De baan van Concordia
Willem Zelisse, voorzitter van de oudste sportvereniging in Nederland met een golfbaan
Een plattegrond van de golfbaan en sportvelden
Concordia: een multi-sportvereniging
DSV Concordia in Delft is een multi-sportvereniging waar je kunt voetballen, cricketen, tennissen en golfen. Golf wordt er al 40 jaar gespeeld maar inmiddels al lang niet meer op voetbalvelden, Concordia Golf heeft een fraaie par-3 baan.

Voor de achtste keer zal een open toernooi gehouden worden op deze baan, het Concordia Delfts Par 3 Open. Het is een wedstrijd voor lage handicappers maar ook voor spelers tot en met handicap 54. Het toernooi bestaat uit voorronden die gespeeld worden op 9, 10 en 11 juni en een finale op zondag 12 juni 2016.

Vorig jaar won het toen 17-jarige talent Lotte Hoekstra van Golfclub de Hooge Rotterdamsche. In 2015 deden er 110 spelers mee aan het Delfts Par-3 Open, dit jaar probeert Concordia 120 golfers te trekken. Niet-leden kunnen meedoen voor 25 euro.

130 jaar

De vereniging Concordia bestaat al sinds 1885, 130 jaar dus. “Vlakbij ons ligt de oudste golfclub, de Koninklijke Haagsche uit 1983, maar wij zijn de oudste sportvereniging in Nederland met een golfbaan”, zegt voorzitter Willem Zelisse van Concordia Golf in het clubhuis van de golfclub, tevens het clubhuis/de kantine van de voetbal-, cricket- en tennisafdeling. 

Concordia begon als cricketvereniging, maar de voetbalafdeling van Concordia is ook al heel oud en behoort tot de “Oude Negen” van deze sport. De vereniging verhuisde in 1959 naar de huidige locatie in het noorden van Delft en daar wordt sinds 1973 ook gegolfd. Eerst op sportvelden, maar nu al weer tien jaar op een volwaardige baan met negen par-3 holes.

Voorzitter Willem Zelisse noemt de baan van zijn vereniging “De Parel van Delft”.

We zitten midden in de Randstad, maar het is er stil. Aan de ene kant van de golfbaan liggen sportvelden en aan de andere kant Het Hertenkamp, een oud stadspark dat onderdeel is van de Delftse Hout. Op de par-54 baan van 1930 meter kunnen spelers een handicap halen en bijhouden. Op werkdagen en in voetballoze weekends komen er twee par-4 holes beschikbaar en is de par 62. Er is ook een driving range, met verlichting, en er zijn twee oefengreens.

Voorzitter Zelisse noemt de baan van zijn vereniging “De Parel van Delft”, met een verwijzing naar het schilderij Meisje met de parel van de Delftse meester Johannes Vermeer. “Iedereen lacht als ik dat zeg,” aldus Zelisse, “maar het is echt zo. Je moet je realiseren wat je hier in handen hebt, zeg ik tegen iedereen. Het is de enige baan in de gemeentegrenzen van Delft en het is echt een parel. Je kunt spelen zonder starttijden te boeken, je bent in een dik uur rond en golf kost hier maar iets meer dan één euro per dag. De baan is voor beginners prima te doen maar voor gevorderden lastig en uitdagend. We organiseren veel wedstrijden, er is een herendag en een damesdag, we doen mee aan de NGF Competitie en we hebben een eigen professional, Daniël van Dam. Bovenal biedt Concordia door de combinatie van vier sporten een unieke verenigingssfeer.”

In het clubhuis staat een stamtafel waaraan deze middag vooral golfers zitten. Zelisse: “Maar alles zit en loopt hier door elkaar: voetbal, tennis, golf, cricket. Toen Johan Wakkie, de oud-voorzitter van de hockeybond, vorig jaar een verhaal hield op de NGF Themadag heeft hij ons genoemd als voorbeeld van toegankelijkheid, vriendelijkheid en gezelligheid.”

De 49-jarige Zelisse, geboren en getogen in Delft, begon op zijn achtste als voetballertje bij Concordia. Later volgde tennis maar toen hij op zijn club ook in aanraking kwam met golf raakte hij verknocht aan deze sport. Zelisse: “De NGF benadrukt dat je golf je hele leven kan doen. Bij Concordia is het nog mooier: hier kun je je hele leven sporten. Je kunt binnen dezelfde vereniging overstappen van de ene sport op de andere.”

Bekijk hieronder een video van de baan.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Delfts Par-3 Open

Het toernooi is voor Concordia Golf een manier om bekendheid te creëren, vooral bij golfers in de regio, en dan weer vooral bij vrije golfers. “Er is berekend dat er in de directe omgeving van Concordia 9.000 vrije golfers wonen”. Zegt Zelisse. “Veel van hen weten nog steeds niet dat we op een mooie baan spelen, ze denken dat we nog steeds op sportvelden golfen.”

Golfers kunnen ook op andere dagen van het jaar kennismaken met “De Parel van Delft”. Greenfeespelers zijn welkom (een dagkaart kost 17,50 euro) en elke vrijdag in het seizoen, vanaf 15 april, houdt Concordia Golf een “Happy Hour”: “Je kunt dan 5 euro negen holes spelen. Starten tussen vijf en zes uur, gewoon spelen of meedoen aan de Happy Hour-wedstrijd. Een uurtje spelen en de sfeer proeven.”

Lustrum

Het 130-jarig bestaan wordt op verschillende dagen in het jaar gevierd. Op 2 april heeft Concordia een golfevenement gehouden op de markt in Delft. “We hebben een grasmat uitgerold en laten zien hoe leuk golf is.” In juli wordt een midzomernachttoernooi gehouden en een maand eerder is er een reünie voor oud-Concordianen. Onder de oud-leden is Tinus Vernooij, de huidige voorzitter van de NVG (de Nederlandse Vereniging voor Golfbaanexploitanten) en medegrondlegger-aandeelhouder van Golfbaan Delfland. Hij kwam op Concordia Delft in aanraking met de golfsport. En Frank Kirsten, de directeur van PGA Holland, begon er zijn carrière als golfleraar.

Veel golfers weten nog steeds niet dat we op een mooie baan spelen.

Concordia Golf is eind september ook gastheer van een evenement van het NGF-jeugdprogramma Raak! Het bestuur van Zelisse probeert via deze golfdag en op andere manieren jongeren te veroveren voor Concordia Golf. “Natuurlijk sporten er hier veel kinderen – de voetbalafdeling heeft alleen al 600 jeugdleden – maar je wint deze jeugd en hun ouders niet zomaar ook voor golf. Maar we doen ons best. We willen de komende jaren zo veel mogelijk kinderen en hun ouders laten kennismaken met golf.”

Adres: Brasserskade 236, 2616 LA Delft. Meer informatie: 015-2131116, concordiadelft.nl, facebook.com/concordiagolf en delftspar3open.nl.


  • Paginadatum 2 mei 2016
  • Auteur GOLF.NL
}