Topgolf

Wie speelt waar? Week 12 - Temmen Luiten, Huizing & Van Driel 'Het Beest'? En Challenge Tour op eeuwenoude baan

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

21 – 24 DP World Tour, Porsche Singapore Classic, Laguna National Golf Resort Club, Singapore. Prijzengeld: $2.500.000 Leaderboard

21 – 24 Challenge Tour, Kolkata Challenge, Royal Calcutta Golf Club, Calcutta, India. Prijzengeld: $300.000 Leaderboard

21 – 23 Epson Tour, Atlantic Beach Classic, Atlantic Beach Country Club, Atlantic Beach, Florida. Prijzengeld: $300.000 Leaderboard

21 – 24 PGA Tour, Valspar Championship, Innisbrook Resort, Palm Harbor, Florida. Prijzengeld: $8.400.000 Leaderboard

21 – 24 LPGA FIR HILLS SERI PAK Championship, Palos Verdes Golf Club, Palos Verdes, Californië. Prijzengeld: $2.000.000 Leaderboard 

17 – 19 Pro Golf Tour, NewGiza Pyramids Challenge 2024, NewGiza Golf Club, Gizeh, Egypte. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

23 NGF Competitie, Speelronde 2 Hoofdklasse Dames, Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, Golfclub Broekpolder. Standen

23 NGF Competitie, Speelronde 2 Hoofdklasse Heren, UGC De Pan, Noordwijkse Golfclub. Standen

21 – 24 DP World Tour, Porsche Singapore Classic, Laguna National Golf Resort Club, Singapore. Prijzengeld: $2.500.000 

Na het Midden-Oosten en Afrika brengt de DP World Tour de komende maand door in Azië. Vijf toernooien spelen we hier tot begin mei, met tussendoor alleen een uitstapje naar Augusta voor zij die zich gekwalificeerd hebben voor The Masters. Allereerst in Singapore dus, waar de Tour in 2023 terugkeerde na negen jaar afwezigheid. De Singapore Classic heeft tevens een gloednieuwe titelsponsor en het automerk stelt een Porsche Panamera Turbo-E Hybrid beschikbaar voor hij die als eerste een hole-in-one maakt op de par-3 17de. 

Het Beest

Laguna National is een van de moeilijkere banen in de wijde omgeving van Singapore. Door de locals wordt hij ook wel 'Het Beest' genoemd. De Classic Course werd in 2017 nog grondig gerenoveerd en telt zo’n 326 bunkers. Verder moeten de golfers de vijf stevige waterpartijen zien te ontwijken en krijgen ze te maken met geonduleerde greens. De Zuid-Afrikaan Ockie Strydom won hier vorig jaar nadat hij op zondag negen birdies maakte en geen enkele bogey. Andere oud-winnaars op de Tour in Singapore zijn Sir Nick Faldo, Ian Woosna, Vijay Singh en Colin Montgomerie.

Pavon terug in 'Europa'

“Het wordt leuk om de jongens die ik al een tijdje niet meer gezien heb weer eens te spreken.” Dat zei Matthieu Pavon, voor wie het de laatste tijd erg hard is gegaan. Mede dankzij zijn overwinning in het Spaans Open verdiende de man uit Toulouse speelrecht voor de Amerikaanse Tour, waar hij en passant ook maar meteen toesloeg in zijn derde toernooi! Pavon werd de eerste Franse winnaar op de PGA Tour sinds 1907 en maakt zich nu als nummer 26 van de wereld op voor zijn eerste ‘Europese’ optreden sinds die historische zege.

Joost, Daan & Darius

Andere aanwezigen zijn Shane Lowry, Rasmus Højgaard, Jordan Smith, Matteo Manassero, Kiradech Aphibarnrat, Paul Casey (!), Rafa Cabrera Bello en Bernd Wiesberger. En de Nederlanders dan? Daarvan hebben we er ook drie op de startlijst! Darius van Driel, Joost Luiten en Daan Huizing gaan alle drie proberen 'Het Beest' te temmen. Voor zowel Joost als Daan kunnen we gerust zeggen dat de start van het nieuwe seizoen nog wat rustig verloopt. Tijd om daar verandering in te brengen.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 06:00-11:00, za 03:30-08:00, zo 03:00-08:00

Leaderboard

21 – 24 Challenge Tour, Kolkata Challenge, Royal Calcutta Golf Club, Calcutta, India. Prijzengeld: $300.000 

De Challenge Tour speelt deze week op de oudste golfclub búiten Groot-Brittannië! De club werd in 1829 opgericht en kreeg de koninklijke status ('Royal') nadat King George V en Queen Mary de baan in 1911 bezochten. Stukken uit die tijd zijn in het clubhuis nog altijd te bekijken, maar daar zal het Lars van Meijel, Wil Besseling, Lars Keunen en Kiet van der Weele toch niet om te doen zijn in Calcutta. Hun uitdaging zit ‘m met name in de waterhindernissen, zowel natuurlijk als strategisch aangelegd, en de door bomen omzoomde faiwarys. 

Bij het eerste toernooi in India gingen Keunen en Van der Weele niet kansloos het weekend in, maar onze landgenoten konden dat tempo op zaterdag en zondag helaas niet meer bijbenen. De andere twee Nederlanders misten in Delhi de cut. Besseling eindigde in zijn eerste toernooi van het jaar als 96ste na een degelijke opening, Van Meijel stond in de uitslag nog wat verder naar achteren. Dat moet beter!

