Volgens Luiten omdat het de langste club is met de minste loft en je wilt er veel snelheid mee ontwikkelen. Maar als je de driver beheerst, wordt golf wel een stuk leuker. Verre afslagen die fairways vinden doen wonderen voor je score. Joost maakt vooraf altijd eerst een keuze over zijn balvlucht: hoog, standaard of lager. En wordt het een fade (voor hem als rechtshandige van links naar rechts) of een draw?

Teehoogte

Voor de hoogte van de vlucht is de teehoogte heel belangrijk. Voor een standaardvlucht komt de helft van de bal boven het clubblad uit, als Joost een extra hoge bal wil slaan ongeveer driekwart. Bij een lagere vlucht, als hij de bal niet opwaarts maar meer neerwaarts wilt raken, teet hij de bal een stuk lager op.

In de set-up is het borstbeen iets achter de bal en de balpositie met de driver is tegenover de linkerhiel. Voorheen had Joost de neiging in de set-up wat op links te hangen, maar dat maakte het lastiger om in de backswing goed in de rechterheup te draaien. Dat gaat nu veel makkelijker.

Transitie

Luiten draait vanuit de grote spieren naar de top van de backswing. De transitie, het eerste deel van de downswing, is vervolgens heel belangrijk. Dat moet rustig gebeuren en niet zoals Joost af en toe nog overkomt - en veel amateurs ook – veel te gehaast. Het idee is het eerste deel 'rustig' naar beneden en dan pas vol gas geven. Als Joost dat doet, slaat hij “kogels” van de tee die met een carry van 265 meter keurig op de fairway belanden.

Joost laat het allemaal zien in bovenstaande video en hij wijst ook op het grote belang van een driver die past bij jouw spel. Dus laat je fitten en zorg dat je net als Luiten een driver hebt waarmee je vol vertrouwen achter de bal staat.