De baan van GC ter Specke in Lisse
Splinternieuwe kunstgrasgreens
Het kleinste clubhuis van Nederland?
Koffie of thee? Zelf maken, vijftig cent achterlaten.
Bestuurslid Harry Woerde: “We zijn in een jaar gegroeid van 150 naar 200 leden.”
Er zijn in Nederland zo’n vijftien clubs die golf spelen op voetbalvelden. Golfclub ter Specke in Lisse is er daar een van. De baan onderscheidt zich wel van de andere want er zijn splinternieuwe greens van kunstgras aangelegd.

Laagdrempelig

Laagdrempeliger golf dan op de baan in Lisse krijg je niet. Een jaar spelen inclusief handicapregistratie kost maar 285 euro en een dagkaart vijftien euro. En iedereen is er van harte welkom: Golfbaan ter Specke op het gelijknamige sportpark staat op de achtste plaats in de ranglijst van Leadingcourses van meest gastvrije golfclubs in Nederland. 

De fairways – de voetbalvelden van FC Lisse – zijn weliswaar plat maar sinds de renovatie in 2015 heeft Ter Specke leuke, kleine uitdagende greens van kunststof die aangelegd zijn in overleg met de gerenommeerde architect Gerard Jol. Geen spikemarks, geen pitchmarks: je kunt niemand anders dan jezelf de schuld geven als je een putt mist. 

Het gaat mede dankzij de nieuwe greens erg goed met de club die het tienjarige bestaan viert. “Het ledenbestand is in een jaar gegroeid van 150 naar 200”, vertelt bestuurslid Harry Woerde, nu penningmeester en voorheen niet alleen quaestor maar ook secretaris.

Qualifying

We spelen begin oktober een rondje en het is druk. Sommige golfers praten wat neerbuigend over golf op sportvelden, maar het zijn ideale banen voor beginners en ouderen. Ter Specke, met holes tussen de 84 en 172 meter, onderscheidt zich bovendien omdat de nieuwe kunstgrasgreens uitdagend zijn en in elk jaargetijde snel en eerlijk. 

Woerde zegt dat de baan in Lisse in een belangrijke behoefte voorziet: “We zijn erg laagdrempelig en de sfeer is heel vriendelijk. Je kunt hier goed golf leren en sinds de renovatie in 2015 hebben we een NGF-status en kan iedere golfer hier qualifying spelen en de handicap bijhouden.” 

Het clubhuis is vermoedelijk het kleinste van alle Nederlandse golfclubs

Je ziet hier jong en oud, zegt Woerde over de spelers op Ter Specke. “Onze golfleraar geeft les aan kinderen van vier jaar en ouder en het oudste spelende lid is negentig. De gemiddelde leeftijd van de leden is hoog – 65 en een beetje – maar daarmee realiseren we een van de doelen van de initiatiefnemers, Dick Faas (de huidige voorzitter), Wim Randsdorp, Ton Horsman en Cor Schrama. Zij waren nauw verbonden aan de voetbalclub FC Lisse en wilden enerzijds dat de sportvelden ook overdag gebruikt zouden worden, anderzijds wilden ze senioren stimuleren meer te bewegen.”

Zelfwerkzaamheid

Er kan elke dag gegolfd worden, behalve op zaterdag want dan is FC Lisse actief. De lage tarieven van Golfclub ter Specke zijn te danken aan een gunstige deal met de voetbalclub maar ook aan de grote zelfwerkzaamheid. “Elke donderdagochtend gaat een onderhoudsploeg van zo’n acht leden aan het werk in de baan”, vertelt Woerde. Hij en andere bestuursleden en commissieleden maken veel uren om clubzaken zo goed mogelijk te regelen. “Ik ben ook geregeld marshal”, zegt de 69-jarige Woerde die een achtergrond heeft in de sportwereld en vijftien jaar golf speelt. “Ik probeer de mensen een welkom gevoel te geven en te binden met een praatje.” 

Kopje koffie of thee? De leden maken het zelf en doen vijftig cent in een kistje. In een ijskast staan flessen frisdrank en bier. Het "bescheiden clubhuis" van Ter Specke, zoals Woerde het noemt, is vermoedelijk het kleinste van alle Nederlandse golfclubs. Het is een ruimte in het clubhuis van FC Lisse, zo groot als een kleedkamer, maar het is er gezellig. Er staan bankjes en het hangt er vol met golfmaterialen en -schilderijtjes. “Het is klein maar niemand klaagt!”, zegt Woerde. “We hebben een groot terras en bij speciale gelegenheden met veel spelers delen we de kantine met de voetbalclub.”

Dat de greens van kunstgras zijn scheelt veel onderhoud en kosten, maar ook artificiële greens hebben zorg en aandacht nodig. “Ze moeten bezand en geborsteld worden. Tot nu toe gebeurde dat door het bedrijf MyView Golf dat de greens heeft aangelegd, samen met twintig vrijwilligers van de club, maar nu gaan we dit ook zelf doen.”

Wedstrijden en uitjes

De club organiseert van alles voor de leden, van wie bijna niemand verder dan twintig kilometer van de baan woont. Sommigen komen met de golftas op de fiets naar het sportpark. Bij de maandtoernooien is er steeds een thema, deze maand bijvoorbeeld het Leids Ontzet. Iedereen speelt qualifying en er doen ook veel niet-leden mee. Elke dinsdag is er een inloopochtend. Een deel van het inleggeld wordt gebruikt voor een wedstrijddag op banen in de omgeving. Donderdagmiddag is er een inlooptoernooi voor dames en er worden geregeld uitjes georganiseerd. Zo speelden in augustus dertig leden op De Lage Mors in Delden. 

“Ik probeer de mensen een welkom gevoel te geven en te binden met een praatje” 

Tot oktober 2017 zijn er veel extra activiteiten om het lustrum te vieren. Golfclub ter Specke is ook een van de drijvende krachten achter een jaarlijks benefiettoernooi waarbij ’s ochtends op de eigen baan wordt gespeeld en in de middag op een tijdelijke par-drie lay-out rondom Kasteel Keukenhof. Bij de vijfde editie van het Ter Specke/Keukenhof Golftoernooi, op 5 september, is 3.760 euro ingezameld voor een kinderboerderij en de voedselbank.

Les aan jeugd

Naast Harry Woerde en voorzitter Dick Faas is Leendert de Goeij een vast gezicht op Ter Specke. Leendert is familie van voormalig keeper van het Nederlands elftal Ed de Goeij en heeft zelf ook professioneel voetbal gespeeld. Hij speelde onder meer voor Sparta en – als Len de Goey – voor Sheffield United. In Engeland leerde hij golfen en hij is nu al tientallen jaren golfleraar in de regio Lisse. 

De Goeij geeft ook lessen aan schoolklassen van het Fioretti College en probeert de jeugd enthousiast te krijgen. De pijlen zijn ook gericht op de voetballers en voetballertjes van FC Lisse, maar de kruisbestuiving is nog niet heel groot. Woerde: “Dat gaat steeds beter maar het moet groeien.”

Meer informatie

Golfbaan ter Specke

Spekkelaan 1

2161 GH Lisse

tel: 0651717674

golfbaanterspecke.nl

Dit artikel is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 21 van 2016.  • Paginadatum 2 november 2016
  • Auteur GOLF.NL
}