KLM Open

Helikopterswing van Reed

Patrick Reed is een van de grote publiekstrekkers in het KLM Open. Wie de Amerikaanse wereldtopper gaat volgen op The International, wordt getrakteerd op zijn bijzondere helikopterswing.
Beeld: Getty images

Beeld: Getty images

The International grenst aan Schiphol. De directe nabijheid van die luchthaven zal Patrick Reed er wellicht toe aanzetten nog iets vaker dan gebruikelijk zijn inmiddels befaamde helikopterswing te produceren. Vorig jaar tijdens Reeds overwinning in de Masters en ook afgelopen maand bij zijn zege in het Northern Trust Open, sloeg Reed er flink wat ballen mee. Wat houdt die helikopterswing in en heb je er als gewone amateurgolfer ook iets aan?

Fade met helikopterswing

Reed slaat de bal het liefst van rechts naar links, met een draw dus, daar voelt hij zich het meest comfortabel bij. Maar op het hoogste niveau ben je erg in het nadeel als je niet op afroep ook een fade kunt slaan, een balvlucht die links van het doel vertrekt en afbuigt naar rechts (voor rechtshandige golfers). Reed had lang veel moeite met het slaan van een fade. Maar die tijd is voorbij, dankzij de helikopterswing waarbij hij in de doorzwaai de club als het ware tegenhoudt om het clubblad zo lang mogelijk open te houden. In de eindpositie van Reed zie je heel duidelijk of hij een fade heeft geslagen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Voor amateurs

Een golfer die meerdere balvluchten beheerst, scoort beter. Dat geldt voor pro’s maar zeker ook voor amateurs. Ralph Miller speelt dit jaar voor de zestiende keer mee in het KLM Open. Miller, pro op de Lage Vuursche, legt uit waarom Reed die helikopterswing nodig heeft om een fade te produceren. En hij geeft een tip hoe je, ook zonder helikopterswing, de bal van links naar rechts kan slaan.

Grippen

Miller: “Reed gript de club met een relatief sterke linkerhand, dat wil zeggen dat de linkerhand meer naar rechts gedraaid is dan bij een neutrale grip. Als je van boven kijkt, zie je bij een neutrale grip twee knokkels van de linkerhand, bij Reed zie je er minimaal drie. Bij een fade wil je op het moment van raken het clubblad iets open hebben ten opzichte van het doel. Bij de sterke grip van Reed heeft het clubblad juist de neiging om te sluiten, voor een draw is dat prima maar bij een fade wil je dat voorkomen. Om het clubblad open te houden, moet Reed heel hard werken en de doorzwaai als het ware tegenhouden, dat resulteert in die helikopterswing. Het ziet er niet mooi uit, maar who cares als je er een groen Masters-jasje mee kunt winnen.”

Golfinstructie: sterke grip

Tip: van slice naar fade

Volgens Miller is het voor de gemiddelde amateur eigenlijk niet zo moeilijk om een fade te slaan. “Veel amateurs hebben een neutrale grip of zelfs een zwakke linkerhand, je ziet dan van boven minder dan twee knokkels. Ook hebben veel hogere handicappers een swingbaan van buiten naar binnen, vooral bij de driver zie je daarom veel slices. Om van die slice een mooie gecontroleerde fade te maken moet lukken. Lijn het clubblad op naar het doel, de schouders, heupen en voeten wijzen iets links van het doel. Swing langs de lichaamslijnen – dus van buiten naar binnen ten opzichte van het doel – en probeer het clubblad iets open te houden bij impact. Wees niet bang om lekker hard door te slaan. Het voelt misschien alsof je de bal naar links gaat slaan, maar door het open blad en de swingbaan van buiten naar binnen zal de bal links vertrekken en mooi afbuigen naar het doel.”


Instructie

Beter scoren met Joost Luiten. Driver!

Oefenen, trainen en uitdagen met Joost Luiten! Leer van de beste golfer van Nederland in een nieuwe serie instructie-video’s. Dit keer: de driver.
Lees meer
Beeld: Getty Images
Topgolf

Patrick Reed: geen grijze muis

Met Patrick Reed komt een grote naam naar de jubileumeditie van het KLM Open. De Amerikaan is bepaald geen grijze muis. “Emotie hoort bij golf. Anders lijkt het alsof het ons niks kan schelen.”
Lees meer
Lees meer over
KLM Open