Beeld: Getty Images
Topgolf

Bij de Korda’s zit topsport diep in de genen

Beeld: Getty Images
De familie Korda is niet uniek als het gaat om beroemde sportfamilies met zowel ouders als kinderen die op het hoogste niveau schitteren of hebben geschitterd. Maar het verhaal van de Korda’s is er niet minder boeiend om. Jammer dat de Sister Act Nelly & Jessica na twee opeenvolgende edities dit jaar niet in de Solheim Cup wordt opgevoerd.
In 2019 maakten Nelly en Jessica Korda voor het eerst zij aan zij in Team USA hun opwachting in de Solheim Cup. Nelly was toen 21 jaar, zus Jessica 26. Maar ze waren niet de eerste zusjes op dat podium.

Uitgerekend in het geboortejaar van Nelly speelden de zusjes Sörenstam samen voor het Europese team. De Zweedse zusjes hebben de primeur. Annika was al jaren een vaste keus voor Europa en schopte het tot beste speelster van de wereld, maar haar twee jaar jongere zus Charlotta kent bijna niemand meer. Charlotte had nog geen titel op haar naam staan toen ze voor de Solheim Cup werd uitgenodigd.
Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images
Bij de zusjes Korda is dat wel anders. Nelly won in 2018 haar eerste toernooi op de LPGA Tour en werd een jaar later meervoudig winnaar voordat ze Solheim Cup speelde. Jessica, die in 2013 debuteerde in de Solheim Cup, triomfeerde in zes toernooien op de LPGA Tour.
De familie schreef in 2019 geschiedenis met de voltooiing van de Family Slam in Australië, toen Nelly de ISPS Handa Women's Australian Open won. Deze major had haar zus acht jaar eerder gewonnen. Vader Petr had in 1998 als tenniser de Australian Open gewonnen en broertje Sebastian pakte in 2018 bij de junioren de Grand Slam in Australië. “We hebben nu als familie iets bijzonders dat we ons hele leven zullen koesteren”, zei Petr Korda in een interview met persbureau Reuters.
Beeld: Getty Images
Beeld: Getty Images

Mix

Daarmee hebben we ook direct verklapt wat het gezin Korda bijzonder maakt. Het is een mix van tennis en golf.
Vader Petr werd geboren in Praag, toen nog de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije. Hij groeide op als linkshandige tennisser en haalde in 1992 de finale van Roland Garros, waarin hij het hoofd boog voor de Amerikaan Jim Courier. Zes jaar later lukte het Korda wel in Australië om een Grand Slam te winnen, waardoor hij naar de tweede plaats op de wereldranglijst steeg. Later dat jaar werd hij op Wimbledon betrapt op het gebruik van nandrolone en geschorst voor een jaar. Daarvoor had Korda al het einde van zijn carrière aangekondigd.
Korda trouwde met Regina Rajchrtová, ook een tennisspeelster die Tsjecho-Slowakije vertegenwoordigde op de Olympische Spelen in Seoel (1988).
Na de dopingaffaire van Petr trok het echtpaar zich terug uit het tennis en vroeg het Amerikaans staatsburgerschap aan. Petr vulde zijn dagen daarna veel met golf. Hij probeerde zelfs nog heel even een tweede carrière als professional golfer te beginnen, maar die strandde al vroeg. Wel inspireerde hij in Bradenton, Florida zijn dochters Jessica en Nelly. Met Nelly speelde hij al eens het beroemde ouder-kind toernooi in Florida, waaraan ook Tiger Woods met zoon Charlie elk jaar meedoet.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Sebi (@sebastiankorda)

Slechtste atleet

Zoon ‘Sebi’ koos voor tennis en speelt nu op de ATP Tour. “Als Sebi een belangrijke tenniswedstrijd speelt, zitten we allebei naar een scherm te kijken om hem te ondersteunen”, aldus Nelly. Andersom gebeurt dat ook.
Toen zij en haar oudere zus in 2019 historie schreven door samen een tweetal te vormen in de Solheim Cup (dat was de Sörenstammetjes niet gegund), keek Sebi ademloos toe. “Ik ben nog steeds de slechtste atleet van de familie”, sprak de jongste Korda eerder dit jaar lachend nadat hij in de Australian Open Medvedev uitschakelde. Waarop zijn zussen hem op social media weer tegenspraken. Toen Sebi een video van zijn golfswing postte, deelde Jessica het bericht met de woorden ‘wanneer je broer een prachtige gestroomlijnde swing heeft’. En Nelly ging nog een stapje verder. ‘Waarom is jouw swing zo goed. Ik haat je!’

De zussen onderling zijn ook een twee-eenheid. Jessica zat thuis en barstte in huilen uit toen haar jongere zus in 2018 haar eerste LPGA-titel in Taiwan won. Nelly had eerder dat jaar al heel emotioneel gereageerd toen Jessica won in Thailand. En samen vormen ze ook een hecht blok op de golfbaan. In de Solheim Cup van 2019 op Gleneagles won Europa, maar bleven de zusjes als koppel ongeslagen.

Rivaliteit

Pa en ma Korda houden zich bewust op de achtergrond. Ze komen niet veel in de publiciteit. Maar over zijn dochters zei Korda al wel. “Ik denk dat ze onderling een behoorlijke rivaliteit hebben. Ze willen niet voor elkaar onder doen en drijven elkaar tot het uiterste, maar als de een het moeilijk heeft dan staat de ander voor haar klaar.”
De laatste jaren zucht Jessica Korda, die in 2021 haar laatste toernooi won en inmiddels is afgezakt naar de 70ste plaats op de wereldranglijst, onder blessures. In mei kondigde ze een break voor onbepaalde tijd af om haar rugblessure te laten genezen. Haar kansen om zich te plaatsen voor de Solheim Cup waren daarmee ook verkeken.
Maar ze zal deze week in gedachten bij haar zusje, de nummer drie van de wereld, zijn. Nelly speelde dus al twee Solheim Cups met een record van 5-2-1(winst, verlies, gelijkspel). Gisteren won ze haar foursome met Allisen Corpuz. Er is geen twijfel dat ze ook in Spanje weer een hoofdrol kan spelen voor Team USA.

Lees meer over
Solheim Cup