Topgolf

Typhoon 'gunt' Van Dam niet de kans om te kunnen winnen

Anne van Dam is in de Aramco Team Series presented by PIF in Hongkong op de derde plek geëindigd. Vanwege het belabberde weer werd de derde ronde zondag niet meer gespeeld, maar nog wel een play-off tussen de twee speelsters die aan de leiding gingen. In Schotland spoelen de golfers weg op de golfbaan en voor de Nederlanders op de Pro Golf Tour zit het seizoen erop. Helaas eindigde geen van onze landgenoten op een promotieplaats.
Beeld: LET/Tristan Jones

Beeld: LET/Tristan Jones

De typhoon Koinu kondigde dit weekeinde zijn komst aan en dat dwong de lokale overheid tot het nemen van allerlei veiligheidsmaatregelen. Spelen op de Hong Kong Golf Club was uit den boze. Besloten werd nog wel om 09.30 uur plaatselijke tijd, voordat de storm losbarstte, een play-off te laten plaatsvinden tussen Jin Young Ko en Xi Yu Lin. Die twee waren zaterdag op -11 geëindigd en deelden na 36 holes de leiding.

Niet gegund

Daar hoorde Anne van Dam na 35 holes ook nog bij, maar door een bogey op de laatste hole viel ze terug naar -10. Niet wetende wat de speelsters een dag later boven het hoofd hing, stapte ze na die bogey niettemin nog met een glimlach van de baan. Maar een kans om te winnen was haar vandaag helaas niet gegund.

Terwijl de wind al behoorlijk waaide en de regen met flinke hoeveelheden naar beneden kwam, begonnen Ko en Lin aan de play-off. De Zuid-Koreaanse, de nummer drie van de wereld, zag haar tweede slag in het water belanden en leek al direct het hoofd te moeten buigen. Maar ze herstelde zich knap en omdat Lin haar parputt miste, gingen beiden opnieuw naar de tee van 18.

Daar kreeg Lin, de nummer 13 van de wereld, niet veel later een flinke putt vanaf de rand van de green voor haar kiezen, maar die rolde wel in de hole. Tegen die birdie kon tweevoudig majorwinnaar Ko niet op.

Bonus

Voor Lin was het haar derde titel op de Ladies European Tour en deze, in de speciale provincie van China, was een bijzondere. “Op de eerste play-off hole was ik nog een beetje nerveus. De birdie op de tweede hole voelde onder deze omstandigheden als een bonus. Ik kreeg deze week de steun van veel fans en dat maakt me dankbaar. Deze zege zal voor altijd een speciaal plekje in mijn hart innemen.”

Winnares Xi Yu Lin
Beeld: LET/Tristan Jones

Sterk seizoen

Voor Van Dam moet het einde van het sterk bezette toernooi in Hongkong toch kleine wrange nasmaak hebben gehad. De Nederlandse speelde twee dagen fantastisch golf en rekende uiteraard zaterdag nog op tenminste een kans op de zege. Maar die kwam er niet, ‘dankzij’ Koinu.

De derde plaats leverde haar in Hongkong, waar de eerste twee dagen ook een teamevent werd gespeeld, een cheque van ruim 28.000 euro op. Eind augustus werd Van Dam ook al tweede in het KPMG Women's Irish Open, waardoor de conclusie dat Van Dam bezig is aan een sterke tweede helft van het seizoen is gerechtvaardigd.

Lauren Holmey deed ook mee in Hongkong, maar stond na 36 holes op +7. Hoewel er door het inkorten van het toernooi formeel geen cut was, werd die schifting wel gehanteerd bij het eindklassement en kregen 21 speelsters, onder wie Holmey op een gedeelde 70ste plaats, geen prijzengeld uitgekeerd.

Eindstand

Regen in Schotland

Bij het Alfred Dunhill Links Championship houdt er weliswaar geen typhoon huis, maar regent het al wel sinds vrijdag bijna onophoudelijk. De hoeveelheid hemelwater is in elk geval de (drie) banen die in het toernooi worden gebruikt te machtig. Het toernooi, met de Nederlanders Daan Huizing, Darius van Driel (wiens clubs niet met de vlucht naar Schotland waren meegekomen, waardoor hij met een andere set speelt), Joost Luiten en Wil Besseling in het veld, kon vandaag ook niet worden hervat.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Als het weer het toelaat, wordt morgen de derde en tevens laatste ronde gespeeld. Het toernooi, waar niet alleen voor het individuele klassement maar in teamverband wordt gespeeld, wordt dus over 54 holes beslecht. Van de Nederlanders staat Daan Huizing er heel goed voor. Hij heeft zijn ronde op St. Andrews nog te goed en staat in de top-10 met vijf slagen achterstand op leider Matt Fitzpatrick. Met een goede slotronde morgen kan hij zijn tourkaart voor 2024 veiligstellen.

Tussenstand

Pro Golf Tour

Voor de Nederlanders op de Pro Golf Tour zit het seizoen erop. In het laatste toernooi slaagde geen van onze landgenoten erin om nog een jump te maken naar de top-5, die recht geeft op promotie naar de Challenge Tour. Mike Toorop kwam er nog het dichtstbij. In het Castanea Resort Championship eindigde hij op een zevende plek, maar dat leverde hem te weinig terreinwinst op in de Order of Merit. Hij steeg daardoor slechts een plekje, van de achtste naar de zevende plaats. Toorop had in het Duitse Adendorf een zege nodig om kans te maken op die top-5.

De Duitser Timo Vahlenkamp won het laatste toernooi van de Pro Golf Tour en greep zo ook de eindoverwinning.

Order of Merit

Eindstand Castanea Resort Championship

Lees meer over
Topgolf