Koning Willem-Alexander slaat af bij BurgGolf Zoetermeer (2013)
Beeld: ANP Royal Images/Robin Utrecht
Toen prinses Maxima in 2009 tijdens Koninginnedag met een hickory club
Beeld: Getty Images
Juan Carlos van Spanje
Beeld: Getty Images
Prins Andrew op het Brits Open in 2014
Beeld: Getty Images
Queen Elizabeth The Queen Mother in 1923 tijdens haar huwelijksreis
Beeld: Getty Images
Prins Moulay Rachid tijdens een pro-am voorafgaand aan Trophee Hassan II in 2015
Beeld: Getty Images
Kroonprins Williams op een drivingrange vlakbij de Old Course van St. Andrews
Beeld: Getty Images
Prinses Victoria van Zweden ontmoet Henrik Stenson in 2011
Beeld: Getty Images
Prinses Asaka van Japan
Beeld: Getty Images

Koninklijk golf

26 april 2019 Redactie GOLF.NL
Het is bijna Koningsdag. En hoewel de Nederlandse royals op de verjaardag van Koning Willem-Alexander zelf niet veel golf zullen spelen, zijn zij – en andere koningshuizen – zeker liefhebbers.

Het gaat te ver Koning Willem Alexander een fanatiek golfer te noemen, maar hij speelde zeker in zijn jongere jaren geregeld zijn rondjes aan de zijde van zijn broers en vader, die ook allen liefhebber waren van de golfsport. De koninklijke familie had regelmatig les bij coach Tom O’Mahoney. Koningin Maxima speelt niet maar op Koninginnedag in 2009 werd ze toch gespot met een (hickory)club in haar handen (zie foto).

De interesse voor golf bij de Oranjes kwam vooral voort uit de liefde die prins Bernhard voor de sport had. De echtgenoot van koningin Juliana speelde al vanaf zijn twintigste en was met grote regelmaat aanwezig bij toernooien en openingen van nieuwe clubs. Bernhard was geen geweldige golfer, maar maakte wel twee keer een hole-in-one.

Ook prins Claus was een graag geziene gast op de golfbaan. Hij speelde regelmatig op de Koninklijke Haagsche, maar kreeg prinses Beatrix niet mee. Claus verrichtte diverse openingen van nieuwe golfbanen. Onder meer op Golfbaan Welschap in het gezelschap van zijn zoon Johan Friso. Prins Friso was de meest fanatieke en beste speler van de Van Oranje-Nassau’s. Hij deed vaak mee aan de pro-am van het Dutch Open en speelde van een zeer respectabel handicap 6.

Toen in 2014 ter ere van het honderdjarig bestaan van de NGF de tentoonstelling Nederland Golft geopend moest worden, was Pieter van Vollenhove de aangewezen persoon. De man van Prinses Margriet is gek van golf, maar vindt het ook “een raar soort masochisme”, zo zegt hij in 1991 in de Leidse Courant. Van Vollenhove heeft een handicap rond de 17.

Buitenlandse royalty's

Ook buiten Nederland wordt er voldoende gegolft in koninklijke families. Een greep uit de swingende royalty's. 

De inmiddels 81-jarige Juan Carlos van Spanje is met zijn broze gestel niet vaak meer op de baan te vinden, maar in de jaren ’70 had hij een uitstekende swing (zie foto).

Het is bijna moeilijk een foto te vinden waar Prins Andrew niet golfend op staat (zie foto). De Duke of York is de meest fanatieke golfer in het Britse Koningshuis en speelde in zijn hoogtijdagen van handicap 4. In seizoen 2003-2004 was hij captain van St. Andrews. Zijn oma, Queen Elizabeth the Queen Mother, speelde ook in haar jonge jaren (zie foto).

Ook in Marokko golfen de leden van het koningshuis. Er ligt zelfs een baan binnen de muren van het koninklijke paleis in Agadir, waar dezer dagen de Trophée Hassan II wordt gespeeld waaraan ook Joost Luiten deelneemt. De in 1999 overleden Koning Hassan II was een fervent golfer die meer dan 150 ronden met drievoudig major-winnaar Billy Casper speelde. Ook zijn zoons Koning Mohammed VI en Prins Moulay Rachid (zie foto) hebben een liefde voor golf.

Kroonprins William (zie foto) is niet zo’n goede golfer als zijn oom, maar studeerde wel in St. Andrews. In zijn tijd daar was het onmogelijk niet met de golfsport in aanraking te komen en dus was hij vaak op de drivingrange te vinden. Erg goed was hij niet. Bij het maken van de foto waarschuwde hij de fotografen dat ze met hun leven speelden, omdat zijn bal alle kanten op kon gaan.

Prinses Victoria van Zweden speelt vaak met haar man prins Daniël wanneer zij bij hun vakantiehuis in Acktjara zijn. Op de foto ontmoet ze Henrik Stenson in 2011 tijdens het Abu Dhabi HCBS Golf Championship (zie foto).

Zelfs in Japan golfen royalties sinds jaar en dag. Van de nieuwe keizer Naruhito die 30 april aantreedt, is alleen bekend dat hij golflessen heeft gehad op het Merton College in Oxford waar hij studeerde. Leden van de keizerlijke familie prins en prinses Asaka (zie foto) werden in 1925 in Amerika golfend gespot. Niet zo gek want de prins besteedde het grooste deel van zijn vrije tijd aan golf en ontwierp zelfs een golfbaan in het prachtige Hakone-gebied in de buurt van Yokohama.

Lees meer over

Achtergrond