Leaderboard

21 – 23 Epson Tour, Atlantic Beach Classic, Atlantic Beach Country Club, Atlantic Beach, Florida. Prijzengeld: $300.000 

Voor Dewi Weber mocht het afgelopen weekend niet zo zijn. In de IOA Golf Classic liet ze een gouden kans op haar eerste Epson Tour-titel. Maar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Laten we hopen dat ze de positieve zaken kan onthouden en meeneemt naar de Atlantic Beach Classic, een gloednieuw toernooi. Op de jaarranglijst staat de Groningse nu 8ste. Aan het einde van de rit ontvangt de top 15 status op de LPGA.

Nicklaus' albatross

Op deze baan, op een steenworp afstand van de Atlantische Oceaan, maakte Jack Nicklaus in 1966 ooit zijn allereerste albatross (zie video). Selva Marina Country Club werd vorig decennium gerenoveerd en gaat nu door het leven als Atlantic Beach Country Club. Op de website lezen we dat het op deze baan erg “risk vs. reward” is. Risico nemen wordt beloond, of keihard afgestraft natuurlijk…

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

21 – 24 PGA Tour, Valspar Championship, Innisbrook Resort, Palm Harbor, Florida. Prijzengeld: $8.400.000 

Van Ponte Vedra Beach in de buurt van Jacksonville verplaatsen we ons binnen Florida naar Palm Harbor, niet ver van Tampa. We hebben twee grote toernooien achter de rug, de Arnold Palmer Invitational en The Players, maar ook in het Valspar Championship krijgen we de nodige sterren aan de start. Xander Schauffele en Brian Harman onder anderen, nadat zij op TPC Sawgrass nét misgrepen. Of wat te denken van Justin Thomas, Will Zalatoris, Sahith Theegala, Keegan Bradley en Tony Finau. Sam Burns won in 2021 en 2022 back-to-back op het Innisbrook Resort.

Spieth

Het Valspar Championship is ook een mooie kans voor Jordan Spieth om weer eens wat te gaan laten zien. Met een diskwalificatie voor een verkeerd ingevulde scorekaart, een T30 en een gemiste cut als laatste drie resultaten is hij momenteel all over the place, eigenlijk zoals het spel van de Texaan de laatste jaren altijd te typeren is. Maar de mondiale nummer 16 weet ook dat hij hier in 2015 won en vorig jaar twee slagen achter winnaar Taylor Moore eindigde. De Copperhead Course ligt hem dus.

Slangenkuil

De Copperhead Course is de beste van de drie banen die je op het Innisbrook Resort kan spelen. Het is een strakke bosbaan met drie lastige slotholes, die we ook wel kennen als de 'Snake Pit' (slangenkuil). In het lijstje van toughest courses op de PGA Tour stond hij vorig jaar op de zevende plek, met daarboven zowat alleen de banen waar de majors gespeeld werden. Ballstrikers floreren hier. Wat dat betreft mogen de 156 deelnemers zichzelf gelukkig prijzen dat Scottie Scheffler afwezig is.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 19:00-23:00, za en zo 18:00-23:00

Leaderboard

21 – 24 LPGA FIR HILLS SERI PAK Championship, Palos Verdes Golf Club, Palos Verdes, Californië. Prijzengeld: $2.000.000

Die toernooinaam is een hele mond vol, maar wordt al een stukje minder gecompliceerd als we zeggen dat Hall of Famer Seri Pak deze week de gastvrouw is in Los Angeles. De 46-jarige oud-speelster verzamelde wereldwijd 39 titels, waaronder vijf majors, en geldt als grote inspiratie voor de huidige generatie van Koreaanse vrouwen van wie er momenteel maar liefst 27 in de top 100 van de wereldranglijst staan. 

Ruoning Yin

Het voormalige LA Open heeft een nieuwe naam en wordt gespeeld op een nieuwe baan. Voor het kampioenschap althans, want Palos Verdes Golf Club werd al een eeuw geleden (in 1924) geopend. Twee jaar geleden werd hier op de LPGA het Palos Verdes Championship gespeeld, met Marina Alex als winnares. In dit toernooi, op een andere baan dus, was het vorig jaar Ruoning Yin die hier haar eerste LPGA-zege greep. Later won de Chinese ook het Women’s PGA Championship en klom ze naar positie 2 op de wereldranglijst.

De mondiale nummer 1 Lilia Vu woont trouwens in Los Angeles, dus hou maar rekening met haar. Uit de wereldtop zijn ook Nelly Korda, Charley Hull, Xiyu Lin, Brooke Henderson, Rose Zhang en Hannah Green erbij. Voor de vrouwen is het trouwens nog een maandje tot aan de eerste major van het seizoen, het Chevron Championship.

Leaderboard 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

23 NGF Competitie, Speelronde 2 Hoofdklasse

Topgolf in eigen land is er ook. Woon je in de buurt van de Koninklijke Haagsche, Broekpolder, De Pan of de Noordwijkse? Ga dan vooral eens kijken bij de Hoofdklasse in de NGF Competitie. Er staan ook zaterdag weer de nodige krakers op het programma. Zo spelen de kampioenen van de Haagsche (mannen) tegen De Hoge Kleij, terwijl de vrouwen van Houtrak zich tegen de Haarlemmermeersche wil revancheren voor de nederlaag een week geleden tegen de Eindhovensche.

Standen vrouwen

Standen mannen

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

11-14 april: Masters
18 - 21 april: The Chevron Championship
16 - 19 mei: US PGA Championship
30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship