Hole 9 Pebble Beach
Hole 9 op Pebble Beach
Beeld: Getty Images

Een 'echt' US Open op Pebble

13 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Voor de zesde keer wordt het US Open gespeeld op Pebble Beach, volgens velen de mooiste en beste baan voor de major. En als de voortekenen niet bedriegen wordt het dit keer een prachtig én ‘traditioneel’ US Open.

Het US Open stond heel lang te boek als ‘the toughest test in golf'. De banen werden extreem moeilijk geprepareerd met smalle fairways en diepe taaie rough. Een score rond par was het streven van de USGA, de Amerikaanse golfbond en organisator van het US Open. Als de winnaar een paar slagen boven par eindigde was het ook prima. De laatste jaren koos de USGA een paar keer voor nieuwere banen (Chambers Bay 2015, Erin Hills 2017) die voor het eerst een US Open mochten huisvesten. De set-up van de baan was ook anders met bredere fairways, zeker op Erin Hills. Het gevolg: Brooks Koepka won met een score van -16. Vorig jaar op Shinnecock Hills won Koepka weer, dit keer met +1. 

Incident

Maar die hoge winnende score was niet zozeer een gevolg van de smalle fairways en de hoge rough, wel van de greens. Op zaterdagmiddag liep het uit de hand, sommige greens waren zo uitgedroogd en snel dat ballen op de green houden zo goed als onmogelijk werd. Het leidde onder andere tot een veelbesproken incident met Phil Mickelson. Weer was de kritiek op de USGA groot, ook omdat er veel vaker incidenten waren zoals de regelfout in 2016 op Oakmont met Dustin Johnson.

Woods-Nicklaus

In de aanloop naar het 119de US Open van deze week op Pebble Beach Golf Links, de prachtige baan op Monterey Peninsula in Californië, lieten tal van golfprominenten zich horen: haal geen rare capriolen uit om de scores kunstmatig hoog te houden, maar prepareer de baan wel heel moeilijk als een traditionele US Open-test. ‘De USGA heeft de afgelopen jaren geprobeerd het US Open anders te maken’, zei Tiger Woods. ‘Voorheen was het altijd sla je bal op de smalle fairway of anders wordt het uithakken uit de rough. In het US Open moet dat zo zijn vind ik, smalle fairways, heel hoge rough en go get it, boys.’ Jack Nicklaus, winnaar van achttien majors waaronder het US Open op Pebble Beach in 1972, is het helemaal met Woods eens. ‘I think that the USGA has gotten away from their identity with what they’re doing. I do.’

Hoogtepunten van de overwinning van Nicklaus in 1972 met zijn fefaamde ijzer-1 op hole 17

Enthousiast

De USGA heeft zich de kritiek aangetrokken, zo lijkt het. De spelers spraken de afgelopen dagen stuk voor stuk enthousiast over de set-up van de baan. De fairways zijn smal gemaaid, de rough is heel straffend en de kleine greens van Pebble Beach (de kleinste op de PGA Tour) zijn lekker hard en snel. Een echte US Open-test dus op een baan die volgens velen de beste en, met een groot aantal holes langs de Stille Oceaan, zeker de mooiste is voor de major.

Ansichtkaart

'Als ik in mijn leven nog één laatste ronde zou kunnen spelen dan zou dat op Pebble zijn’, sprak Jack Nicklaus ooit. En veel golfers, zeker die in Amerika, denken er precies zo over. De weersvoorspelling voor de komende dagen is gunstig met veel zon. En dus is de kans heel groot dat we een US Open krijgen met niet de USGA in een negatieve hoofdrol, maar met alle aandacht voor de spelers en natuurlijk Pebble Beach Golf Links, met holes zo mooi dat de baan ook wel ‘de ansichtkaart van het Amerikaanse golf wordt genoemd’.’ 

Zo mooi zijn de holes van Pebble Beach... 

Het tijdsverschil met de Amerikaanse westkust is negen uur. De eerste spelers gaan donderdagmiddag om 15:45 de baan in. Klik hier voor alle starttijden. 

Ziggo Sport zendt het toernooi alle dagen live uit.  Donderdag en vrijdag van 21:00 tot 04:30 uur. Zaterdag en zondag van 20:30 tot 04:00 uur.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

European Tour PGA Tour US Open