Isabel en Martine Hage
Leonie Hage
Het clubhuis van de Strijensche
Hole 9 van de Strijensche GC
Op de Strijensche wordt golf met tennis gecombineerd
Strijensche GC
De Strijensche Golfclub in de Hoeksche Waard bij Rotterdam wordt sinds begin 2015 geleid door drie zussen. Ze doen alles net wat anders dan het management van andere golfbanen. Tot nu toe met veel succes.

Zussen aan het roer

We spreken met de twee oudste zussen – Isabel en Martine Hage – want de jongste, Leonie, is verhinderd. Er is altijd wel één zus verhinderd want de drie runnen niet alleen een golfbaan maar ook een gezin … Alle drie hebben kinderen.

Ruim anderhalf jaar geleden waren Isabel, Martine en Leonie nog zzp’ers. Nu zijn ze exploitant van De Strijensche GC die voorheen GC Strijen heette. De oude vereniging kwam door een tekort aan leden in de financiële problemen en besloot zichzelf op te heffen. De baan is eigendom van de ouders Hage en de zussen zetten alles aan de kant om de boel te redden. “Onze ouders zijn deze golfbaan ruim dertig jaar geleden begonnen en we willen dat die blijft bestaan”, zegt Isabel.

De zussen hebben een nieuw bedrijf opgericht dat sinds 1 januari 2015 de percelen van hun ouders huurt. Er is sindsdien heel veel gebeurd. Isabel: “Vooral in de baan. Die was vaak nat en dicht. Door nieuwe drainage waren we dit jaar tot nu toe maar één halve dag gesloten. Maar álles wat je hier ziet is opgeknapt, van de bordjes tot de gebouwen.”

Niet alleen de grote 9-holes baan is verbeterd, ook de zes korte par-3 holes aan de toegangsweg. “Die moet even goed worden als de 9-holes baan”, zegt Isabel. “We willen een laagdrempelige, betaalbare en gezellige golfbaan zijn. Het moet er dus ook leuk en uitnodigend uitzien voor fietsers en wandelaars die de golfbaan passeren.”

“We zijn aardig op weg maar zijn er nog niet. We zijn ook niet snel tevreden. Maar de sfeer is al super.”

De Hages kunnen alle drie golfen (Leonie is de beste), maar hun kennis van de markt was piepklein. Ze hebben de taken verdeeld. Leonie doet de aansturing van de horeca (die verpacht is) en is verantwoordelijk voor arrangementen en events. Martine stuurt de pro’s aan en heeft bedrijfslidmaatschappen en sponsoring in haar pakket: “Ik hou me bezig met commercie en acquisitie. Dat varieert van markten bezoeken tot ontbijtsessies voor bedrijven.” Isabel is chef onderhoud – het aanspreekpunt voor de greenkeeping die uitbesteed is aan de Oosthoek Groep – en verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen, de range en het baanmeubilair.

Isabel doet ook de ledenadministratie, betrekkingen met de NGF en contracten – waaronder de gebruikersovereenkomst met een nieuwe vereniging. De overeenkomst is totaal veranderd, want voorheen deed de club de exploitatie en het onderhoud en nu hebben de zussen Hage de regie in alles.

De zussen geven de vereniging, het onderhoudsbedrijf, de pro’s en de horeca één duidelijke doelstelling als opdracht. Isabel: “Dat iedereen met een glimlach weggaat, met een gevoel van ‘Wat was het hier leuk!’” Martine: “We zijn aardig op weg maar zijn er nog niet. We zijn ook niet snel tevreden. Maar de sfeer is al super.”

Anders dan anders

Het grote verschil met veel andere banen en clubs is dat de zussen Hage De Strijensche Golfclub als een bedrijf leiden. “We hebben alle drie een bedrijfsmatige achtergrond,” zegt Isabel, “en zitten er daarom als ondernemers in.” Martine: “We zijn ook alle drie heel erg hands-on, de Rotterdamse mentaliteit van niet lullen maar poetsen.”

Een eerste stap die het management zette om clubleden meer waar voor hun geld te bieden was een gesprek met De GolfAllliantie. De Strijensche is nu een van de acht 9-holes banen in dit samenwerkingsverband dat de leden van de aangesloten clubs speelrecht geeft op alle acht de banen. “Dit maakt een lidmaatschap van de Strijensche veel aantrekkelijker”, zegt Isabel. “Het slaat aan bij de leden én de bedrijfsleden”, voegt Martine toe.

Leden kunnen gebruikmaken van de tennisbanen die onderdeel zijn van het golfterrein (er wordt niets extra voor in rekening gebracht). De Hages zijn heel actief op social media maar alle leden krijgen op hun verjaardag een felicitatiekaartje met de post, inclusief een greenfeevoucher. Zodat ze een vriend of bekende kunnen meenemen naar de club.

De zussen Hage weten ook de juiste snaar te raken bij ondernemers. De Strijensche voerde als eerste club in Nederland een bedrijfslidmaatschap voor zzp’ers in. “Dat was een gouden greep en het gebeurt nu op meer banen”, zegt Martine. “We zitten mede door deze noviteit nu al op 60 bedrijfsleden. We streven naar honderd, maar – even wild denkend – misschien worden we wel een club met meer bedrijfsleden dan gewone leden.”

Wat onverwacht enorm veel positieve publiciteit opleverde bij de herstart van de golfbaan in Strijen was de verkiezing Zakenvrouw Hoeksche Waard 2016.

Martine trekt ondernemers naar de club met aantrekkelijke beginnerspakketten (handicap 54 halen) maar ook met combinaties van golf en vergaderingen en trainingen. Martine en Leonie bieden eigenlijk op de golfbaan aan wat ze voorheen deden met hun bedrijf Vuego Training en Advies. “We proberen met regulier golf veel mensen naar de Strijensche te trekken”, legt Isabel uit. “Maar daarnaast hebben we wat wij Golf Plus noemen: clinics in combinatie met events, bijvoorbeeld een boottocht of een ritje op een Solex. En de trainingen vormen een derde pijler.”

De baan wordt ook op de kaart gezet met de herinvoering van het vroegere De Strijensche Open, een toernooi voor de regio, en met wedstijden voor het goede doel. En wat onverwacht enorm veel positieve publiciteit opleverde bij de herstart van de golfbaan in Strijen was de verkiezing Zakenvrouw Hoeksche Waard 2016. Isabel was namens de drie zussen een van de kandidaten. “We hebben weliswaar niet gewonnen, maar het heeft via alle media inclusief lokale televisie heel veel exposure opgeleverd.”

Geen klachten, honderden ideeën

Wat vindt men er op de Strijensche van dat drie vrouwen het bewind over de golfbaan voeren? Isabel: “We hebben nog geen enkele klacht gehoord!” Martine: “Sterker nog, het liefst wil iedereen dat we er alle drie de hele dag zijn! Maar dat is onmogelijk want we hebben ook nog gezinnen.” Isabel: “We zorgen er voor dat er altijd een van ons is.”

Nu het fundament voor de Strijensche is gelegd hopen de vrouwen minder opgeslokt te worden door operationele zaken en meer tijd te vinden voor acquisitie, marketing en het realiseren van ideeën. “We weten dat je geen golfbaan moet beginnen als je geld wilt verdienen”, zegt Isabel. “Maar we denken dat we ondanks onze forse investeringen eind van dit jaar al op nul kunnen uitkomen en volgend jaar een kleine plus kunnen maken. We hopen uiteindelijk te gaan verdienen met trainingen en andere golfgerelateerde activiteiten.”

Martine wil meer tijd vinden voor acquisitie. Ze wil nog meer bedrijven bezoeken dan ze nu al doet – “Aandacht is belangrijk” – en ook de scholen in de regio waarmee al een beetje wordt samengewerkt. Ze gaat ook de behoefte aan een business club polsen en heeft “nog een bak met warme leads die nog opgevolgd moeten worden”.

“We onderzoeken en proberen van alles”

De Hages hebben ook honderden ideeën die ze nader willen onderzoeken. “We hebben bij de oefengreens energiezuinige GlowInTheGrass-verlichting aangebracht zodat je ook in de avonduren iets kunt doen”, vertelt Isabel. “Het is een voorbeeld van innovaties waarvan we denken dat er nog veel meer mogelijk zijn in de golfwereld.” “We onderzoeken en proberen van alles”, zegt Martine.

De frisse aanpak in de golfmarkt door de drie relatief jonge zussen (Martine is net 46, Isabel is 42 en Leonie 38) levert ook jonge leden op. “Dertigers, veertigers – we weten deze leeftijdsgroepen ook aan te spreken terwijl dat in de huidige tijd heel moeilijk is”, zegt Martine. Isabel: “Ik denk dat het aantal vrije golfers in de toekomst alleen maar groter zal worden, maar veel mensen die hier komen willen toch lid worden.” “Er zijn nu eigenlijk te veel banen,” zegt Martine, “en het wordt steeds belangrijker dat een golfbaan zich onderscheidt. Wij doen dat omdat we niet traditioneel maar progressief denken.” 

Meer informatie: destrijenschegolfclub.nl.

Dit artikel is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 18 van 2016.


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

  • Paginadatum 1 oktober 2016
  • Auteur GOLF.NL
}