Topgolf

Dubbelslag Rahm, Luiten 20 en 25

Een dubbelslag voor Jon Rahm, de Spanjaard won het slottoernooi van de European Tour Γ©n de Race to Dubai 2019. Joost Luiten eindigde met een eagle en werd gedeeld twintigste en 25ste op de jaarranglijst.
Beeld: Getty Images

Het DP World Tour Championship en de Race to Dubai kregen een fantastische ontknoping. Jon Rahm had op hole 18 van de Earth Course een putt voor birdie die vijf miljoen dollar waard was (twee miljoen als bonus voor de jaarranglijst en drie miljoen als eerste prijs in het toernooi).

De 25-jarige Spanjaard faalde onder grote druk niet, de bal ging gedecideerd in het midden van de hole. Met een ronde 68 en een totaal van -19 bleef Rahm Tommy Fleetwood een slag voor. Mike Lorenzo-Vera werd met -17 in zijn eentje derde.

Voetsporen Seve

Rahm is na Seve Ballesteros pas de tweede Spanjaard die de jaarranglijst van de Europese Tour op zijn naam schrijft. ‘Om in de voetsporen van Seve te treden betekent voor iedere golfer veel, maar voor een Spanjaard nog veel meer’, aldus Rahm die zijn emoties maar net kon bedwingen. Fleetwood eindigde als tweede in de Race to Dubai nog voor Bernd Wiesberger, de Oostenrijker die in het DP World Tour Championship niet verder kwam dan de 28ste plaats. De Schot Robert MacIntyre werd met een knappe elfde plaats in de Race to Dubai de rookie van het jaar.

Luiten 20 en 25

Joost Luiten was na zes holes in de laatste ronde -3 met birdies op 5, 6 en 7. De 33-jarige golfer viel daarna flink terug met vijf bogeys. Het einde van het toernooi en van het seizoen was weer heel sterk: eagle op de par-5 18de. ‘De tank was leeg’, verklaarde Luiten zijn terugval halverwege de ronde. ‘Ik begon nog goed, maar na een hole of negen wilden mijn lichaam en geest niet meer. Ik ben blijven vechten, maar het was gewoon op. Vier weken achtereen dit soort grote toernooien spelen met flink wat reizen bleek net iets te zwaar. Gelukkig wist ik nog wel mooi te eindigen met die eagle op 18, met een rescue sloeg ik mijn tweede slag op een meter van de hole.’

'Prima jaar'

Met een ronde 72 en een totaal van -3 eindigde Luiten zoals hij de dag begon, op de gedeelde twintigste plaats. De winnaar van zes toernooien op de European Tour eindigde dit jaar zes keer in de top-10, in de Race to Dubai legt hij beslag op de 25ste plaats. Luiten: ‘Het was een prima maar niet heel bijzonder jaar. Zes keer in de top-10 is goed, veel top-25 noteringen ook. Het was een heel constant jaar, maar ik heb in te weinig toernooien meegedaan om de titel, dat moet volgend jaar beter’, aldus Luiten die eerst een paar weken rust neemt en zich dan gaat voorbereiden op het nieuwe seizoen dat voor hem begint op donderdag 16 januari met de eerste ronde van het Abu Dhabi HSBC Championship.